Múzeumok Éjszakája 2009.

A Mazsihisz idén első

 alkalommal vesz részt


Múzeumok Éjszakája 2009.

 

„ÖRÖMZENE”
roma-zsidó zenei fesztivál a Múzeumok Éjszakáján
2009. június 20.
este 10 órától késő éjszakáig


A Mazsihisz idén első alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatban. Az események a Magyar Zsidó Múzeumban és a Dohány utcai zsinagóga előtt, a Herzl téren zajlanak 22 órától az éjszakába nyúlóan. A múzeumban ingyenes tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel, a zsinagóga előtti téren pedig koncertekkel várjuk az érdeklődőket.


 

m__zeum_k__p.jpg

 
PROGRAM

A múzeumban az éjjel folyamán filmvetítések, a meghosszabított P. Howard – Rejtő Jenő legendás élete kiállítás, illetve az állandó kiállítások megtekintése ingyenes tárlatvezetésekkel, Rejtő-fejtörő, macesz kóstoló és játékos vetélkedők lesznek korhatár nélkül.
A Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren ingyenes koncertek kerülnek megrendezésre az alábbi együttesek fellépésével:

22:00 óra: JAZZRAEL
Hagyományos zsidó, ősi keleti, szefárd, izraeli, ladino és jiddis dalok átdolgozása mai modern hangszerelésben jazz, swing, latin, valamint nu jazz stílusban.
Az együttest az ország legismertebb dzsesszzenészei alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. A zenék egy híd szerepét kívánják betölteni a Kelet és Nyugat között, és egyesítik a népek zenéjét és kultúráját a mai modern jazz és latin zene irányzataival.
A zenekar tagjai:
Jáger Bandi-zongora, Ronto Attila-gitár, Pluto Horváth József-bass, Bordás József-dob, Klein Judit-ének, Csejtei Ákos-sax, Puskás Csaba-trombita, Koltai Bálint-darbuka

kazzrael_webre.jpg

23:00 óra: SZAKCSI LAKATOS BÉLA TRIO
Szakcsi Lakatos Béla arról álmodozva kezdett kilencéves korában zongorázni, hogy híres zeneszerzővé és a klasszikus zene jeles interpretálójává váljon. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a dzsesszel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól. Az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. A Liszt- és Kossuth-díjas művész zenéjében különösen nagy hangsúlyt fektet a klasszikus és kortárs zene, a világzene és a jazz ötvözésére.
A trió tagjai:
Szakcsi Lakatos Béla-zongora, Szende Gábor-dob, Pluto Horváth József-bőgő

szakcsilakatos_webre.jpg


00:00 óra: BABOS PROJECT ROMANI

Babos Gyula a magyar dzsesszélet egyik legismertebb gitárosa. A Babos Project Romanit 1997-ben alapította tehetséges fiatal muzsikusokkal. A zenekar debütáló lemeze, az 1998-as Egyszer volt… a Sony Columbia gondozásában látott napvilágot. Ezzel a lemezzel Babos régi vágya vált valóra: a jazz, valamint a magyar és cigány folklór ötvözése saját zenei világával. Az együttes nemcsak Európában, hanem Angliában és az izraeli Red Sea Festiválon is nagy sikerrel mutatta be az anyagot.
A zenekar tagjai:
Babos Gyula-gitár, Szakcsi Lakatos Róbert-zongora, Hárs Viktor-bőgő, Balogh László-dob, Veres Mónika –ének

babosgyula.jpg

01:00 óra: JIDDIS ÁLOM
A középkor folyamán a Németországból Közép- és Kelet-Európába vándorolt, úgynevezett askenázi zsidók anyanyelve  volt a jiddis, ami tulajdonképpen a zsidóság által megőrzött, héber szavakkal kevert ó-német dialektus, amelynek írásához héber betűket használtak. A nyelv világkorát a harmincas években érte el, mintegy 11 millióan beszélték. Bár a jiddis manapság reneszánszát éli, napjainkban csak kétmillióan gyakorolják a nyelvet. A jiddis kultúra gazdag irodalmat, izgalmas színházat és csodálatos zenei világot hozott létre, ahol a jiddis dalokban megszólal a zsidó sors minden öröme, bánata és vágya, azaz a mindenkori jiddis álom.
Közreműködnek:
Klein Judit – ének, Gerendás Péter – ének, gitár, Neumark Zoltán – zongora)

gerend__sp__ter_webre.jpg
 

Az éjszaka fővédnökei:
Dr. Hiller István Oktatási és Kulturális miniszter
Dr. Feldmájer Péter a Mazsihisz elnöke


Az éjszaka támogatói:

nka_logó_1.jpg
Rothschild Foundation Europe
dutch_log__.jpg

A rendezvény főtámogatója:
Oktatási és Kulturális Minisztérium

okmlog___2.jpg
 

Ez az éjszaka más, mint a többi…
 

m__zeumfejl__c.jpg

 

Forrás Mazsihisz.com