Tiltakozik a szlovák nyelvtörvény ellen

 a Magyar Református Egyházak tanácskozó zsinata

   Tiltakozik a szlovák nyelvtörvény ellen a Magyar Református Egyházak tanácskozó zsinata
 A szlovák nyelvtörvény és a romániai magyar tisztviselők leváltása ellen tiltakozik a Magyar Református Egyházak tanácskozó zsinata.     
 A tanácskozó zsinat lelkészi elnöke, Erdélyi Géza nyugalmazott szlovákiai püspök aláírásával az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben a testület a szlovákiai nyelvtörvény megszavazása előtti állapotok visszaállítását követeli, mert a jogszabály megítélésük szerint „a magyarság elleni agresszió újabb megnyilvánulása”, ami „a keresztyénség szellemével és az emberek jóindulatával összeegyeztethetetlen”.
    Mint írták, a közleményüket az ENSZ-hez és az Európai Unióhoz is eljuttatják.
    A Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinatát 2000-ben jegyezte be a Fővárosi Bíróság. Első lelkészi vezetője Csiha Kálmán erdélyi püspök volt, székhelyükként pedig akkor a Magyarországi Református Egyház budapesti központját jelölték meg.
    A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői július 8-án adtak ki közleményt, amelyben „aggasztónak tartották, hogy Szlovákiában az (…) úgynevezett nyelvtörvény értelmében büntetni lehet a magyar nyelv használatát”.
    A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.
    A román kormány még áprilisban fogadott el egy olyan rendeletet, amely megszüntette a hatáskörébe tartozó megyei intézmények vezetőinek a köztisztviselői státusát. Így az eddigi vezetőket – közöttük számos romániai magyar szakembert – tömegesen elmozdíthattak tisztségükből. Időközben néhány romániai magyar intézményvezetőt visszahelyeztek tisztségükbe.

BreuerPress-MTI