Jeruzsálemi Könyvvásár

Szellem

és állam


Szellem és állam – Magyar program a Jeruzsálemi Könyvvásáron

 

A Múlt és Jövő Könyvkiadó, hagyományaihoz híven (ötödször) vesz részt a két évente megtartott Jeruzsálemi Nemzetközi Könnyvásáron, amelyre idén a 24. alkalommal kerül sor

Forrás: 168 óra


A Múlt és Jövő Könyvkiadó, hagyományaihoz híven (ötödször) vesz részt a két évente megtartott Jeruzsálemi Nemzetközi Könnyvásáron, amelyre idén a 24. alkalommal kerül sor 2009. február 15-20. között.


A vásáron mutatják be a kiadó negyedévi folyóirata Izrael 60. évfordulójára készített dupla számát. A bemutatón jelen lesz a szám Izraelben élő szerzőinek többsége: Itámár Jáoz-Keszt, André Hajdu, Sidra Dekoven Ezrahi, Etgar Keret, Háim Sabato, Menashe Kadishman és a főszerkesztő: Kőbányai János.
A Múlt és Jövő folyóirat, a Nyugat-hoz hasonlóan, hosszú időn keresztül szolgálta a magyar és zsidó kultúrát (1911-1944), és hamarosan ugyancsak századik évfordulóját ünnepli. (1988-ban újította fel a folyóiratot Kőbányai János, aki jelenleg a Héber Egyetem doktorandusza.)
A dupla szám azt a szellemi munkát tárja föl, amely megalapozta a fiatal állam létezését – Budapesten. Ebben Herzl Tivadar és Max Nordau mellett – akik csak e városban születtek — jelentős szerepet játszott a Múlt és Jövő folyóirat, s alapító szerkesztője, Patai József. (Az alapító szerkesztő, költő és héber műfordító írta Herzl első, több nyelvre lefordított életrajzát.) Az ő folyóiratából indította pályáját barátja és szellemi harcos társa: Avigdor Hameiri, a modern héber irodalom egyik klasszikusa.
A magyar irodalom történetében csak egyszer fordult elő ilyesmi. S ez nem véletlen születésnek köszönhető – Hameiri az első világháború előtti évek budapesti szellemi pezsgésének aktív résztvevője volt. Sok nyugatos író mellett Ady Endrével tartott fent szoros barátságot. Héber költészetére is ő tette a legnagyobb hatást. Nem csak az ő verseit fordította és adta ki kötetben, de Madách Ember tragédiáját is, Petőfi válogatott költeményeit is, és egy sereg drámai és prózai művet. Az ötvenes években, Tel Avivban, magyar nyelven írt, s két éve először kiadott önéletrajza A daloló máglya, egy sereg eddig ismeretlen Ady vonatkozást közöl. A világhírű judaista és folklorista Raphael Patai (legismertebb a Robert Gravessal írt Héber mítoszok című munkája), a szerkesztő legidősebb fia, arról nevezetes, hogy a jeruzsálemi Héber Egyetemen ő szerzett először doktori címet.
Az eseményen részt vesznek Patai József és Avigdor Hameiri unokái.
Bevezetőt mond:
Mira Zakai énekesnő (Patai József, a Múlt és Jövő alapítójának unokája, Izrael leghíresebb klasszikus énekesnője).
 

 Az esemény színhelye:
Jeruzsálem, Binjamei Hauma, 528-as stand, február 19.
(csütörtök) du. 5 óra.