KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

AZ ALBÁN KORMÁNY ELISMERNÉ A MELEGHÁZASSÁGOKAT
    AZ ALBÁN KORMÁNY ELISMERNÉ A MELEGHÁZASSÁGOKAT
    Tirana – Az albán kormány törvényileg elismerné a melegházasságokat – közölte csütörtökön Sali Berisha albán kormányfő. A tiranai parlamentben hamarosan napirendre tűzik az azonos nemű pároknak a heteroszexuálisokkal egyforma jogokat biztosító törvénytervezet vitáját. A jogszabály véget vet a hátrányos megkülönböztetésnek – szögezte le Berisha, közleményében utalva rá, hogy az előterjesztés vitákat és heves reakciókat válthat ki. „Albániában van egyfajta ellenségesség e kisebbséggel szemben” – ismerte el a miniszterelnök, felszólítva az albánokat, hogy tartsák tiszteletben a többi európai országban is érvényes normákat. A túlnyomórészt muzulmánok lakta országban a muszlim egyházi vezetőkkel együtt az ortodox és a római katolikus egyház is tiltakozott a törvény ellen.
    ÚJ VÍRUS – ELSŐ ÚJINFLUENZÁS HALÁLESETEK BELGIUMBAN, FRANCIAORSZÁGBAN ÉS TAJVANON
     Belgiumban, Franciaországban és Tajvanon is van már halálos áldozata az A/H1N1 vírusnak, és Azerbajdzsánban is megjelent a betegség. Belgiumban csütörtökön halt meg egy fiatal nő, aki korábban A/H1N1 vírussal fertőződött – jelentette be az influenzával foglalkozó tárcaközi bizottság. Franciaországban egy vírusfertőzött fiatal lány halt meg csütörtökön, aki súlyos betegségben szenvedett. Tajvanon is meghalt az első beteg, egy súlyos egészségügyi gondokkal küszködő 39 éves férfi.
    ÚJ VÍRUS – AZ AMERIKAI NÉPESSÉG FELÉT TERVEZIK BEOLTANI
    Atlanta – Az amerikai népesség felét kellene beoltani az új típusú influenzát okozó H1N1-vírus ellen – javasolta helyi idő szerint szerdán a védőoltások egyesült államokbeli alkalmazási gyakorlatának kialakítására létrehozott tanácsadó bizottság. Az ajánlás szerint 160 millió dózis oltóanyagot készleteznek október közepére, az oltási szezon kezdetére. Első körben a fokozottabb veszélynek kitett egészségügyi dolgozókat, a gyermekgondozókat és a várandós nőket oltanák be. Ezután kerülnének sorra azok, akiknél fertőzés esetén komoly szövődmények kialakulása fenyeget meglévő asztmájuk, cukorbetegségük vagy szívproblémáik miatt. Ezt követően oltanák be a 19 és 24 év közötti fiatal felnőtteket, akik nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg az új influenzával és olyan helyeken dolgoznak, ahol gyorsabban terjedhet a betegség. Az idős emberek beoltása a H1N1-vírus ellen nem elsődleges feladat, mert a felmérések szerint kisebb a kockázata annak, hogy a 65 év felettiek megfertőződjenek.
    ÚJ VÍRUS – IRÁN AZ IDEI MEKKAI KIS ZARÁNDOKLAT TILALMÁT FONTOLGATJA
    Teherán – Az iráni kormány azt fontolgatja, hogy megtiltja az idei mekkai kis zarándoklatot a ramadán böjti hónap idején, augusztus 22. és szeptember 19. között az új influenza terjedésének veszélyei miatt – közölte csütörtökön Kamran Bakeri-Lankarini közegészségügyi miniszter. „A kis zarándoklat (omra) a ramadán hónapjában igen korlátozott lesz, vagy ha szükséges, töröljük is” – mondta a miniszter az IRNA hivatalos hírügynökség szerint. Bejelentette azt is, hogy a hatóságok 61 H1N1 vírusfertőzést regisztráltak az országban, többségét Mekkából hazatért zarándokoknál. Az új influenza gyorsan terjed, napi átlagban tíz új esetet jelentenek.
    OSZLATJÁK A TEHERÁN KÖZPONTJÁBAN TÜNTETŐKET
    Teherán – Az iráni rendőrség botokkal és könnygáz bevetésével próbálja feloszlatni azt a mintegy három ezer ellenzéki tüntetőt, aki Teherán központjában gyűlt össze, hogy a hatóságok tiltása ellenére ott emlékezzen meg a júniusi elnökválasztás után kirobbant zavargások halálos áldozatairól. Szemtanúk szerint reformpárti tüntetők a csütörtök esti megmozduláson kukákat gyújtottak fel az iráni főváros egyik központi utcáján, miután a nagy számban kivezényelt rendőrök megpróbálták megakadályozni őket, hogy csatlakozzanak a betiltott megemlékezéshez a belvárosban lévő hatalmas szabadtéri imahelyen, a Grand Moszalánál. Előzőleg több embert őrizetbe vett a rendőrség az egyik teheráni temetőben, ahol mintegy ezren gyűltek össze, hogy megemlékezzenek az áldozatokról.
