Az OKM kapcsolata a külügyminisztériummal felhőtlen

 Nem zárnak be külföldön magyar intézetet pénzhiány miatt

 

 


Csák Ferenc a magyar kultúra megjelenéséről a világban

    
    – A meglevő 19 kulturális intézet és a hét szakdiplomata helyzete stabil, igaz ugyan, hogy 2009-ben kétmilliárd forintos összkiadásukat mintegy 10 százalékkal, 220 millió forinttal csökkentettük. Ez az összeg a dologi és személyi kiadásokból és a programokra fordított pénzből tevődik össze. A kiemelt programoktól nem vontunk el pénzt, így az amerikai magyar évadra, a New York-i és a washingtoni rendezvényekre szánt 700 millió forint rendelkezésre áll – tette hozzá a szakállamtitkár.
    A magyar kultúra másik nagy bemutatkozó terepe idén Japán. Az év elején a Honvéd Táncegyüttes és a Romafeszt együttes aratott hatalmas sikert a nyitó turnén, 36 helyszínen 30 ezer ember látta műsoraikat. Szeptember elején Tokióban magyar zenekarok koncertjeivel folyatódnak a programok. Műsort ad a Kaláka együttes, Harcsa Veronika, Hegedűs Endre zongoraművész, Frenák Pál táncművész szólóestre készül, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem utazó kiállítást állított össze a kékfestésről.
     A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara Szöulban lép fel abból az alkalomból, hogy Magyarország és Dél-Korea 20 éve létesített diplomáciai kapcsolatot. A Zeneakadémia együttese ezután Japánban folytatja koncertútját.


    – A kulturális tárca mindenképpen azt szerette volna, hogy a kortárs magyar művészet jelenjen meg Japánban. A fellépőket közösen válogattuk a japán impresszáriókkal, az OKM 83 millió forintot költ erre a bemutatkozásra. Ezt az összeget a japánok megháromszorozzák – hangsúlyozta a szakállamtitkár.
    Csák Ferenc reményét fejezte ki, hogy az új költségvetés nem hoz újabb szigorításokat jövőre az intézeteknél. Folytatódnak az épület felújítások is: a Párizsi Magyar Intézet van soron, az előkészületeket már megtették az épület belső tereinek megújítására, a pénzfedezet is megvan, és 2010-ben megkezdődhet a munka.
    Az intézetkorszerűsítési program 2004-ben indult. Tallinn, Brüsszel, New York mellett megnyílt Sepsiszentgyörgy mint a bukaresti intézet fiókintézménye, Berlinben modern, új épület áll a régi helyén, és a varsói intézet is új helyre költözött, a Római Magyar Akadémia pedig „tetőtől talpig” megújult.
    Kérdésre válaszolva a szakállamtitkár elmondta, hogy a Bécsi Collegium Hungaricum vezetőjének, Fónagy Zoltánnak meghosszabbított mandátuma december 31-én jár le, hamarosan kiírják a pályázatot a posztra, és 2010. január elsejétől új igazgatója lesz az intézménynek. A megüresedett sanghaji szakdiplomatai posztra július 30-ig lehet pályázni. A miniszter augusztus végén kiválasztja a megfelelő személyt, s egyeztet róla a külügyminiszterrel, mert a szakdiplomata az illető ország nagykövetének a felügyelete alatt dolgozik.
    – Az OKM kapcsolata a külügyminisztériummal felhőtlen. A szakdiplomata-hálózat bővítésére egyenlőre nincs pénz, de a nagykövetségek kulturális diplomatái vállalják a magyar kultúra ügyének képviseletét – jegyezte meg.
    A Dél-Amerikában élő magyarok kulturális képviseletét az adott ország ösztöndíj rendszerének bővítésével is próbálják megoldani. Példaként elmesélte, hogy nemrég járt nála a chilei nagykövet, aki tájékoztatta arról, hogy Magyarországot is fölvették a felsőoktatási ösztöndíjrendszer listájára. Ha az egyetemi hallgató Magyarországon folytatja tanulmányait, akkor van esély arra, hogy otthon terjeszteni fogja a magyar kultúrát.
    A Magyar Kultúra Követe cím nem kitüntetés, hanem felkérés a közösségtől, hogy az illető a világ bármely pontján képviselje, illetve terjessze a magyar kultúrát. A szakállamtitkár megemlítette a magyar származású Kati Marton amerikai írót, újságírót, aki az ottani magyar évad védnöke.
    – A nagy magyar évadok, a magyar kultúrát átfogóan bemutató rendezvények a japáni programokkal december 30-án lezárulnak, mert a következő év a választások éve lesz – tette hozzá Csák Ferenc.

BreuerPress-MTI