Megnyílt a XII. Zsidó Nyári Fesztivál

Az egykori zsidó negyed szívében, a budapesti Gozsdu udvarban, Hiller István miniszter megnyitotta a XII. Zsidó Nyári Fesztivált


zsnyfesztlogo_417_20090830175426_601.jpg

 

Hiller István oktatási és kulturális miniszter vasárnap a budapesti Gozsdu udvarban megnyitotta a toleráns együttélés jegyében megrendezett XII. Zsidó Nyári Fesztivált.

 

A Zsidó Nyári Fesztivál mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális-művészeti rendezvényévé nőtte ki magát. Tavaly mintegy 130 ezer látogatót vonzott a programsorozat. A nyár utolsó hetében megrendezett fesztivál a társadalom olyan rétegeit is megmozgatja, amelyek egyébként évközben kevésbé tanúsítanak érdeklődést a különböző kulturális rendezvények iránt. Az érdeklődők nemcsak bepillantást nyernek egy általuk addig alig ismert kultúrába, de annak részesévé is tudnak válni. Megismerhetik egy több ezer éves kultúra szokásait, ünnepeit illetve azokat a művészeket, előadókat, akiknek köszönhetően számos különleges élménnyel gazdagodnak. A közönségnek sok olyan magyar művész mutatkozik be, akik már jól ismertek a világot jelentő deszkákon, de itthon még kevésbé. Egyebek mellett ezt a hiányt igyekszik pótolni műsorpolitikájával a rendezvénysorozat.

 

A szeptember 6-ig tartó, sok műfajú kulturális eseménysorozat, a XII. Zsidó Nyári Fesztivál nyitányaként Gerő András történész az „Együtt többek leszünk” elnevezésű, a „barátságos Magyarországért” létrejött civil kezdeményezésről beszélt. Bejelentették, hogy a fesztivál – mivel alapértékeik egybeesnek – elsőként csatlakozott a mozgalomhoz.     

 

Barát Tamás felvétele

 

Klasszikus és világzenei sztárok a Dohány utcai zsinagógában, kántorkoncert a budai Frankel Leo utcai zsinagógában

 

A szeptember 7-ig tartó rendezvénysorozat programjai között több olyan koncert is található, amely a szefárd zenekultúra világába ad betekintést.

A Dohány utcai zsinagóga nyitó koncertjén, augusztus 30-án a közönség Szefárd varázs címmel Palya Beát hallhatja, a nemzetközi hírű fiatal énekesnő első alkalommal mutatja be spanyol, bolgár és török szefárd dalokból összeállított új műsorát olyan kiváló muzsikusokkal, mint Dés András és Bolya Mátyás.

Augusztus 31-én a mediterrán dallamok kedvelőit várja Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate koncertjére. A kiváló kubai származású énekesnő együttesében olyan muzsikusok játszanak, mint Babos Gyula, Winand Gábor és Szakcsi Lakatos Béla.

Szeptember 1-jén rendhagyó, balkáni zsidó dallamokból összeállított programmal lép fel a Dohány utcai zsinagógában a Nikola Parov Quartett. A koncert másik vendége Illényi Katica lesz, aki a klezmer és jazz világából ad ízelítőt.

 

Igazi különlegesség lesz Timna Brauer és az Elias Meiri Ensemble koncertje szeptember 2-án.

Ausztriából érkezik Magyarországra az izraeli származású énekesnő, Timna Brauer, aki Dalok Jeruzsálemből című estjével számíthat komoly érdeklődésre.

 

A Zsidó Nyári Fesztivál állandó programjai közé tartozó kántorkoncert helyszíne idén a frissen felújított budai körzet Frankel Leo utcai zsinagógája lesz. A szeptember 2-án megrendezendő kántorkoncert, amelynek sztárvendége Shai Abramson, az izraeli hadsereg főkántora, egyben a kívül-belül megfiatalított zsinagóga ünnepi megnyitója is lesz. Az esten fellép még Fekete László főkántor és Zucker Imanuel, zongorán közreműködik Neumark Zoltán.

 

A hagyományokat megtartva, természetesen sokak kedvence, a Budapest Klezmer Band sem hiányzik a programból. Szeptember 3-i koncertjük vendége ezúttal a kiváló roma és zsidó muzsikusokból néhány éve alakult Judrom együttes és Klein Judit lesz.

