IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó

A POSZT jó példája a helyi és a

 központi erők összefogásának 

 

 


 

Megnyílt a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó

„A POSZT jó példája a helyi és a központi erők összefogásának” – jelentette ki beszédében Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára a fesztivál megnyitó ünnepségén csütörtökön, Pécsett. A színházi mustra 10 napja alatt 18 versenyelőadást tekinthetnek meg és számtalan off-programon vehetnek részt az érdeklődők.

 

„A kultúra hivatalnokainak, szervezőinek, politikusainak elsődleges feladata, hogy biztosítsák a művészek számára az alkotói munkához szükséges biztonságot, szabadságot, a művek továbbélésének feltételeit” – mondta Balogh Gyula, hozzátéve, hogy egy nemzet kulturális politikája, stratégiája csak akkor találhat jó irányokat, ha a művészet és a hivatal emberei között összhang van.

„A Pécsi Országos Színházi Találkozó jó példája a helyi és a központi erők összefogásának, amelyben nem játszik szerepet pártállás, politikai vonzalom” – hangsúlyozta a szakállamtitkár, aki emlékeztetett arra is, hogy az idei fesztivált abban az évben rendezik meg, amelyben életbe lépett az előadó-művészeti törvény. A különböző szakmai ágak képviselői a biztonságosabb és kiszámíthatóbb működés garanciáját látják az új jogszabályban. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a színházi szakma és a kulturális politika képviselői összhangban, folyamatos párbeszéd során dolgozták ki a törvény koncepcióját.

A szakállamtitkár szerint ez a találkozó a rekordok fesztiválja, hiszen soha ennyi versenyelőadása, egyéb programja, helyszíne nem volt még a POSZT-nak, ráadásul úgy, hogy a szélesedő kínálat továbbra is együtt jár a minőséggel.

Balogh Gyula beszédében egyúttal gratulált Pécs új polgármesterének, Páva Zsoltnak megválasztásához.

 

BreuerPress-MCONET