Golán-fennsíkról

Izrael nem

vonul ki


 Izrael nem hajlandó kivonulni a Golán-fennsíkról – jelentette ki Avigdor Lieberman, Izrael új külügyminisztere egy interjúban.

    „Nincs döntés arról, hogy Izrael tárgyalást folytasson Szíriával, és – ahogy már korábban is jeleztük – nem vagyunk hajlandók kivonulni a Golán-fennsíkról” – mondta a szerdán beiktatott külügyminiszter a Háárec című izraeli napilapnak.
    Arról is beszélt, hogy mindaddig nagyon nehéz lesz a palesztinokkal folytatandó béketárgyalásokon haladást elérni, amíg az iszlamista Hamász ellenőrzi a Gázai övezetet. „A palesztinoknak először is a terrorizmussal kell felvenniük a harcot, le kell fegyverezniük a Hamászt, és át kell venniük tőle az irányítást a Gázai övezetben. Ezek teljesítése nélkül nehéz lesz előrelépni” – mondta az  Jiszráél Béténu párt vezetője.
    Lieberman szerint téved, aki azt gondolja, hogy engedmények útján eredményt lehet elérni. „Aki békét akar, készüljön a háborúra” – mondta a külügyminiszter a Háárecnek.
    Az előző külügyminiszter, Cipi Livni, az ellenzéki Kadima vezetője bírálattal szólt Lieberman szerdai beiktatási beszédéről, amelyben az új külügyminiszter azt mondta, hogy a Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormányt nem kötelezi a palesztin állam létrehozásáról 2007-ben kötött annapolisi megállapodás.
    Livni a katonai rádióban úgy vélekedett, az új izraeli kormány ezzel azt jelezte, hogy nem partner a palesztinokkal kötendő béke létrehozásában. „A keményvonalas pártok korábban azzal a szánalmas ürüggyel utasították el a párbeszédet a palesztin féllel, hogy a másik oldalon nincs partner a tárgyalásokhoz. Most Izrael jelentette be, hogy nem partner” – mondta Livni.  
    Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön telefonon beszélt izraeli kollégájával. A két politikus megegyezett abban, hogy amilyen hamar lehetséges, személyesen találkoznak egymással.

 

BreuerPress-MTI/AFP/Reuters/AP