Új vírus

WHO: már 787
megbetegedést
regisztráltak
összesen 17
országban

 



Új vírus – WHO: már 787 megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette vasárnap délben genfi székhelyén, hogy laboratóriumai 787 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak összesen 17 országban, ezen belül a halálesetek száma változatlanul 20,  ebből 19 mexikói és egy egyesült államokbeli.

 

A WHO statisztikái rendre elmaradnak az egyes országok által megadott adatoktól a H1N1 vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, de szakmailag megbízhatóbbak. A WHO vasárnap déli adatai szerint 506 volt azoknak a mexikói betegeknek a száma, akiket megerősítetten a H1N1 fertőzött meg. Néhány órával korábban ez az adat 397 volt. A Egyesült Államokban továbbra is 160 bizonyított beteget tartanak számon. E két országot sújtja leginkább a betegség. A számok azért nőnek ilyen gyorsan, mert folyamatosan ellenőrzik a beérkező mintákat, nem új fertőzésekről van szó – tette hozzá a szakosított ENSZ-szervezet.
A mexikói kormány arról számolt be helyi idő szerint szombat este, hogy a feltehetőleg az új vírus okozta több mint száz hazai halálesetből 19-et igazoltak. A korábbi bejelentés 176 gyanús esetről szólt.
A WHO-nak a regisztrált betegekre vonatkozó adatai az egyes országokban: Ausztria (1), Kanada (70),  Kína (Hongkong) (1), Costa Rica (1), Dánia (1), Franciaország (2), Németország (6), Írország (1) Izrael (3), Hollandia (1), Új-Zéland (4), Dél-Korea (1), Spanyolország (13), Svájc (1), Nagy-Britannia (15).

A madridi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy Spanyolországban már 20 beteg van bebizonyítottan, ami azt jelenti, hogy Európában az ibériai országot sújtja a leginkább a a „sertésinfluenzának” is nevezett betegség. Öt új beteget Katalóniában regisztráltak. További 99 beteg mintáit vizsgálják még, hogy kiderüljön: valóban a H1N1 vírustól fertőződtek-e meg.
A kolumbiai média közölte, hogy a dél-amerikai országban is van egy beteg, aki bizonyosan az új influenzában szenved. Egy 42 éves férfiról van szó, aki nem messze lakik Bogotától, és nemrég Mexikóban járt. Az országban korábban csak olyan bejelentés hangzott el, hogy van 29 beteg, aki gyaníthatóan az új vírussal fertőzött.



BreuerPress/MTI/Reuters/AP/AFP