környezetbarát lesz a King’s City

A beruházók szerint

   


A beruházók szerint környezetbarát lesz a King’s City

A beruházók szerint harmonikusan illeszkedik majd a környezethez a King’s City néven ismertté vált sukorói beruházás, amelynek terveit a következő hónapokban véglegesítik, és a környezetvédelmi elképzeléseket is bemutatják – közölték a beruházók hétfőn az MTI-vel annak kapcsán, hogy múlt héten a Pénzügyminisztérium (PM) az egyedüli pályázó KC Bidding Kft.-t nyilvánította a beruházáshoz kapcsolódó koncessziós pályázat nyertesének.

    A KC Bidding Kft. egy Magyarországon bejegyzett cég, amelyet partnerségben alapítottak az American Chance Casinos-zal, amely leányvállalata az Európa-szerte több kaszinóval rendelkező és üzemeltető Trans World Corporation nevű amerikai nyíltan működő, tőzsdén jegyzett részvénytársaságnak.
    A PM februárban írt ki koncessziós pályázatot játékkaszinó alapítására és működtetésére a Közép-Dunántúlon. A kiírás szerint a koncesszió időtartama 20 év, a koncessziós díj legkisebb összege pedig évente legalább 900 millió forint.
    A kaszinó a Velencei-tó partjára tervezett King’s City létesítmény része lesz. A beruházásra Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére gigantikus idegenforgalmi komplexumot kíván megépíteni a Velencei-tó északi partján. A hetven hektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.
    A beruházók hétfői közlése szerint az építkezés előreláthatólag 275 milliárd forintba kerül majd, és a tervek szerint 3.500 munkahelyet teremt. Az építkezés 2010 negyedik negyedévében kezdődik, és a komplexum 2013 második felében nyitja meg kapuit.
    A fejlesztés vezetői Ronald S. Lauder magyar származású amerikai üzletember, az Estée Lauder Group igazgatója, valamint Fred H. Langhammer, az Estée Lauder Group korábbi vezérigazgatója, és a Walt Disney Company igazgatósági tagja.
    A King’s City menedzsmentje jelenleg a tervek véglegesítésén dolgozik és amint ez – várhatóan néhány hónapon belül – lezárul, a közvéleménynek is bemutatják a részletes terveket, beleértve a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseiket is – olvasható a közleményben.
    A King’s City építése ellen erőteljesen tiltakozik több civil jogvédő és környezetvédelmi szervezet, mivel szerintük az épületek tájidegenek lesznek, tönkreteszik a környezetet, károsítják a Velencei- tavat.
    Az az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén helyezkedik el. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joáv Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.
    Az üggyel kapcsolatban júliusban Bajnai Gordon miniszterelnök is vizsgálatot kért a pénzügyminisztertől. A vizsgálat célja, hogy feltárják, történt-e bármilyen szabálytalanság az ügy kezelése kapcsán. A Fidesz pedig előző hónapban vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte a kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására.
    A sukorói ingatlancsere ügyében augusztus 13-án közokirat-hamisítás bűntette miatt vádiratot nyújtott be a Székesfehérvári Városi Bírósághoz a városi ügyészség – közölte a múlt héten az MTI-vel a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője. Várhomokiné Rabi Noémi tájékoztatása szerint a vádemelésre azért került sor, mert az „ügyben érintett magánszemély”- akit a vád ismertetéséig nem nevezhet meg – Sukorón „csak névlegesen létesített lakóhelyet”, azaz az általa megjelölt ingatlant nem kívánta életvitelszerűen használni.
    A Pénzügyminisztérium (PM) múlt pénteken hirdetett nyertest a kaszinókoncessziós pályázaton, de ennek kapcsán a tárca emlékeztetett arra, hogy a pályázó beruházásával összefüggő ingatlanokkal kapcsolatban „jogi bizonytalanság alakult ki, több hatósági eljárás van folyamatban”. Hozzátették: a pénzügyminiszter által támasztott előfeltétel teljesülése esetén a szerződés azzal a kikötéssel lesz megköthető, hogy ha az egyes eljárások a szerződés megkötését követően megkérdőjelezik a pályázó által vállaltak megvalósíthatóságát, vagy a társaságot és tulajdonosait érintő jogügyletek szabályszerűségét, az államot a szerződés felmondásának joga illeti meg.