 

Szeptember 6-án a Symbol Budapestben Király Linda, Benjámin és Viktor ingyenes koncertet ad, ahová a szervezők várnak minden európai gondolkodású embert, akik számára alapvető értéket jelent az elfogadás és egymás kultúrájának megismerése.

Jiddis tangó, flamenco és jazz az Uránia Filmszínházban

Horgas Eszter fuvolaművész idén Astor Piazzolla műveiből válogat. Horgas Eszter a népszerű argentin harmonikás és zeneszerző műveit és a zsidó tradicionális zenéket komponálta alkotó társaival együtt, egy igazi, szenvedélyes koncertté. Augusztus 30-án, este hallható lesz egyebek mellett a Double Concerto, a Milonga, a Libertango és a Fugata is.

Szeptember 2-án A Retro Dívák címmel először lép fel együtt a három kivételes hangú énekesnő, Bódy Magdi, Falusi Mariann és Rácz Kati. Különleges műsorukban világhírű jazz melódiák és felejthetetlen régi magyar filmslágerek egyaránt felcsendülnek.

 

A tánc rajongóinak az izraeli flamenco csapat, a Compas Dance Company ígér különleges élményt. Az együttes 1995-ben alakult Michal Natan flamenco táncművész és koreográfus vezetésével. Szeptember 3-án Dávid király és Bat-Sheba történetét mesélik el a flamenco nyelvén. Az előadás a flamenco és a neoklasszikus balett elemek kombinációjára épül.

Szeptember 5-én a magyar filmek legendás díváját, Karády Katalint idézi elénk Szalóki Ági A vágy muzsikál című estjével.

 

Vámos Veronika és a Tango Esperimento szeptember 6-i Jiddis Tango koncertjén a klezmer muzsika és az argentín tangó egymásba fonódó világát fedezhetik fel a nézők.

Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla, az Európa Kiadó zenészei és barátaik új zenekara a Corvin tetőn lépnek fel szeptember 1-jén Isolated című produkciójukkal.

 

 

Költészet és kamarazene a Rumbach utcai zsinagógában

A Rumbach utcai zsinagógában már hagyományosan a klasszikus és kamarazene kapja a főszerepet. Handel halálának 250. jubileumára Kárászy Szilvia zongoraművész különleges esttel készül. A világhírű zeneszerző műveinek átirata szólal meg a Solti Kamarazenekar közreműködésével, Kárászy Szilvia előadásában.

A Rumbach utcai zsinagóga klasszikus koncertjeit színesíti szeptember 1-jén Bálint András. Radnóti estje. A Kossuth-díjas színművész a saját zsidóságától mániákusan menekülő, majd amiatt tarkón lövetett költőóriás zsidó, magyar és katolikus útkereséseit állítja középpontba – mindezt részben saját családja történetein keresztül, régi dokumentumok, levelek, verstöredékek segítségével.

 

Szeptember 2-án Mendelssohn műveiből összeállított kamarazenei esten emlékezünk a kiváló zeneszerző születésének 200. évfordulójára, olyan kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikusok közreműködésével, mint Füzi Nóra, Győri Noémi és Kovács Ágnes.

Korcsolán Orsolya hegedűművész lemezbemutató koncertjére szeptember 3-án várja az érdeklődőket. A művész 2008-ban MOSAIC című, klasszikus zsidó hegedűdarabokat tartalmazó felvételével debütált a nemzetközi hanglemezpiacon. Az album teljes zenei anyaga Magyarországon először a Zsidó Nyári Fesztiválon hallható.

 

 

Képzőművészet, film, színház, könyvvásár és utcabál

A fesztivál keretében több kiállítás várja a képzőművészet iránt rajongókat. A Magyar Zsidó Múzeumban a legendás zsidó származású magyar fotóművész, Robert Capa műveiből láthatnak majd válogatást az érdeklődők Izrael 1948 – Robert Capa szemével címmel.

