Külföldi hírek röviden

ÖNGYILKOS MERÉNYLET NAZRANYBAN – MEDVEGYEV LEVÁLTOTTA AZ INGUSFÖLDI BELÜGYMINISZTERT
   


    
        ÖNGYILKOS MERÉNYLET NAZRANYBAN – MEDVEGYEV LEVÁLTOTTA AZ INGUSFÖLDI BELÜGYMINISZTERT
    Moszkva – Dmitrij Medvegyev orosz államfő leváltotta az ingusföldi belügyminisztert azt követően, hogy hétfőn reggel egy öngyilkos merénylő támadása húsz ember életét oltotta ki és 138 sebesültet követelt Nazranyban. A leváltásról szóló döntést maga az orosz államfő jelentette be egy asztraháni értekezleten azzal, hogy utasította Rasid Nurgalijev belügyminisztert, tegyen rendet az ingusföldi rendvédelmi szerveknél és terjesszen elő javaslatokat a személyi állomány megerősítésére. Az öngyilkos merénylő vezette kisbusz a zárt kapun át tört be az udvarra, ahol éppen szemlére gyülekeztek a rendőrök. Az épületegyüttes és a körülötte parkoló kocsik közül több kigyulladt, majd szinte teljesen megsemmisült. Károk keletkeztek a környező épületekben, még az 500 méternyire lévőkben is.
    PRÁGA ÁLLÍTÓLAG KIUTASÍTOTT KÉT OROSZ DIPLOMATÁT
    Prága – Csehország állítólag kiutasított két orosz diplomatát – közölte hétfőn az iDnes című cseh internetes hírportál prágai diplomáciai forrásokra hivatkozva. A cseh külügyminisztérium az értesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta. „Ilyen típusú értesüléseket, akár megtörtént esetről van szó, akár nem, a minisztérium nem kommentál” – jelentette ki Milan Repka külügyminisztériumi szóvivő. Az iDnes úgy tudja: az egyik kiutasított diplomata az orosz katonai attasé helyettese. A másik kiutasított diplomata éppen szabadságon van Oroszországban, s a cseh hatóságok azt tanácsolták neki, hogy ne térjen vissza Prágába. Hogy konkrétan kiről van szó, azt a hírportálnak nem sikerült megállapítania. A cseh katonai hírszerzés állítólag olyan értesüléseket szerzett, hogy mindkét diplomata az orosz titkosszolgálatok ügynöke. Az értesülést azonban nem erősítette meg a szolgálat. A prágai orosz nagykövetség szóvivője viszont kijelentette: „ez valami hülyeség. Semmi ilyesmiről nem tudok.”
    
    POKOLGÉPES MERÉNYLETBEN MEGHALT HAT EMBER PAKISZTÁNBAN
    Pesavar – Pokolgépes merényletben meghalt hétfőn hat ember Pakisztán tálib lázadók uralta északnyugati részén – közölte a rendőrség. A robbanószerkezetet egy teherautón helyezték el, amelyen zömmel nők és gyerekek utaztak. A jármű behajtott egy benzinkúthoz Csárszadda körzetben, sofőrje teletöltötte az üzemanyagtartályt, és utána történt a robbanás. A teherautó utasain kívül egy ember halt meg a detonációban, többen megsebesültek. Senki nem jelentkezett olyan bejelentéssel, hogy köze lenne az esethez. Ismert azonban, hogy a tálibok bosszút esküdtek parancsnokuk, Baitulla Mehszúd augusztus eleji megölése miatt.
    IZRAELI KATONÁK EGYIPTOMI HATÁRŐRRE LŐTTEK
    Jeruzsálem – Tüzet nyitottak az egyiptomi határon járőröző izraeli katonák hétfőn kora reggel egy egyiptomi határőrre, aki a kezében lévő fegyverrel fenyegető mozdulatokat tett – közölte az izraeli hadsereg. „Katonák egy gyanús alakot láttak közeledni, kezében lőfegyverrel, amelyet fel is húzott” – mondta a hadsereg szóvivője, hozzátéve, hogy a katonák előbb a levegőbe lőttek, majd az illető irányába. Azt feltételezték, hogy a határon át Izraelbe akar jutni. Utóbb derült ki, hogy a fegyveres egy egyiptomi határőr. A lövésektől a vállán megsebesült – közölte a katonai rádió. A vörös-tengeri Eilat üdülővárostól mintegy húsz kilométerrel északnyugatra történt incidens kivizsgálására egyiptomi-izraeli vegyes bizottság alakult. Egyiptomi részről nem fűztek megjegyzést a történtekhez.
    BALESET EGY SZIBÉRIAI VÍZI ERŐMŰBEN
    Moszkva – Nyolc ember meghalt, 10 megsérült hétfőn egy szibériai vízi erőműben történt balesetben, 54 személyt eltűntnek nyilvánítottak és keresnek. A dél-szibériai szajano-susenszkojei víztározó két átvezető csatornája megsérült a hajnali órákban, és víz alá került az erőmű egyik gépterme. Az igazságügyi szervek hivatalos közlése szerint egy transzformátor robbant fel, a robbanás ütött lyukat a falon és a mennyezeten az egyik gépteremben, ahol becslések szerint 60 ember tartózkodott. A környéken több alumíniumgyár átmenetileg teljesen áram nélkül maradt, de a délelőtti órákra részben helyreállt az ellátásuk más erőművek segítségével. A környékbeli falvak lakossága körében pánik tört ki, és magaslatokra menekültek az emberek, de a rendkívüli helyzetek minisztériumának illetékese elmondta, hogy a településeket nem fenyegeti veszély.
    MEXIKÓ LEVÁLTOTT TÖBB MINT EZER VÁMTISZTET
    Mexikóváros – Mexikó vasárnap több mint ezer vámtisztet váltott le, helyüket speciális kiképzésben részt vett és ellenőrzéseken átesett 1400 ügynök veszi át, az Egyesült Államokkal közös határon pedig az új ügynökök munkába állásáig a hadsereg végzi az ellenőrzéseket – közölte a kormány. „Valamennyi határállomáson” számos vámost leváltottak, az új szakemberek megérkezéséig a hadsereg végzi az ellenőrzést – közölte a pénzügyminisztérium. A mexikói sajtó 1100 lemondatott vámtisztről tud. A texasi Laredóval szemben fekvő mexikói Nuevo Laredóban például szombat este kérték fel vámtiszteket, adják át fegyverüket és jelvényüket. Az új ügynököket, akik többségükben felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek, szigorú – pszichológiai és toxikológiai ellenőrzést is magában foglaló – eljárás keretében választották ki.
    
