EUNIC Nyári Akadémia

 

 

Tizenhárom országból érkeznek


EUNIC Nyári Akadémia


Az „EUNIC Nyári Akadémia” a kulturális menedzserek gyakorlati munkájára fókuszáló workshop. Az esemény az EUNIC vezetés koppenhágai konferenciájával párhuzamosan zajlik. Az EUNIC elnökhelyettese, Horia-Roman Patapievici (a Román Kulturális Intézet vezetője) javaslatára az eseményre idén, magyar-román közös szervezésben került sor. Az előkészítő munkában és a program összeállításában jelentős szerep jutott a Balassi Intézetnek. Az öt nap alatt a külföldi kulturális szakemberek megtekintik a Parlamentet, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban tájékoztatást kapnak a 2011-es magyar EU elnökség kulturális programjainak előkészületeiről. A workshop egyik központi témája a határnyitás 20. évfordulója, az új Európa születése, amit a kelet-közép-európai országok elnyomó rendszereinek bukása és a régió demokratizálódása tett lehetővé. A szakemberek ennek kapcsán tekintik meg a Terror Háza Múzeum állandó kiállítását. A Budapesten működő kulturális intézetek munkájáról, az együttműködés helyi sajátosságairól a Goethe Intézetben szervezett találkozón kapnak tájékoztatást, majd Szabó György (Trafó), illetve Kozlov Sándor (A38 Hajó) beszámolójából az európai kulturális projektekben való részvétel magyar tapasztalataival ismerkedhetnek meg.

A második EUNIC Nyári Akadémia konkrét célokat tűzött a résztvevők elé, melyek közül kiemelendő az elkövetkező egy évben megvalósítható, részletes projekt-javaslatok mellett egy, a több ország közreműködésével megvalósuló kulturális projektek tervezését és lebonyolítását segítő, gyakorlati kézikönyv kidolgozása.

 

EUNIC

2006-ban a nagy nemzeti kulturális hálózatok (British Council, Goethe Institut, Cervantes, Oszták Fórum stb.) kezdeményezésére született meg az EUNIC, amely az Európai Nemzeti Kulturális Intézeteket (European National Institutions of Culture) összefogó szervezet. A nemzetközi kulturális diplomáciában kulcsszerepet játszó szervezet hálózatszerűen építkezik. Célja, hogy ahol lehetséges, kialakítsa nemzeti tagszervezetét az adott országban működő Európai Uniós országok kulturális intézeteinek összefogásával, illetve, hogy erősítse a nemzetek közötti kulturális párbeszédet a közösen létrehozott művészeti és egyéb programokon keresztül. A hálózat emellett támogatja olyan EU tagországok bemutatkozását egy adott államban, amelyeknek nincs helyi kulturális intézetük (www.eunic-europe.eu).

Az elmúlt 3 év eredményeként a koncepcióból tények születtek: a világ több mint 40 városában működik EUNIC tagszervezet (cluster), s születnek közös, látványos projektek. Minden olyan kezdeményezés, amiben legalább három tagszervezet képviselteti magát EUNIC projektnek minősül. Ilyen volt például Magyarországon az Intézetek Éjszakája, amikor Európa napját ünnepleve 11 Budapesten működő kulturális intézet ingyenes programokkal várta a magyar főváros érdeklődő közönségét.  

BreuerPress-MCONET

Tizenhárom országból érkeznek európai kulturális projektek megvalósításával foglalkozó szakemberek arra a tanácskozásra, amelyet július 15. és 19. között rendeznek Budapesten.