Nem lesz második zsidó holokauszt

Netanjahu: nem
lesz második
zsidó holokauszt

 


Netanjahu: nem lesz második zsidó holokauszt

Izrael nem fogja megengedni, hogy a vészkorszak tagadói még egyszer holokausztot vigyenek véghez a zsidó nép ellen – jelentette ki Benjámin Netanjahu.

Az izraeli kormányfő a második világháborús zsidó népirtásra emlékező, hétfő este napnyugta után elkezdődött izraeli holokauszt emléknap (jeruzsálemi) nyitóünnepségen beszélt erről.

A nácik és szövetségeseik hatmillió zsidót gyilkoltak le a vészkorszakban.

Netanjahu Izrael-ellenes eseménynek titulálta és bírálta az ENSZ rasszizmus elleni értekezletének négynapos genfi utókonferenciáját, a Durban II-t.
Netanjahu bírálta Hans-Rudolf Merz svájci államfőt is, amiért fogadta a konferenciára érkező Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt. Ez utóbbit a holokauszt tagadójának nevezte, aki szerinte vérengzést akar elkövetni a zsidók ellen.
„Nem fogjuk megengedni a vészkorszak tagadóinak, hogy még egyszer holokausztot vigyenek véghez a zsidó állam ellen. Ez az Izraeli Állam legfontosabb kötelessége. Ez nekem, mint izraeli miniszterelnöknek a legfontosabb kötelességem” – hangoztatta beszédében Netanjahu.
Az izraeli emléknapra egyöntetűen a genfi tanácskozás nyomta rá bélyegét. A zsidó államban a Durban-II-t antiszemiták találkozójának látják, akik megpróbálják bemocskolni Izrael nevét. Az izraeli politikusok nyilatkozataiban és a sajtókommentárokban egyaránt előtérbe került, hogy a genfi tanácskozást a holokauszt emléknap előestéjére hívták össze.
Izrael konzultációra hazahívta hétfőn berni nagykövetét, amiért a svájci államfő fogadta Ahmadinezsádot. Az iráni elnök jelenléte miatt, antiszemita megnyilvánulásoktól tartva az Egyesült Államok, Németország, Kanada, Hollandia, Olaszország, Izrael, Ausztrália, Új-Zéland, valamint Lengyelország jelezte, hogy távol marad a konferenciától.

 

 

BreuerPress-MTI