Kedves Társam a CET-ben!

C.E.T K.L.U.B


 Budapest 1052 Párizsi u. 1. baludvar félemelet

Telefon/Fax: 266-2176 vagy 06 70 61 46 888 E-mail: [email protected], [email protected]

 

---

Kedves Társam a CET-ben!

A következő találkozónk központi témája Izrael és a világ más tájain élő zsidóság életét, és – e válság sújtotta környezetben nyugodtan hozzátehetjük – az egész világ biztonságát komolyan befolyásoló izraeli-közel-keleti helyzet elemzése.

Témaválasztásunkat a CET-körben tapasztalható fokozottabb érdeklődés külön is indokolja. Mindannyian  figyelemmel kísértük a nem oly rég lezajlott izraeli választást és annak visszhangját, és sokan fölvetettük egymás között is: vajon mi lesz a folytatás. Vajon képes lesz-e Izrael új kormánya megfelelő válaszokat adni a terrorizmusra, képes lesz-e megfelelő lépéseket tenni a világválság hatásainak ellensúlyozására, az országon belül is tetten érhető erőszak és más negatív jelenségek fölszámolására? Külön fontos kérdés, hogy az új adminisztráció szövetségi politikájával meg tudja-e fordítani azt az Izrael-ellenes hangulatot, amely például a legutóbbi gázai beavatkozás idején volt tapasztalható a világsajtóban?

E kérdések mellett az is sokakat foglalkoztat, hogy az utóbbi 80 év legsúlyosabb gazdasági válsága hogyan hat az izraeli politikára, Izrael és környezete, valamint a világ más országaival való kapcsolatára, a világ zsidóságának helyzetére? Hogy milyen módon lehet és kell felkészülni arra, hogy a világszerte erősödő kisebbség-ellenesség, türelmetlenség, előítéletesség és az újjáéledő nacionalizmusok közepette Izrael megőrizze a maga és a világ zsidóságának biztonságát.

 

Beszélgetőtársaink – Breuer Péter újságíró, a Magyar Rádió szerkesztője, Kepecs Ferenc külpolitikai újságíró, a Népszava főmunkatársa, Lax Tamás terrorizmus szakértő és Pap Ágnes újságíró, szociológus (az est moderátora) – segítenek a témában való eligazodásban, és igénylik az Ön gondolatait, véleményét is.

És a komor témát oldandó, vendégünk lesz Börcsök Mária, aki Mezei András verseivel jön el hozzánk.

 

Velük együtt, szeretettel várok mindenkit a CET következő összejövetelén,

március 6-án, pénteken

este 18 órakor

a Bálint Házban.

A cím: Budapest, VI. kerület, Révay u. 16.

(az Operaház oldalában, a volt Vidám Színpad – ma Centrál Színház – szomszédságában)

 

                                                                                                                                                               Mezei Gábor