Bízom benne, hogy józan lesz a társadalom

Bízom benne, hogy józan lesz a társadalom

 


Bízom benne, hogy józan lesz a társadalom

 

Az Élet Menete után  villáminterjút adott Lendvai Ildikó az MSZP nemrég megválasztott pártelnöke, aki rendszeres résztvevője holokauszt megemlékezéseknek és antifasiszta rendezvényeknek:

-Nem először veszek részt az Élet Menetén. A mostani alkalomnak azért van különös jelentősége, mert , a menet előtt egy nappal holokauszttagadók demonstráltak Budapesten. Az idei Élet Menete különösen fontos számomra, mert azt bizonyította, hogy nemcsak a megjelentek létszámában, hanem lélekben és észben is többen vagyunk. Ez a többség nem politikai alapon szerveződött, hanem az emberi jogok tiszteletben tartása hozta össze. Ez az ami bizakodásra adhat okot, hogy még válság idején sem szerezhet népes tábort a szélsőjobb.

-Nagyon kemény reformok jönnek. Hogyan lehet megelőzni, hogy a társadalmi elégedetlenségből a szélsőjobboldali pártok kapacitáljanak?

-Nézze, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen időkben valamelyest megerősödnek a szélsőséges erők. Azok az országok, ahol nem volt érdemi ellenállás a velük szemben, a történelem során nagyon rossz irányt vettek. Ahol viszont a többség józan és humanista módon gondolkodott, ott gátat tudtak vetni térnyerésüknek. Nagyon bízom benne, hogy Magyarország ilyen, felnőtt ország.

 

Szilágyi Iván Péter

BPI