Reggeli sajtófigyelő


Reggeli sajtófigyelő

2010. február 17., szerda

 

Ü Várható

Ü Szerbiába látogat az Országgyűlés elnöke (Vajdaságma.info)

Ü Magyarországra látogat Németország külügyminisztere – „Balázs Péter külügyminiszter meghívására Magyarországra érkezik Guido Westerwelle német alkancellár és külügyminiszter szerdán” – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel. „Guido Westerwelle egy napot tölt Magyarországon, látogatásának célja a magyar-német kapcsolatok aktuális helyzetének, a további együttműködés lehetőségeinek és számos nemzetközi kérdésnek az áttekintése” – olvasható a minisztérium közleményében (MTI)

 

Ü Magyarország

Ü OGY – Balázs Péter: a magyar diplomácia a Szlovákiával fennálló viták gyors megoldására törekedett – „A magyar diplomácia arra törekedett, hogy gyorsan megoldja a Szlovákiával fennálló két legsúlyosabb konfliktusos ügyet” – mondta Balázs Péter külügyminiszter kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának ülésén. A szlovák államnyelvtörvény szigorítása, illetve a magyar köztársasági elnök Révkomáromnál történt feltartóztatása miatt kialakult feszültséget a magyar és a szlovák kormányfő tavaly szeptemberi szécsényi találkozóján igyekezték „gyorsan tárgyalhatóvá és kezelhetővé tenni„. A külügyminiszter szerint a legfontosabb eredmény az volt, hogy a közös nyilatkozattal sikerült „nemzetközi dimenzióba helyezni” a nyelvtörvény ügyét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa ajánlásainak elfogadásával. „A szécsényi tárgyalás azt is megmutatta, hogy a két ország képes volt közvetítés nélkül, önállóan kezelni az ügyet” – tette hozzá (MTI)

Ü A Külügyminisztérium szóvivői irodájának közleményeSzabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára február 16-án fogadta a szerb nemzetgyűlés európai integrációs bizottságnak és törvényhozási bizottságának Gordana Csomics nemzetgyűlési alelnök vezette közös küldöttségét, amely az Országgyűlés meghívására az európai integráció kapcsán a Szerbia előtt álló feladatokról, lehetőségekről tájékozódott három napon át Magyarországon (MTI)

Ü Politológusok szerint kétfázisú Fidesz-kormányzás várható – A 2010 és 2014 között várható Fidesz-kormányzás alapvetően két szakaszra lesz osztható Kéri László politológus és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint; az első évet a gazdasági válságból való kilábalás tölti majd ki, ezután megindulhat a gazdaság dinamizálása 2011 második felétől, amelynek során munkahelyeket teremtenek és az ország növekedési pályára áll. (Transindex, MTI)

 

Ü Románia

Ü Albert Álmos pert nyert Románia ellen Strasbourgban – Az Emberi Jogok Európai Bírósága Albert Álmosnak, a többségében magyarok lakta romániai Sepsiszentgyörgy (Sfantu Gheorghe) volt polgármesterének, az RMDSZ szenátorának adott igazat egy évek óta húzódó peres vitát lezárva kedden (Nsz)  

Ü Tőkés közzétette a papokat megfigyelő securitatésok névsorát – A romániai kommunista titkosszolgálat, az egykori Securitate református papokat megfigyelő tisztjeinek a névsorát hozta nyilvánosságra kedden Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke (MNO)

Ü Felfedték a szekus tiszteket – Az Erdélyi Unitárius Egyház kezdeményezésére 4 erdélyi magyar történelmi egyház az átvilágítással foglalkozó Szakmai Egyeztető Fórumot hoz létre, mely várhatóan márciusban alakul meg (Bihari Napló)

Ü Boc: az RMDSZ módosítsa a tervetEmil Boc miniszterelnök kérte az RMDSZ-t, hogy módosítsa a romániai gazdasági fejlesztési régiók átalakításáról szóló törvény tervezetét (Bihari Napló)

