Izrael 1948 – Robert Capa szemével című kiállítás

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára azt hangsúlyozta a XII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében megrendezett Izrael 1948 – Robert Capa szemével című kiállítás megnyitó ünnepségén, hogy a jelen kor politikusainak kötelességük, hogy támogassanak minden olyan színvonalas kulturális rendezvényt, amelynek célja a tolerancia, a párbeszéd megteremtése.

 


 XII. Zsidó Nyári Fesztivál – Csák Ferenc megnyitotta az Izrael 1948 – Robert Capa szemével című kiállítást

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára azt hangsúlyozta a XII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében megrendezett Izrael 1948 – Robert Capa szemével című kiállítás megnyitó ünnepségén, hogy a jelen kor politikusainak kötelességük, hogy támogassanak minden olyan színvonalas kulturális rendezvényt, amelynek célja a tolerancia, a párbeszéd megteremtése.

Csák Ferenc úgy vélekedett, ha Robert Capa élne, komoly érdeklődést tanúsítana egykori szülőhazája iránt; elsősorban mint fotográfus.

Robert Capa képei elmesélik nekünk, miként látta készítőjük a zsidó állam születését, a bevándorlók érkezését, a mindennapokat, munkát és a harcokat, az első arab-izraeli háború összecsapásait, életképeit. Mítoszt és valóságot – folytatta.

A nemzetközi szakállamtitkár példaértékű kultúrpolitikai sikernek nevezte, hogy a magyar állam és az amerikai International Center of Photography két éves tárgyalását követően a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába került a több mint ezer fotót tartalmazó Robert Capa-gyűjtemény.

„Nézzük Capa képeit, értsük meg tanulságait, készítőjükre pedig gondoljunk azzal az érzéssel, amely a legtöbb erőt adja: szeretettel” – zárta beszédét Csák Ferenc. 

A kiállításról:

Az Izrael 1948 – Robert Capa szemével című kiállítás Robert Capa Izraelben készített 52 képét mutatja be, amely fotók az Nemzeti Múzeum gyűjteményében lévő, eredetileg a New York-i International Center of Photography (ICP) tulajdonában lévő filmekből készített mestersorozat fotóinak másolatai. Az „Izrael 1948 – Robert Capa szemével” ezen 52 fénykép alapján próbálja bemutatni, hogyan ragadta meg Robert Capa a zsidó állam születésének pillanatait, első lépéseit; hogyan látta a mítoszt és a valóságot: a bevándorlók érkezését, a mindennapi életét, munkáját és a harcokat, az első arab-izraeli háború összecsapásait, életképeit.

Robert Capa:

1913. október 22-én született Friedmann Endre Ernő néven, Budapesten jómódú  Zsidó szülők második gyermekeként. Utána következett Kornél, aki később Cornell Capaként vált ismertté. Robert Capanak baloldali értelmiségiként hamar el kellett hagynia Budapestet, 1931-ben érkezett Berlinbe, ahol a Deutsche Hochschule für Politik tanfolyamaira járt, és a Dephot Fotóügynökségnél helyezkedett el. Első fényképezőgépét Kepes Györgytől kapta. Berlini beilleszkedését Kepes György mellett pesti barátja, a később híressé váló fotóriporter, Besnyő Éva segítette. 1933-ban Berlinből is el kellett költöznie, Párizsban telepedett le, ahol André Kertész állt mellé, de Gisčle Freund, Chim, Henri Cartier-Bresson is jó ismerősei közé tartozott. 1934-ben szánta el magát a névváltoztatásra, s ettől kezdve Robert Capaként szignálta képeit. Az 1932-ben készített egyedülálló Trockij-sorozata óta neve jól csengett a legjobb képes folyóiratok körében is, a Vu, a Regards és a Life magazinok közölték képeit. 1936-1937-ben részt vett a spanyol polgárháborúban, s ekkor készítette az őt halhatatlanná tevő A milicista halála című felvételét. 1938-ban a japán megszállás idején hat hónapot töltött Kínában, majd Párizs, Spanyolország következett. 1939-ben az Egyesült Államokban telepedett le. A II. világháború kitörése után Angliában, Afrikában, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban és Németországban fényképezett. Nevéhez fűződik egyebek mellett az amerikai partraszállás megörökítése is. 1947-ben John Steinbeckkel hosszabb időt töltött az egykori Szovjetunióban. 1947-ben megalapította a Magnum Fotóügynökséget, melynek vezetését halála után testvére vette át. Ebben az évben Törökországból, Izraelből

 

küldte felvételeit. 1948-ban hat hetet töltött Magyarországon. 1954-ben a Life magazin felkérésére Indokínába utazott, ahol egy akna okozta a halálát.

 

A művész helyett a fighter ’harcos’ kifejezéssel illették, hiszen fiatalkorától kezdve a háború, a háborúk határozták meg az életét. Tizennyolc év alatt öt háborúban vett részt, noha vonzotta a veszély, gyűlölte a háborút, amely majd az életét is követelte. Mottója szerint „If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough” – „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”, azaz a témához közel kell menni, csak úgy hiteles. A hitelesség, a háború okozta szenvedés együttérző bemutatása képeinek egyik legnagyobb erénye. Elkötelezett fotográfus volt, az áldozatok oldalára állt.

Klus Honnef szerint mitológiai magasságokba emelkedtek képei témái, miközben ő csak megörökíteni akart.

 

BreuerPress-MCONET