Ördögbomba élőben

Ágoston Béla

május 4-i koncertjének


Ördögbomba élőben

Ágoston Béla május 4-i koncertjének különlegessége, hogy vendégként jelenik meg a New York-i trombitás, Frank London. London Kelet-európai zsidó gyökerekből és a jazz ritmikájából építette fel a maga zenei világát, s olyan művészekkel dolgozott együtt, mint John Zorn, Lester Bowie, Esma Redzepova és Maurice El Medioni.

Ágoston Béla és Frank London találkozása azért ígérkezik izgalmasnak, mert a maguk különböző területén, eltérő zenei kulisszája előtt mindketten a formabontó, a kompromisszumokat áthágó, progresszív, sőt olykor nonkomformista, nyomokban polgárpukkasztó előadó-művészet fontos képviselői. Ágoston Béla, aki főleg dudán, klarinéton és furulyákon játszik, a magyarországi avantgárd zene egyik mindig friss, fiatalos stílusú figurája, aki a jazz és a magyar népzenei hagyomány közös útját keresve – és találva – alakítja ki egyedi, sok humortól is tarka stílusvilágát. A kilencvenes évek vége óta pályáján egyre fontosabb szerephez jut saját zeneszerzői törekvéseinek megvalósítása. A színházi kísérőzene, film és rajzfilmzene, táncszínházi alkotások fontos kísérleti terepe a zeneszerzést a zenekari munkában kiélő szaxofonosnak.

Frank London ugyanezt az életigenlő, markáns, vitriolos hangvételt képviseli saját környezetében, az amerikai nyugati part haszid zsidó zenei közösségén belül. Erre a zenei világra jellemző, hogy egyszerre vállal szerepet a tradicionális klezmer zene és a modern jazz intenzív formálásában. A főként rézfúvós, de ritkábban billentyűkön is játszó London a 80-as évek óta ismert a zenei pályán, és azóta folyamatosan két műfajban játszik: a modern zsidó zenében és a progresszív jazzben.

A két művész közös koncertjét lemezfelvétel teszi majd teljessé. A lemezről Ágoston Béla elmondta, hogy igyekeznek a két zenei világ közti különbségeket és hasonlóságokat úgy összefésülni, hogy ebből egy kozmikus-mágikus anyag születhessen. A felvételnek már a címe is megvan, „Tikmonka”, ami a tojás neve a moldvai csángó dialektusban. A zene a kurucos zenék, a magyar népi motívumkincs és a klezmer sajátos ötvözetét kelti életre, a jazz lendületével, és persze a szólisták művészi rezdüléseivel, improvizációival a másik partner gondolataira, hozott hagyományaira.

Így aki ellátogat május 4-én a Fesztivál Színházba, egészen biztos lehet abban, hogy a jazz két fenegyerekének közös koncertje élmény lesz minden tekintetben!

Ágoston Béla – altszaxofon, altklarinét, Mazura János – tuba, Móser Ádám – harmonika, Dely Róbert – elektromos gitár, Benkő Róbert – bőgő, Geröly Tamás Sándor – dob, Nagy Bercel – narrátor (ZURGÓ zenekar) és a Fóti Népművészeti Szakközépiskola végzős osztálya – alias BÁRSONY KÓRUS

Frank London (USA) – trombita

Jegyárak: 1100 Ft, 2300 Ft, 3100 Ft