Ü Megvalósult kétnyelvűség Marosvásárhelyi közintézményekben – Sorra kerülnek ki a magyar feliratok a marosvásárhelyi közintézményekre: az őrző-védő szolgálat után a megyei kórház és a prefektúra is kihelyezte az új „cégért”. Vannak azonban, akik nem tettek eleget a felszólításnak (Krónika)

Ü Az értelmiség erkölcsi felelősségét vitatták meg Kolozsváron – „Követhet-e el egyáltalán árulást az írástudó?” – tette fel a kérdést Demeter Szilárd író az „Írástudók árulása?” című kolozsvári kerekasztal-beszélgetés bevezetőjében. A hétfő este az Erdélyi Múzeum-Egyesület székházában rendezett eszmecsere vendége Szőcs Géza és Egyed Péter volt. A moderátor szerepét betöltő Demeter elmondta, szerinte a 70–80-as évek Erdélyében a legnyomasztóbb az értelmiség számára a gondolat szabad áramlásának hiánya volt (Krónika)

Ü Günthner: változtatásra szorul a közigazgatási törvény – A szenátus hétfőn szavaz a közigazgatási törvény módosításáról: a javaslatok értelmében a jövőben a polgármesterek nem használhatják majd fel politikai eszközként a rendelkezés előírásait (Krónika)

Ü Iliescu végleg távozik – Románia megkönnyebbül – „A tavalyi, Traian Băsescu román államfőtől elszenvedett váratlan vereség után a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül komoly harc bontakozott ki az elnöki posztért, ám a versengésben továbbra is csupa régi arcot lehetett látni. A veszte Mircea Geoană elnök ellen egy korábbi pártvezér, Adrian Năstase próbált lázadni, a háttérből pedig Ion Iliescu igyekezett olyan színben feltűnni, mintha még mindig ő keverné a kártyákat” – írja a legújabb eseményeket ismertető Adevărul (Globusz.net)

Ü Szembe kell néznünk a kommunista rémtettekkel és elkövetőikkel – Az egyházak átvilágítása volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amit Tőkés László EP-képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke és Szabó László, az Erdélyi Unitárius Egyház képviselője, az erdélyi történelmi magyar egyházak között létrehozandó Szakmai Egyeztető Fórum kezdeményezője tartott (Reggeli Újság)

Ü Vitatják a romániai régiók átrajzolásátBoc kijelentette: a törvénytervezetről pártjának és az RMDSZ-nek még egyeztetnie kell, mert, mint kifejtette, a Demokrata-Liberális Pártnak (PD-L) nem megfelelő a magyar szervezet javaslata. Ezért előbb koalíciós, majd parlamenti szinten is tárgyalni kell a régiók átrajzolásáról. A közös nevező megkeresésében az erre a célra létrehozott pártközi bizottság segít, melyben az RMDSZ és a PD-L megbízott politikusai együtt elemzik a lehetséges elképzeléseket, elsősorban a kisebbik koalíciós alakulat javaslatait, azonban kérdés, hogy a bizottság nem jut-e arra a sorsra, mint a kisebbségi törvény előmozdítására korábban létre hozott bizottság, amelyik még egyszer sem ült össze. (Nszv)

Ü Szekusokat fedett fel Tőkés – Nyilvánosságra hozta tegnap az egykori Szekuritáté református papokat megfigyelő tisztjeinek névsorát Tőkés László romániai európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke. Az EP-képviselő és családja megfigyelési aktájából származó adatok szerint összesen 152 szekustisztet azonosítottak, akik a református egyház papjait és a velük kapcsolatban álló személyeket figyelték meg, illetve szervezték be. (ÚMSZ)