    HARAKIRIT KÖVETETT EL EGY JAPÁN FÉRFI A PARLAMENT ELŐTT
    Tokió – A szamurájok rituális öngyilkosságát, a harakirit utánozva hasba szúrta magát egy japán férfi hétfőn a tokiói parlament épülete előtt. E tettével akarta kikövetelni a képviselőktől, hogy látogassanak el a japán háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyhez – jelentette a rendőrség és a média. A férfi életben maradt, kórházba szállították. A Jiji japán hírügynökség jelentése szerint a harakirit elkövető 39 éves férfi egy szélsőjobboldali, nacionalista mozgalom tagja.

SZLOVÁK ÉRTELMISÉGIEK TILTAKOZNAK A NYELVTÖRVÉNYT BÍRÁLÓ MAGYAR KAMPÁNY ELLEN
    Prága/Pozsony – Nyilatkozatban tiltakozott a szlovák államnyelvtörvény módosítását bíráló magyarországi kampány ellen szlovák értelmiségiek egy csoportja. A hétfőn közzétett nyilatkozatot a szlovák kormánykörökhöz és a Matica Slovenská hazafias kulturális szervezethez közel álló személyek írták alá, 68 értelmiségi. Az aláírók többségét a pozsonyi szlovák sajtó gyakran illeti a nacionalista, illetve a szélsőségesen nacionalista jelzővel. „A Magyar Koalíció Pártja, a Híd párt és a szlovákul író sajtó egy része a hagyományos módon, illojálisan és értelmetlenül csatlakozott a kampányhoz. Elutasítjuk ezt a kampányt, mert hazugságra épül, azzal a céllal, hogy félretájékoztassa az állampolgárokat: az államnyelvtörvény valódi tartalmáról ugyanis semmit sem mond” – áll a nyilatkozatban.
    
    PÁNEURÓPAI PIKNIK – HABSBURG OTTÓ SZEREPÉT VIZSGÁLJA EGY OSZTRÁK LAP
    Bécs – Habsburg Ottónak a Páneurópai Piknik szervezésében betöltött szerepéről írt hétfőn a Der Standard című osztrák napilap. Az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik alkalmával a berlini fal megépítése óta első alkalommal menekültek Nyugatra tömegesen keletnémet állampolgárok. A Habsburg Ottó elnökölte Páneurópai Unió német nyelvű szórólapokon hirdette a „pikniket” a részben hetek óta Magyarországon tartózkodó és hazatérni vonakodó keletnémetek körében. A szórólapokon „szokatlan módon” Pozsgay Imre, a reformkommunista kormány államminiszterének neve is szerepelt – írta a lap. Erich Honecker, az utolsó keletnémet diktátor pontosan tudta, ki állt a tömeges menekülés hátterében – írta a lap. „Habsburg osztogatta a röplapokat (…), amelyeken a keletnémet vakációzókat egy piknikre invitálták. Ajándékokat kaptak, enni adtak nekik, és német márkával is ellátták őket, aztán rábeszélték őket, hogy menjenek Nyugatra” – mondta a néhai keletnémet pártfőtitkár a Daily Mirrornak adott interjúban. Habsburg Ottónak az eseményekben játszott szerepéről a szerző azt írja: az ezekből kibontakozó kép az ő és a magyar hatóságok burkolt együttműködésére enged következtetni.
    
