A sajtószabadság világnapja

Az EU Bizottság meghirdeti a 2010-es Lorenzo Natali-díjat.


A sajtószabadság május 3-ai világnapja alkalmából az Európai Bizottság hivatalosan is meghirdeti a 2010-es Lorenzo Natali-díjat. Ez a nemzetközi díj, amelyet a Bizottság a Riporterek Határok Nélkül szervezettel és a Lapok és Lapkiadók Világszövetségével közösen ítél oda, a fejlesztés, a demokrácia, és az emberi jogok témájában született legkiemelkedőbb újságírói munkákat részesíti elismerésben.

piebalgs_16_20100430144125_951.jpg

A fejlesztésért felelős európai biztos, Andris Piebalgs a következőket nyilatkozta: „A Lorenzo Natali-díjjal az Európai Bizottság azokat az újságírókat jutalmazza, akik hozzájárulnak a fejlesztés, a demokrácia és az emberi jogok kérdésének előmozdításához. Sokan gyakran nehéz körülmények között gyakorolják hivatásukat, azonban a munkájuk fényt derít a valóságra, és elengedhetetlen ahhoz, hogy az állampolgárokban tudatosuljon a fejlesztési politika fontossága. Éppen ezért szeretnénk segíteni őket abban, hogy folytathassák tájékoztató tevékenységüket a szegénység elleni harc elősegítése érdekében.”

A Natali-díj egy olyan nemzetközi elismerés, amelyet 1992 óta a legjobb, a fejlesztéssel, a demokráciával és az emberi jogokkal foglalkozó újságírói munkákért ítélnek oda. A díj a televíziónál, a rádiónál, illetve az írott és az elektronikus sajtónál tevékenykedő újságírók számára egyaránt nyitott. 2009-ben több mint 1000 újságíró pályázott rá több mint 130 országból.
Az érdeklődő újságírók 2010. augusztus 31-ig nyújthatják be pályázatukat a www.nataliprize2010.eu internetes oldalon. A nyerteseket decemberben hirdetik ki egy Brüsszelben rendezendő díjátadó ünnepség keretében, Andris Piebalgs fejlesztésért felelős biztos jelenlétében.
Összesen 60 000 euró értékű díj talál gazdára az afrikai, az európai, a maghreb térségből származó, a közel-keleti, az ázsiai, a latin-amerikai és a karibi média 17 képviselője között.

A Lorenzo Natali-díj 20 éve az Európai Bizottság fejlesztési politikájának szerves részét képezi. A szólásszabadság, a demokrácia, az emberi jogok, és a fejlesztéspolitika védelme lehetővé teszi a jó kormányzás előmozdítását, a béke biztosítását és a legszegényebb országok lakosai életkörülményeinek javítását.
A Lorenzo Natali-díj odaítélésében idén az Európai Bizottságon kívül még két ismert nemzetközi sajtószervezet is részt vesz:
• Riporterek határok nélkül, a gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díj 2005. évi győztese,
• Öt kontinens több mint 18 000 sajtótermékét képviselő Lapok és Lapkiadók Világszövetsége (WAN IFRA – World Association of Newspapers and News Publishers).
Lorenzo Natali (1922-1990.) 1976 és 1989 között volt az Európai Bizottság tagja és alelnöke, és 1985-1989-ig az együttműködésért és a fejlesztésért volt felelős.
További információ az alábbi oldalakon érhető el: www.nataliprize2010.eu

Forrás: europa.eu
BreuerPress / CCO /FPI info