Ü Rasszizmussal vádolják Baconschit – A civil szervezetek – köztük a Jogi Erőforrások Központja és a Romániai Romák Polgári Szövetsége – tiltakozó levelükben megállapítják: a miniszter nyilatkozatában a bűncselekményt a bűnelkövető etnikumával társította. „Mi több, Teodor Baconschi biológiai okokkal magyarázza ezt az összefüggést. Ilyen típusú magyarázatokat legutoljára nácik alkalmaztak Németországban a holokauszt indoklásaként” – érvelnek az aláírók. (ÚMSZ)

Ü Átrendeződő erőviszonyok?Iliescu szerint rossz irányváltást jelent Mircea Geoană pártelnök javaslata, miszerint nem külön kell majd voksolni a vezetőségi tagokra, hanem egységes elnöki stábot választanak. Álláspontja szerint ez káros, mivel ahelyett, hogy minden tisztségre kiválasztanák a legmegfelelőbb embert, minden elnökjelölt mellé odakapcsolják a csapatát is. (ÚMSZ)

Ü Kormánysiker az alsóházban – A határozat a jelenlegi legtöbb 33-ról legtöbb 35-re bővíti a szakbizottságok taglétszámát, így helyet szorít a testületekben a függetleneknek is. Mint ismert, a függetlenek az ellenzéki pártokból léptek ki, s a kormányt támogatják. „Így az erőviszonyok a szakbizottságban a kormány javára billenhetnek” – mondta tegnap az ÚMSZ-nek Olosz Gergely RMDSZ-frakcióvezető. (ÚMSZ)

Ü Régiósorvasztás etnikai alapon – Háromévi uniós tagsága alatt Románia a strukturális alapoknak mindössze a tizedét használta fel. Ez annak ellenére történt, hogy a csatlakozáskor az érintett hatóságok meglehetősen derűlátók voltak. Optimizmusukat mindenekelőtt arra alapozták, hogy az elsők között készült el a román támogatási keretszerződés, amely a nemzeti fejlesztési terv alapján a források felhasználásáról rendelkezik. Ma megállapítható, hogy az akkori lelkesedésből csak a kezdőlépésekre futotta. (ÚMSZ)

Ü A Valutaalap kezében – Növelné a befektetők bizalmát, ha Magyarországhoz hasonlóan Románia is lemondana az IMF-hitel további részleteiről – mondta az ÚMSZ-nek Darvas Zsolt, az Európai Bizottság kelet-közép-európai szakértője Brüsszelben. Államadósság szempontjából Bukarest sokkal jobban áll Budapestnél, de az infrastruktúra esetében fordított a helyzet. (ÚMSZ)

Ü Frunda szerint néhol maguk a kisebbségek sem élnek nyelvi jogaikkal – A szenátor elmondta, a ’90-es években gyakorlatba ültetett törvény nem tartalmaz a demográfiai adatok alakulására vonatkozó rendelkezést, így a magyar lakosság arányának csökkenése miatt megvonhatják a kisebbségi lakosságtól a nyelvhasználati törvény nyújtotta előnyöket. A törvény módosítása elfogadásának esetében enyhén bővülne a többnyelvűséget alkalmazó települések köre, és emellett továbbra is biztosítaná a nyelvhasználati jogot a 20%-os küszöb alá esett települések esetében. (Transindex)

Ü Hétfőn szavaz a szenátus a közigazgatási törvény módosításáról – Hétfőn szavaz a szenátus a közigazgatási törvény módosításáról: a javaslatok szerint a jövőben a polgármesterek nem használhatják majd fel politikai eszközként a rendelkezés előírásait. Günthner Tibor szenátor is felszólalt a közigazgatási törvényt érintő módosító javaslatok mai vitáján. (Transindex)

 

Ü Szerbia

Ü Holnap felmentik Zenta polgármesterét? – Zentán holnap délelőtt ülésezik a községi képviselő-testület. Az ülésen egyetlen napirendi pont szerepel, mégpedig Pék Zoltánnak (a képen), Zenta polgármesterének felmentése (Vajdaságma.info)

