A Zsidónegyed kapuja

A Jewinform néven a múzeum árkádjai alatt


 A Jewinform néven a múzeum árkádjai alatt új információs pontot állítanak föl, amely a tér felé nyitott, tehát nem csak a múzeum közönsége számára használható. A közelmúltban írtak alá a Budapesti Turisztikai Hivatallal egy megállapodást, így a nonprofit információs iroda a zsidó tematikájú információk mellett nemzeti információs szolgáltatást is nyújt.

A Zsidónegyed kapuja a MAZSIHISZ első olyan, az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv keretében benyújtott pályázata, amely eljut a megvalósításig. Ki kell emelnem a történelmi egyházak és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közti partneri viszonyt, amely 2007 óta folyamatos fórumot biztosít az egyezetéseknek, megfelelő információáramlásnak, ezzel jelentősen elősegíti a pályázat sikerességét.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) konzorciuma 2008. áprilisában nyújtotta be pályázatát. A tavaly decemberi pozitív döntés értelmében közel 40 millió Ft támogatást nyertünk  a Közép- magyarországi Regionális Operatív Program „A turisztikai fogadóképesség javítása” című (KMOP-2007-3.1.2/A/B/D) kiírásán. A projekt teljes költségvetése meghaladja az 58 millió forintot. Valamennyi szolgáltatás legkésőbb 2010. januárjában lesz elérhető. A Budapesti Zsidó Hitközségnél 14 új munkahely jön létre.

A pályázatban megfogalmazott célok hosszú évek óta megvalósításra váró fejlesztéseket foglalnak magunkba, melyek a KMOP forrásai nélkül nem valósulhatnának meg.

A MAZSIHISZ és a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. március 6-án írták alá a támogatási szerződést.

Az építési beruházásokra nyílt közbeszerzési eljárást írtunk ki, melynek eredményhirdetése június elején volt. A nyertes mindkét részben a HOBI-X Fővállalkozási és Kereskedelmi Kft, amely már megkezdte a kivitelezési munkálatokat. Az építés a Zsidó Nyári Fesztivál kezdetére, augusztus 26-ra fejeződik be, a lift üzembe helyezése november 20-re várható.

A projekt további fontos elemeként egységesített térképeket és információs táblákat helyezünk ki magyar és angol nyelven, illetve braile írással, melynek segítségével a látogatók további információkhoz juthatnak.

Akadálymentesítés

Megvalósul az épületkomplexum fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése, melynek részeként panorámalift viszi majd a turistákat az eddig nehezen megközelíthető múzeum kiállítótermeibe, a mozgássérültek számára látogatható lesz a zsinagóga és az Emánuel Emlékfa is.

A hallássérülteket indukciós hurok segíti, kihelyezésre kerülnek a megfelelő piktogramok. A Wesselényi utca 7. számú épületben, az eddig raktárként használt helyiségek helyén az évi több mint 200.000 látogató számára megfelelő kapacitással rendelkező mellékhelyiségeket alakítunk ki.

Zsidó Múzeum

A Magyar Zsidó Múzeum állandó kiállítása audio guide szolgáltatással és múzeumi információs ponttal várja majd a látogatókat és új állandó kiállítás nyílik a zsinagóga 150. születésnapja alkalmából.

A Magyar Zsidó Múzeum szolgáltatásai is bővülnek, teljesen megújul a Holokauszt terem, és fokozatosan az állandó kiállítás többi része is. A közeli jövőben rendezvénysorozat veszi kezdetét az intézményben, melynek részeként előadások, könyvbemutatók helyszíne lesz a múzeum. Folyamatban van műtárgy állomány digitalizálása.

A beruházás érdekessége, hogy a  zsinagóga és Múzeum a munkálatok alatt folyamatosan és zavartalanul üzemel, a hét hat napján, szombat kivételével várja a látogatókat. 

A program megvalósítását a MAZSIHISZ és a BZSH szakembereiből felállított projekt végrehajtási egység végzi.

Az Zsidónegyed kapuja projekthez kapcsolódóan más források bevonásával számos egyéb fejlesztés is megvalósul, ezek közül ki kell emelnünk az Emánuel Emlékfa felújítását. A Magyar Emánuel Alapítvány vasárnap, július 5-én tartja hagyományos megemlékezését a vészkroszak  áldozataira, a zsinagóga kertjében az emlékműnél.

A MAZSIHISZ jelenleg több projektet készít elő, amelyek a turisták számára még több látnivalót, szolgáltatást kínálnak majd.

 Mondta el a beruházásról tartott  sajtótájékoztatón Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.
A múzeum épületére kívülről panoráma liftet szerelnek, amely a felső emeletek megközelítését teszi akadálymentessé. Az Emánuel-emlékfát felújítják, és ugyancsak megközelíthetővé teszik a mozgássérültek számára.
A múzeumban audio-guide rendszert építenek ki a közönség tájékoztatására, a nagyszabású korszerűsítés során teljesen megújul a Holokauszt-terem és fokozatosan átrendezik a többi részt is. A műtárgy-állományt digitalizálják, emellett új, állandó kiállítást rendeznek be a 150 éves zsinagógában is.
Mivel a múzeum alkalmassá válik rendezvények, például könyvbemutatók, előadások tartására is, Vadas Vera, a BZSH által működtetett Zsidó Információs és Kulturális Központ (ZSIKK) vezetője beszámolt több tervéről is. Ezek szerint konferenciát szerveznek az európai zsidónegyedekről (Prága, Krakkó, Budapest) és budapesti székhellyel életre hívják a Zsidó Kulturális Fesztiválok Nemzetközi Szövetségét.
Az általa igazgatott Zsidó Nyári Fesztiválon az alapítás, 1998 óta a látogatók száma a tízszeresére emelkedett, a produkciók száma csaknem húszszorosára nőtt. Egyre jobban eléri céljait, amelyek egyike a zsidó szó használatának a kultúra jelzőjeként való „újrahangolása”.
Vadas Vera hozzátette: a Dohány utcai Európa legnagyobb és legszebb zsinagógája. A Zsidó Múzeum pedig Herzl Tivadar szülőháza, erről a világban még kevesen tudnak.
Hamarosan látogatható a Jewinform honlapja, amelynek demóváltozatát mutatták be a sajtótájékoztatón. Ezen eleinte magyarul és angolul jelenik meg a tájékoztatás.
Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakció vezetője a fejlesztési programról szólva hozzáfűzte, hogy a felújítás amellett, hogy alkalmas az emlékek felidézésére, új lehetőséget ad a magyarok és magyarok közötti „akadálymentesítésre”. 

 

BreuerPress-MCONET