Hétfő estig ismét meghosszabbították légtér zárlata a különböző eu országokban

 

          


légtér zárlata a különböző európai országokban –

    Ausztria: hétfő 6 óráig
    Belgium: hétfő 20 óráig.
    Bulgária: a légteret ideiglenesen megnyitották a dél- és délkeleti irányba induló és onnan érkező járatok előtt, de csak a szófiai és a plovdivi repülőtér van nyitva    Csehország: hétfő 12 óráig
    Dánia: hétfő 14 óráig
    Észtország: hétfő 15 óráig
    Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.
    Finnország: hétfő 18 óráig
    Franciaország: kedd reggel 8 óráig zárva maradnak az ország nagyobb részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és az Orly. A Nizza-Bordeaux tengelytől délre található, vasárnap délután újra megnyílt kilenc polgári és öt katonai repülőtér viszont működik.
    Hollandia: hétfő 8 óráig
    Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt
    Írország: hétfő 13 óráig, de a Ryanair legalább szerda délig nem közlekedtet járatokat, az Aer Lingus pedig hétfő éjfélig
    Izland: minden repülőtér nyitva van, mert a szélirány miatt a hamufelhő nem zavarja a légteret
    Lettország: hétfő 9 óráig
    Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották.
    Lengyelország: a légtér az ország középső és északi része fölött nyitva van, a teherforgalom előtt megnyitottak hat repülőteret, köztük a varsóit
    Magyarország: hétfő 12 óráig
    Nagy-Britannia:  hétfő 19 óráig
    Németország: hétfőn 14 óráig
    Norvégia:  fő repülőtér, az oslói Gardermoen nyitva az induló gépek előtt, de érkező járat egyelőre nincs, a légteret megnyitották Bergentől északra, de bizonyos északi területek felett még mindig zárva van
    Olaszország: hétfő reggel 7 óráig zárva van minden reptér az ország északi részén
    Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér, de Európa nyugati részébe nem indítanak járatokat, az Egyesült Államokba induló járatok az Északi-sark felé kerülnek, a kalinyingrádi repülőtér zárva van
    Románia: a légtér zárva hétfő délig
    Spanyolország: a tiszta égbolt miatt újra megnyitották azokat a repülőteret az ország északi részén, amelyet szombaton lezártak, de az Iberia légitársaság csak más dél-európai országokba indít járatokat
    Svájc: a Swiss légitársaság törölt minden járatot hétfő 20 óráig, a nemzetközi járatok hétfő éjfélig nem nem közlekedhetnek
    Svédország: a légtér zárva hétfőn is, kivéve Stockholmtól 250 kilométerrel északra kezdődő északi országrészben
    Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt, de a belgrádi repülőtér zárva van.
    Szlovákia: a légtér zárva péntek 15 óra óta
    Szlovénia: hétfőn 6 órakor ideiglenesen megnyitják a légteret
    Törökország: három északi tartomány fölött zárva a légtér, de minden repülőtér nyitva van
    Ukrajna: nyitva van a kijevi Boriszpol repülőtér

 Hétfő estig ismét meghosszabbították a brit légügyi hatóságok az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzárlatot.

    A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) vasárnap este közölte: a légtérzárlat helyi idő szerint „legalább” hétfő este 7 óráig – közép-európai idő szerint 8 óráig – érvényben marad.
    A szolgálat a brit meteorológiai intézet tanácsait követve folyamatosan hosszabbítja a zárlatot: az eredeti – akkor is csak feltételes – feloldási határidő először szombat hajnali 1 óra, utána szombat reggel 7 óra, majd szombat este 7 óra volt. Ezt először vasárnap reggel 7 óráig, majd 13, utána 19 óráig ismét kiterjesztették. Innen hosszabbították tovább először hétfő hajnali 1 óráig, majd még tovább, a vasárnap késő délutántól érvényes hétfő reggel 7 órai feltételes határidőig


    A brit repülőterek naponta 5500 járatot és több mint félmillió utast fogadnak és indítanak. A legnagyobb forgalmat a londoni Heathrow bonyolítja le, itt naponta átlagosan 1250 járat és 180 ezer utas fordul meg. A Heathrow a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere.
    A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap adatai szerint meghaladja az egymilliót azoknak a briteknek a száma, akik külföldön rekedtek, vagy nem jutottak el külföldi célállomásukra a negyedik napja tartó légtérzár miatt.
    Sokan várhatóan hetekig nem tudnak hazatérni. A brit lap beszámolója szerint egy észak-angliai iskola vívócsapatával, amely Pekingben vett részt egy versenyen, azt közölték, hogy akár május 4-éig is eltarthat, mire hazautazhatnak.
    Magyar diákok angliai tartózkodását is meghosszabbította az izlandi vulkánkitörés.
    A londoni magyar főkonzulátus az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy az egyik nyíregyházi gimnázium 37 tanulója  diákcsereprogramon vett részt Cambridge-ben, ám szállásuk csak péntekig volt biztosítva.
    A magyar diákok pénteken utaztak volna haza a Wizz Air légitársaság járatával, amely azonban a csütörtök délután óta érvényben lévő teljes brit légtérzárlat miatt nem érkezett meg Budapestről.
    A csoportnak – a magyar főkonzulátus közbenjárására – londoni magyar egyházi szervezetek biztosítottak elszállásolást a hétvégére, miközben a nyíregyházi gimnázium buszt indított a tanulókért.
    A diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint a busznak a brit és a francia part között közlekedő járműszállító vonatra sikerült menettérti jegyet szerezni, és a csoport vasárnap így haza tudott indulni.
    A brit légtérzárlat hasznát a vasúti és a komptársaságok fölözik le. Doverben, a legnagyobb forgalmú brit kompkikötőben a hétvégén napi 60 ezer utas fordult meg; ez a nyári utazási csúcsszezon napjaiban szokásos forgalom.
    A kontinens felé tartó kompok gyakorlatilag beteltek a következő napokra, és a Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal összekötő Eurostar szuperexpresszekre is szinte minden jegy elfogyott.
    Néhány hétfői Eurostar-vonatra vasárnap még lehetett jegyet kapni, de főként a Business Premiernek nevezett első osztályra, amelynek férőhelyeit egy útra 260 fontért (75 ezer forintért) kínálta a szuperexpresszek üzemeltetője. Turistaosztályon, előre lefoglalt jeggyel normális körülmények között már 59 fontért is át lehet kelni a kontinensre a Eurostar szerelvényein.
    A British Airways légitársaság – amely naponta három járatot közlekedtet Londonból Budapestre – hétfőn egész napra az összes járatát törölte.

 

BreuerPress/MTI/Reuters

 Az izlandi vulkánkitörés nyomán Európára boruló hamufelhő miatt a repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, vasárnap késő esti állapot):