Ü Három ajánlat a 10-es korridor vajdasági szakaszának építésére – A 10-es korridor Újvidéktől Horgosig, illetve Szabadkától Kelebiáig terjedő 110 kilométeres szakaszának építésére három ajánlat érkezett, közölték ma az infrastruktúra-ügyi minisztériumba (Vajdaságma.info)

Ü Semmi hír a tartomány szempontjából két fontos törvényről – A tartományi és a köztársasági kormányban és parlamentben még nincs semmi utalás arra, hogy mikor fogják meghozni a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt és a köztulajdonról szóló törvényt, jóllehet elfogadásuk határideje még tavaly letelt. Hogy a vajdasági statútum alkalmazása szempontjából igen fontos két jogszabály mikor kerül elfogadásra, sem Újvidéken, sem Belgrádban nem mondják (Vajdaságma.info)

Ü Három VMDP-s javaslat a VMSZ-nekÁGOSTON ANDRÁS PÁSZTOR ISTVÁNNAK CÍMZETT LEVELÉBEN TÁRGYALÁSOKAT SZORGALMAZ A VMSZ ÉS AZ MPSZ KÖZÖTT ZENTA KÉRDÉSÉBEN (Vajdaságma.info)

Ü Senki se iratkozzon fel még egyszer a választói névjegyzékre! – A VMSZ ÉRTSÍTTI A POLGÁROKAT, HOGY AKTIVISTÁI BEFEJEZTÉK A TEREPI MUNKÁT (Vajdaságma.info)

Ü Vita a határon túli szerbek szkupstinai képviseletérőlSrđan Srećkovićnak, a határon túli szerbek minisztériuma vezetőjének elképzelése, hogy az ország parlamentjében öt mandátum az anyaországon kívül élő szerb közösségeket illesse meg, vegyes reagálásokat váltott ki a közvéleményben. Miközben a közvélemény egy része támogatja az elképzelést, hogy a határon kívüli szerbek nagyobb szerephez jussanak Szerbia politikai életében, a másik része ellenvetéssel él, s azt hangoztatja, hogy nincs mit keresnie a törvényhozásban azoknak, akik nem Szerbiában fizetik az adót (Vajdaságma.info)

Ü Csipkerózsika-turizmus – Vajdaság idegenforgalmi stratégiáját Pásztor István ismertette – Megkezdődött a tartományi hatáskörök átvétele – A vajdasági parlamentben megtartott tegnapi, első idei ülésen megkezdődött a tavaly novemberben végre valahára elfogadásra került statútum és hatásköri törvény által szavatolt tartományi jogok és hatáskörök tartalommal való feltöltése. Hivatalosan vajdasági kézbe és irányítás alá került jó néhány tartományi intézmény, számos helyen személycsere történt és az alapításról szóló határozatok megszülettek. Mindezt a tisztelt ház 24 napirendi pontban tárgyalta végig (Magyar Szó)

Ü Elfogadhatatlan volt – A szerb kormány elutasította egy magyarországi cég ajánlatát, mert nem megfelelő feltételeket kínált a szabadkai Népszínház építésével kapcsolatban – Ahogy arról már beszámoltunk, egy magyarországi cég hajlandó lett volna hitelt adni Szerbiának, 10 éves futamidőre mintegy 50 millió eurót, amelyből többek között a szabadkai Népszínház építésére is fordítottak volna egy bizonyos összeget. Ám a cég a szerb kormány megítélése szerint elfogadhatatlan feltételeket kínált: magas kamatlábat, és azt a kikötést, hogy az építkezési munkálatok felét magyarországi cégeknek kell elvégezniük (Magyar Szó)

 

Ü Szlovákia

Ü Komáromi egyetemisták tüntetnek a szabad magyar anyanyelvhasználatért – A komáromi egyetemisták tüntetést szerveznek a Szabad magyar anyanyelvhasználatért, hogy kifejezzék nemtetszésüket a jelenleg zajló folyamatok ellen, melynek látható célja a magyar nyelv háttérbe szorítása, elnyomása, és értéktelenné tétele. „Ezt nem szabad hagyni!” – írják állásfoglalásukban (Paraméter.sk)  