A Budapest Galériában egy kortárs izraeli festőművész, Hanna Fluk mutatkozik be, aki autodidakta módon fejlesztette festési technikáját az elmúlt tizenkét évben. Karrierje elején neves művészek és festők műveit reprodukálta, de 2000 óta saját alkotásokkal áll a nagyközönség elé, amelyeken a „jeruzsálemi élményt” veti vászonra.

 

A Szépművészeti Múzeumban látható A Szentföld öröksége című kiállításnak ,- melynek anyagát a Jeruzsálemi Izrael Múzeum kölcsönzi – a fesztivál hetében lesz a zárása, a tárlat utolsó napján, szeptember 6-án a nemzetközi hírű fiatal izraeli csellista, Gavriel Lipkind ad koncertet. Első alkalommal mutatkozik be a magyar közönség előtt.

 

Az óbudai Symbol Galériában Naszódi Zsuzsa festőművész rendhagyó portréi lesznek láthatók Nézz a szemembe… címmel.

 

A Gozsdu Udvarban különböző szórakoztató programokkal egybekötött, három napos kézműves és könyves kirakodóvásár lesz. A XII. Zsidó Nyári Fesztivál előestéjén, augusztus 29-én egy jó hangulatú utcabálra várnak a szervezők mindenkit, a programot Rácz Kati és a Flush biztosítja. Augusztus 30-án és 31-én számos ingyenes, szabadtéri szórakoztató program, gyerekelőadás, sóletparty, klezmer koncert, a Hegedűs a háztetőn slágerei és békebeli kávéházi sanzonok nyújtanak kikapcsolódást.

 

Az óbudai Symbol Szórakoztató Központban szeptember 2-án a zsidó gasztronómia és borkultúra kedvelői borvacsorán vehetnek részt, szeptember 3-án pedig Rande-Jew címmel hatalmas bulira invitálják a szervezők a zsidó kultúrával és egymással is ismerkedni vágyó fiatalokat. A hangulatról sokak kedvence, a nagyszerű Vodku együttes gondoskodik.

Két kiváló társulat, a Baltazár Színház és a KoMa Társulat előadásai is gazdagítják a programkínálatot.

 

A Tivoli Színházban Falusi Mariann Könyvzene címmel önálló estet ad, míg az újpesti Ady Endre Művelődési Központban Harsányi Gábor Börtönszínház című kamaraelőadása lesz látható.

 

A filmrajongók is találhatnak kedvükre való programot, hiszen a Bálint Házban augusztus 31-én Csermák Zoltán, Elek Sándor és Halper János Tunézia zsidóságát felfedező dokumentumfilmjét mutatják be, a Kino moziban pedig három napon át a jeruzsálemi Sam Spiegel Filmakadémia hallgatóinak rövidfilmjeit vetítik.

 

Barát Tamás felvétele

 

Vidéki fesztivál programok

 

Rendhagyó kezdeményezésként, idén a Zsidó Nyári Fesztivált megelőző néhány hétben promóciós koncerteken szórakozhatnak a vidéki nagyvárosainkban élők. Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Debrecenben Zsidó dallamok szárnyán címmel ad koncertet Fekete László, Klein Judit és Neumark Zoltán. Az egyes helyszíneken fiatal kántorok – többek között Zucker Imánuel és Schwetzhoff Dávid – is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Szeptember 9-én a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Budapest Klezmer Band ad közös koncertet Miskolcon. Programjukban Bernstein művek és Jávori Fegya Klezmer szvitje szerepel, az est karmestere Kovács László.

 

Barát Tamás felvétele

 

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója a megnyitó kapcsán arra emlékeztetett, hogy „a fesztivál szervezői 12 évvel ezelőtt mertek nagyot álmodni, és megépítették a zsidókultúra forgószínpadát, ahol együtt jelenhet meg a múltban felhalmozott értékek minden gazdagsága, a jelen minden csillogó gyönyörűsége és jövő lelkesítő ígérete.

A honi és a nemzetközi zsidóság büszkén felmutathatja, hogy lám, ezt alkotta és őrizte meg a világtörténelem legborzasztóbb évszázadában, a huszadikban és büszkélkedik mai teljesítményével is, dalban, táncban, versben, prózában. A fesztivál alkalmat ad a kivételes tehetségű hazai és külföldi művészek és művek találkozására.”

 

BreuerPress / MCONET info  (fotó: Barát Tamás)