    ÚJ SZÓ: CSAK EGYOLDALÚ AZ IGÉNY AZ MKP-HÍD EGYÜTTMŰKÖDÉSRE
    Prága/Pozsony – Egyelőre egyoldalú az együttműködés igénye a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd-Most között: csak az utóbbi akarja – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn. Duray Miklós, az MKP stratégiai alelnöke szerint a következő két évben pártjának semmi oka nem lesz az együttműködésre. „Ebben az időszakban biztosan nem arról lesz szó, miként működjünk együtt, hanem arról, hogy hogyan vegyük el a másik választóit” – jelentette ki a párt alelnöke. Nem kímélte azokat sem, akik a párton belül esetleg hajlanának a Híddal való együttműködésre. Szerinte ők ezzel csak az új pártban építgetik a hátországukat. Azzal vádolja a Hidat, hogy az MKP színeiben megválasztott polgármestereket akarja elcsábítani. Országos szinten nehéz lesz valódi együttműködést kialakítani a két párt között, akadályozza ezt a két pártelnök személye is – véli az Új Szó. Bugár Béla, a Híd-Most elnöke a Sme.sk-nak adott interjújában továbbra is Csáky Pált, az MKP elnökét és Duray Miklóst hibáztatja azért, hogy eredménytelenek voltak a tavaszi tárgyalásaik.
    
    MEGTALÁLTÁK A ARCTIC SEA TEHERHAJÓT
    Asztrahány – Megtalálták az Arctic Sea  teherhajót, amely orosz legénységével majdnem három hete tűnt el – jelentette hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek Anatolij Szergyukov védelmi miniszter. Jelentése szerint a legénység életben van, a tengerészek egészségesek, és egy orosz hadihajóra szállították át őket azonosítás, illetve a történtek tisztázása céljából. A máltai zászló alatt közlekedő, s rejtélyes körülmények között, míg európai vizeken eltűnt hajóra a Zöld-foki-szigetektől 300 tengeri mérföldre bukkantak rá.
    ÉSZAK-KOREA MEGNYITJA DÉL-KOREÁVAL SZOMSZÉDOS HATÁRÁT
    Szöul – Észak-Korea vasárnap este bejelentette: megállapodás született Dél-Koreával közös határának megnyitásáról, a turistautak és családlátogatások engedélyezéséről. A feszült viszonyt jelzi azonban, hogy a bejelentést követően később a KCNA hivatalos hírügynökség jelentette, hogy az egész hadsereget és lakosságot riadókészültségbe helyezték a hétfőn kezdődő amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. A határellenőrzés enyhítésére vonatkozó megállapodást azután tették közzé, hogy Kim Dzsong Il dél-koreai vezető pénteken tárgyalt Phenjanban a Hyundai dél-koreai vállalat vezetőjével, Hjon Dzsong Unnal. „Az idegenforgalomhoz szükséges minden eszközt és feltételt megbízható módon biztosítunk, Kim Dzsong Il, a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke által meghozott külön intézkedésnek megfelelően” – áll a hivatalos észak-koreai hírügynökség által idézett kétoldalú megállapodásban.
    
    ÖCALAN TÖBB DEMOKRÁCIÁT KÖVETEL A KURDOK SZÁMÁRA
    Ankara – Több demokráciát követelt a törökországi kurd közösség számára a börtönben ülő Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér, aki rövidesen nyilvánosságra akarja hozni a kurd konfliktus lezárását célzó tervét – közölte hétfőn a Firat kurdbarát hírügynökség. „Új folyamat kezdődött, éppoly fontos, mint a köztársaság (1923-as) megalapítása Mustafa Kemal Atatürk által” – mondta Öcalan ügyvédeinek, amikor legutóbb fölkeresték Imrali szigetén lévő börtönében. 1999 óta életfogytiglani börtönbüntetését tölti ott „hazaárulásért”, az ügyvédek rendszeresen meglátogatják, majd kijelentéseit továbbítják a sajtónak. „Akkor létrejött a köztársaság, most pedig demokratizálódni fog” – hangsúlyozta a lázadóvezér, és arra biztatta a török államot, hogy „ismerje el a kurdok jogát a demokratikus nemzetté váláshoz”. A kurdok a maguk részéről el fogják ismerni a török államot – hangoztatta, megerősítve ezzel, hogy lemondott elszakadási törekvéseiről.