Ü Korszerűbb utak épülnek a magyar határig – „Márciusban kezdődik az új 16 kilométeres gyorsforgalmi út (R4) építése a Kassától a magyar határig” – írja a Hospodárské Noviny (Paraméter.sk)

Ü MKP: A kártérítési javaslat célja, hogy a kormánykoalíció színt valljon – Arról van szó, a koalíciónak színt kell vallania, hogy az ígéretét megtartja, valóban teljesíti-e azt, amit programjában felvállalt, nyilatkozta Farkas Iván (Paraméter.sk)

Ü Focus: Csökkent az SDKÚ és a Smer támogatottsága isBugár Béla pártja is bejutna a parlamentbe a Focus ügynökség szerint. Januárban 5,2 százaléknyian választották volna a Most-Hidat, februárban ez az arány 5,6 százalék. Amennyit javított Bugár pártja, annyit rontott az MKP, legalábbis e szerint a felmérés szerint (Felvidék.ma)

 

Ü Ukrajna

Ü Nem lesznek helyhatósági választások május 30-án – A Legfelsőbb Tanács úgy határozott, hogy semmisnek nyilvánítja azon korábbi döntését, amellyel 2010. május 30-ra írták ki az ukrajnai helyhatósági választásokat. A teremben bejegyezett 420-ból 250 képviselő támogatta e határozatot (www.umdsz.uz.ua /TSN.ua/2010.02.16.)

Ü Janukovics a nemzeti érdekek mellett áll kiViktor Janukovics szerint van elég keménység és következetesség benne, hogy minden partnerrel szemben kiálljon a nemzeti érdekek mellett (www.umdsz.uz.ua /Podrobnosztyi/2010.02.16.)

Ü Ukrajna: ősszel jöhetnek a parlamenti választások – Nyilvános ülésen dönt a bíróság az ukrán elnökválasztás eredményét vitató panaszokról, amelyeket a szavazatok alapján alulmaradt Julija Timosenko nyújtott be. A kormányfő gyors elmozdításának nincs értelme, egy előre hozott választásnak viszont a pártok egyike sem örül feltétlenül (Nsz)

Ü Kijev a talpra állásért küzd – Bár kijevi megfigyelők szerint Timosenko aligha éri el célját, nagy veszélynek tartják, hogy a Janukovics elleni támadásainak súlyos következményei lehetnek Ukrajna szempontjából. Timosenko akciói nyilvánvalóan meghosszabbítják a bizonytalanságot, s ami még rosszabb, a recesszióból való kilábalás folyamatát is. A 46 milliós volt szovjet államot annyira keményen érintette a globális válság, hogy kénytelen volt a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni hitelért. (VG)

Ü Juscsenko szürke egérhez hasonlította TimosenkótViktor Juscsenko leköszönő ukrán államfő Julija Timosenko miniszterelnöki kinevezését tekinti ötéves hivatali ideje legnagyobb hibájának. Szerinte a kormányfő elárulta a 2004-es narancsos forradalom eszméjét, és ő tehet arról is, hogy az elnökválasztás eredményeként távozásra kényszerülnek a hatalomból a demokratikus erők. (Nszv)

 

Ü A régió hírei ×Ř Világtükör

Ü Egyesület alakult az ausztriai magyarság tanulmányozására – Egyesület alakult az ausztriai magyar kisebbség tanulmányozására kedden Bécsben, Ausztriai Magyar Kutatóintézet néven. A szervezet célja tudományos igénnyel feltérképezni az ausztriai magyar társadalom múltját és jelenét. „A tervek szerint adatbázist készítenek az ausztriai magyar szervezetekről, és felméréseket végeznek a magyar kisebbséghez tartozókról” – tájékoztatta az MTI-t Deák Ernő főtitkár, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke (MTI)

