Hiller István nem lát veszélyt

Hiller István nem lát
veszélyt a nemzetközi
felsőoktatási
intézményekről
szóló javaslatban

 




Az oktatási tárca vezetője nem lát veszélyt a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslatban, Hiller István ugyanakkor szerdán hangsúlyozta: a magyar egyetemeken az államilag finanszírozott helyek a magyar diákokat illetik meg.

Az oktatási miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a magyar egyetemek és főiskolák a legnagyobb biztonságban vannak.
A nemzetközi felsőoktatási intézmények működéséről és alapításáról szabad demokrata és szocialista képviselők nyújtottak be önálló törvényjavaslatot.
A javaslatot kedden támogatta az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista és szabad demokrata többsége, az ellenzék azonban élesen elutasította.
Hiller István elmondta: a kormány az indítványt még nem tárgyalta. Ha lesz kormányzati álláspont, arról tájékoztatja a nyilvánosságot. Véleménye szerint ha külföldi diákok érkeznek Magyarországra, és ez az egyetem színvonalát emeli, úgy, hogy a magyar diákoktól semmilyen lehetőséget nem vesz el, akkor ez összhangban van a nemzetközi felsőoktatás gyakorlatával.
Úgy fogalmazott: ha a magyar felsőoktatási helyekre külföldi diákok érkeznek, „az nekünk jó, a kapcsolatok építése mellett, szép magas tandíjat fizetnek”.
A magyar egyetemeken az államilag támogatott helyek ugyanakkor a magyar diákokat illetik meg – jelentette ki a tárca vezetője, hangsúlyozva, a javaslatban nem lát veszélyt.

 

BreuerPress-MTI