    
    AZ AFGANISZTÁNI VÁLASZTÁSOK BOJKOTTJÁRA SZÓLÍTANAK FEL A TÁLIBOK
    Kabul – A jövő hónapban esedékes afganisztáni elnökválasztás és a tartományi választások bojkottjára szólítottak föl csütörtökön a vallási fanatikus tálibok. „Afgánként és muzulmánként minden afgánnak bojkottálnia kell ezt a hazug amerikai eljárást” – írta a kormányellenes mozgalom elektronikus úton közzétett üzenetben az augusztus 20-i voksolásra utalva. Írásukban egyenlőségjelet tettek a választásokon való részvétel és „az amerikai betolakodók” támogatása között, mondván, a részvétel legitimálná az Afganisztán elleni külföldi inváziót. Az államfőválasztás esélyese a jelenlegi afgán elnök, Hamid Karzai. A politikust a nyugati országok támogatják.
    A NIGÉRIAI HATÓSÁGOK ELŰZTÉK A LÁZADÓ ISZLAMISTÁKAT
    Maiduguri – Az észak-nigériai hatóságok közölték csütörtökön, hogy elűzték az iszlamistákat, akik az elmúlt napokban lázadást robbantottak ki a térségben. Ali Modu Sheriff, Borno szövetségi állam kormányzója közölte, hogy a „biztonságiaknak sikerült elűzniük a fegyvereseket”, de folytatják a keresésüket házról házra járva, és a törvényeknek megfelelően eljárnak azokkal szemben, akik menedéket nyújtanak nekik. A nigériai hadsereg csütörtökön is lövette Maiduguriban azt az épületegyüttest, ahol elsáncolták magukat a Boko Haram iszlamista szekta fegyveresei. A támadásban életét vesztette a csoport második számú embere, de vezetője, Mohammed Yuszuf mintegy 300 követőjével együtt kereket oldott. Előzőleg a katonák behatoltak egy mecsetbe, és ezután puskaropogást lehetett hallani. A lövöldözés után mintegy ötven holttestet számoltak össze magában a mecsetben, és további ötvenet az imahely udvarán.

KORMÁNYKOALÍCIÓ LÉTREHOZÁSÁBAN ÁLLAPODTAK MEG A MOLDOVAI ELLENZÉKI PÁRTOK
    Chisinau – A moldovai parlamentbe bejutott ellenzéki pártok megállapodtak abban, hogy kormánykoalíciót hoznak létre a választáson győztes kommunisták ellenében. Vlad Filat, a liberális párt elnöke úgy fogalmazott csütörtökön, hogy előző nap este elvi megállapodás született erről, és a részleteket a hivatalos eredmények közzététele után vitatják meg – jelentette internetes oldalán az Interfax orosz hírügynökség. A részeredmények szerint a szerdai választáson öt párt került be a parlamentbe. A választási bizottság a szavazatok 97 százalékának összesítése alapján közölte, hogy a kormányzó kommunista párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, de jelentősen meggyengült, és elveszítette parlamenti többségét a négy ellenzéki párttal szemben. Az ellenzéki kormánykoalícióval kapcsolatos bejelentés ellenére Vladimir Voronin moldovai államfő sem zárta ki egy nagykoalíció létrehozását a parlamentben.
    AZ EBESZ ÁLTALÁBAN ELÉGEDETT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSOKKAL
    Chisinau, Bukarest – Általában véve elégedett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a moldovai előre hozott parlamenti választások lefolyásával, de további demokratikus reformokra szólít fel csütörtöki közleményében. A szavazáson „tiszteletben tartottak számos nemzetközi kritériumot, de a lebonyolítás megmutatta, hogy még további demokratikus reformok szükségesek a lakosság bizalmának helyreállításához” – állapítja meg a szerdai választásokra kiküldött megfigyelő misszió. „Biztató volt a választások szakszerű és hatékony lebonyolítása – mondta Borisz Frlec, az EBESZ-küldöttség vezetője. – Az EBESZ számos kritériumát tiszteletben tartották, de jelentős feladatokat kell még megoldani a politikai pártok és a választók bizalomhiányának leküzdése érdekében.” – A demokratikus erők győzelmeként méltatta csütörtökön a román elnök a szomszédos Moldovában rendezett parlamenti választások kimenetelét. Traian Basescu a bukaresti közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: a voksolás eredménye a demokratikus ellenzék sikerét jelenti.
