Évente egy milliárd forint jut a Márai Program megvalósítására

A 2010-ben induló Márai Program célja a magyar olvasáskultúra fejlesztése


Évente egy milliárd forint jut a Márai Program megvalósítására

 

A 2010-ben induló Márai Program célja a magyar olvasáskultúra fejlesztése, a nemzeti kultúrkincs megőrzése és széles körű hozzáférhetővé tétele a hazai és a határon túli könyvtárakba történő célzott eljuttatása révén – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Harsányi Lászlóval, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökével és Zentai Péter Lászlóval, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatójával közösen tartott, a Márai Programról szóló sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

 

A tárcavezető úgy fogalmazott, „közös cél az elkövetkezendő hetekben egy olyan hosszú távú program elindítása, amely a magyar közgyűjteményi intézmények érdekét szolgálja”.

 

Mint mondta, a Márai Program több éves előkészítés és több hónapnyi közvetlen tárgyalás eredménye. Megvalósítását az tette lehetővé, hogy 2010. január 1-től a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozása megváltozott: forrását az ötöslottó játékadójának 90 százaléka képezi.

 

Hiller István kiemelte, hogy a Márai Program végrehajtására évi 1 milliárd forintot biztosít az NKA.

 

Harsányi László szerint a Márai Program révén széleskörű összefogás valósul meg, hiszen az írótól az olvasóig a könyvszakma teljes spektrumát felöleli.

 

Kiemelte, hogy a Márai Program flexibilis lesz, hiszen reflektálhat mind a piaci igényekre, mind a könyvtárba járók igényeire.

 

Zentai Péter László történelmi jelentőségű lépésnek nevezte a Márai Program elindítását. „Ilyen mértékű kulturális program a közgyűjteményi intézményrendszerben a rendszerváltás óta nem indult” – fűzte hozzá.

BreuerPress