Az iráni parlamenti elnök maximális büntetést követel

 az „ellenforradalmároknak”

 

    


Az iráni parlamenti elnök maximális büntetést követel az „ellenforradalmároknak”

 Az iráni parlament elnöke „a maximális büntetés” kiszabását követelte kedden azokkal az „ellenforradalmárokkal” szemben, akik részt vettek az erőszakba torkolló minapi tüntetéseken, de hangsúlyozta, hogy nem szabad azonosítani velük a hatalom reformer ellenzékét.

    Ali Laridzsáni a törvényhozásban elmondott beszédében azonban nem fejtette ki, hogy mit ért maximális büntetésen.
    Ismét figyelmeztette az ellenzékieket, akik nem ismerik el Mahmúd Ahmadinezsád elnök újjáválasztását, de a hatalomhoz közeli más politikusoktól eltérően nem követelte, hogy ezeket a máskéntgondolkodókat is állítsák bíróság elé, hasonlóan a vallásgyalázó, randalírozó „ellenforradalmárokhoz”.
     Laridzsáni visszautasította a nyugati országoknak – név szerint az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Izraelnek – a tüntetések erőszakos feloszlatását érő kritikáját.
    A hatalomhoz közel álló több politikus követelt hétfőn intézkedést az ellenzéki vezetőkkel szemben. A hét végi megmozdulások voltak a legsúlyosabbak azóta, hogy júniusban heves tüntetések törtek ki, tiltakozásul az ellen, hogy Ahmadinezsádot hirdették ki az elnökválasztás győztesének. Egyes jelentések szerint nyolc, mások szerint tizenöt embert öltek meg vasárnap országszerte, és több száz embert őrizetbe vettek.
    A parlament igazságügyi bizottságának elnöke például hétfőn Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető, volt elnökjelölt bíróság elé állítását követelte.
    Az iráni külügyminisztérium szóvivője ismét azzal vádolta meg kedden a nyugati országokat, hogy ők szították az erőszakos tüntetéseket, és bejelentette, hogy ezzel kapcsolatban, panasztétel céljából behívják a minisztériumba a brit nagykövetet.
    A hatóságokkal történt összecsapások egy törpe kisebbség művei voltak. A nyugati kormányok – köztük a brit és az amerikai – „elszámítják magukat”, amikor a kormányellenes tüntetők oldalára állnak – mondta a szóvivő.