    ROMÁK ELLEN TÜNTETŐ FIATALOKAT BÍRSÁGOLTAK MEG CSÍKSZEREDÁBAN
     Bukarest – Megbírságolta a román csendőrség Csíkszeredában a Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Magyar Gárda hat tagját – köztük egy magyar állampolgárt is -, akik csütörtökön romák ellen tüntettek a székely városban. Csíkszereda központjában roma civil szervezetek vonultak fel az ellen tiltakozva, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban a magyar lakosság – szerintük – rettegésben tartja a romákat. A csendőrök elvezették és megbírságolták a romagyalázó felirattal megjelenő hat ellentüntetőt.
    ROBBANÁS EGY CSENDŐRLAKTANYA ELŐTT MALLORCÁN, HALOTTAK
    Madrid – Nagy robbanás volt egy csendőrlaktanya előtt csütörtök délután a spanyolországi Mallorca szigetén, Calviában, két csendőr életét vesztette – közölte az RNE országos rádió. A detonáció egy nappal azután történt, hogy az ETA baszk szeparatista szervezetnek tulajdonított autórobbantást hajtottak végre az észak-spanyolországi Burgos egy csendőrlaktanyájánál. Annak a merényletnek 65 könnyebb sebesültje volt, köztük hat gyermek és két terhes nő. A spanyol igazságügyi hatóságok csütörtökön betiltották az ETA bebörtönzött terroristái melletti szolidaritási tüntetést, amelyet a szervezők a hét végére terveztek a baszkföldi Villabona városába.
    KÉSIK A GRÚZIAI HÁBORÚRÓL SZÓLÓ EU-JELENTÉS
    Moszkva – A tervezettnél két hónappal később készül el a tavalyi grúziai háború okait boncolgató európai uniós jelentés – mondta el a készülő dokumentum egyik szerzője. Heidi Tagliavini svájci diplomata azt mondta, a jelentés elkészítésével megbízott, diplomaták és kutatók alkotta 15 tagú genfi tényfeltáró testület – amely az év elején kezdte meg a munkát – július vége helyett csak szeptember végére lesz kész a jelentéssel. A késedelem oka, hogy a testület csak nemrégiben jutott hozzá egy sor, a tényfeltárás szempontjából „rendkívül fontos” anyaghoz – mondta el a svájci diplomata szerdán Moszkvában. Hozzátette, a testület – amely több alkalommal járt Tbilisziben és Moszkvában is, és mindkét helyen magas beosztású tisztségviselőkkel tárgyalt – megfelelő együttműködést tapasztalt mindkét fél részéről. A jelentésben hírek szerint leírják, hogy Mihail Szaakasvili grúz elnököt jelentős felelősség terheli a rövid fegyveres konfliktusért, ugyanakkor megállapítják azt is, hogy aránytalan, túlzott volt orosz válasz.
    MILLIÁRDOS VESZTESÉGET OKOZ BULGÁRIÁBAN A KORRUPCIÓ
    Szófia – Az állami megrendeléseket övező korrupció következtében évente 1,3 milliárd leva (664 millió euró, illetve 179 milliárd Ft) veszteség éri Bulgáriát – derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból. A dokumentumot készítő gazdaságpolitikai intézet munkatársai rámutatnak: egy-egy nyilvános állami megrendelés elnyerése érdekében a szerződés pénzbeli értékének mintegy 20 százaléka cserél kenőpénz gyanánt gazdát. Az adófizetők pénzéből finanszírozott beruházások kétharmada az építőiparban és a szolgáltató szektorban valósul meg. Tavaly a hazai össztermék (GDP) 11,1 százaléka jutott állami megrendelésekre. Utóbbiak volumene évente mintegy 30 százalékkal növekszik.
    ELKEZDŐDÖTT A BRIT VIZSGÁLAT AZ IRAKI HÁBORÚ ÜGYÉBEN
    London – Megkezdődött csütörtökön a hivatalos vizsgálat Nagy-Britannia iraki háborús részvételének ügyében. A vizsgálat vezetője, Sir John Chilcot – a brit diplomáciai szolgálat egykori magas rangú tagja – a vizsgálat kezdetét bejelentő londoni sajtótájékoztatóján egyenes utalást tett arra, hogy a bizottság meghallgatja Tony Blair előző miniszterelnököt is, akinek hivatali idejében az iraki háború elkezdődött. Gordon Brown jelenlegi kormányfő a múlt hónapban közölte, hogy vizsgálat indul az iraki háború hátterének feltárására.