Ü Berlin nem szól bele a magyar-szlovák vitába – A német külügyminiszter a keleti államokkal is olyan szorosra fűzné Németország kapcsolatait, mint a szomszédos Franciaországgal. Ezt a Népszabadságnak adott interjúban mondta Guido Westerwelle budapesti látogatása előtt. Ugyanakkor kizárta, hogy közvetítő szerepet vállaljon a feszült magyar-szlovák viszonyban (Felvidék.ma)

Ü „Duna Nyilatkozat” Bécsben – A Duna vízgyűjtő területének országaiból (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Montenegró, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) érkezett miniszterek, valamint az Európai Bizottság képviselői és vízigazgatásért felelős szakértők ütemtervben rögzítették a tennivalókat. (ÚMSZ)

Ü Moldova a NATO-hoz közeledhet, ha Transznisztriába Iszkanderek kerülnek – Moldova feladhatja a semlegességét, és a NATO ernyője alá húzódhat, amennyiben Oroszország Iszkander rakétákat telepít a Dnyeszteren túli, el nem ismert területre – írja keddi számában a Romania libera. A napilap emlékeztetett a Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai lap hétfőn közölt értesülésére, miszerint a Dnyeszteren túli terület Iszkander rakéták elhelyezését kérte Moszkvától, tekintettel arra, hogy Romániában megjelenhetnek az amerikai rakétapajzs elemei. (Transindex, MTI)

 

Ü Vélemény, publicisztika, interjú

Ü Orbán: Összeomlott a baloldal által felépített hatalompolitikai rendszerOrbán Viktor szerint megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a „duális erőtér” határozza meg, hanem „egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér”. A Fidesz elnöke úgy látja, megrendültek a mostani szociálliberális kormányzás szellemi és értékalapjai (MNO)

Ü Szempont – Lesz-e társadalmi béke? – A Központi Választási Bizottság (CVK) hivatalosan is kihirdette az elnökválasztás végeredményét. Julija Timosenko azonban továbbra sem hajlandó elismerni a Viktor Janukoviccsal szembeni vereségét. Mihez vezethet a szembenállás? (KISZO)

Ü A hazafiság reménye – „Két hétig él a hazafiság reménye, mondja a megélhetési hazafi, aki roppantul szomorú szemmel kommentálja, hogy azt a bizonyos himnuszéneklési jogszabályt obstrukció miatt csak két héttel később lehet megszavaztatni. Igaza van, két hétig él a hazafiság reménye, mert ha azt a törvényt megszavazzák, akkor végképp elhal. A bárgyú tekintetű megélhetési hazafi még susmog valamit arról, hogy most majd meglátjuk, ki az igazi hazafi, ez a szavazás megmutatja8Lovász Attila cikke (Új Szó)

Ü Szó sincs közigazgatási átalakításrólLátszólag az RMDSZ elégedetten ül a kormányban. Érdekes, hogy mind ez idáig csak az igazán szélsőséges pártok — mint a Nagyrománia vagy az Új Generáció — üvöltöztek az úgynevezett román—magyar kormány ellen, a többség elismerte, hogy a szövetségnek jó és megbízható szakemberei vannak, s csak az ország javára szolgál munkájuk. (Simó Erzsébet, Háromszék)

Ü A gyűlölködés „logikája”A napokban egy rasszizmus ellenes konferencián vettem részt, amelynek résztvevőit – az Ausztriában élő világhírű magyar származású értelmiségi, Paul Lendvai nyitóelőadásának címét idézve – elsősorban az a kérdés foglalkoztatta: ki, kit és miért gyűlöl Kelet-közép Európában? A „ki?” és „kit?” kérdését végül is sikerült tisztáznunk, de a „miért?” kérdésére, legalábbis érzésem szerint, nem született megnyugtató válasz. (Bíró Béla, ÚMSZ)

 

Ü Programajánló