25. jubileum

 Carnegie Hallban a Magyar Évad.


Hiller: „Magyarország büszke a Fesztiválzenekarra!”

 

 

„Amit a Budapesti Fesztiválzenekar produkál, az a Magyarországról alkotott képet alapvetően formálja” – jelentette ki Hiller István azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a 25. jubileumát ünneplő együttest a világ tíz legjobb zenekara közé szavazták a legtekintélyesebb kritikusok.

 

„A Fesztiválzenekart nem azért hallgatják, mert magyar, hanem mert kitűnő minden koncertjük” – mondta a szaktárca vezetője.

 

Hiller István szerint a siker annak is köszönhető, hogy a tárca, a fővárosi önkormányzat és a zenekar együtt olyan finanszírozási modellt hozott létre, amely a valós színvonal támogatására alkalmas. „Ez egy világos, modern és egyértelműen minőség-centrikus modell” – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ez a konstrukció példaértékű.

 

A miniszter köszöntőjében kitért arra is, hogy a világ minden pontján, Sanghajtól Rómán át Londonig rendszerint hatalmas lelkesedéssel fogadja a közönség a Budapesti Fesztiválzenekart.

Bejelentette azt is, hogy az együttes nyitja meg január 24-én New Yorkban, a Carnegie Hallban a New York-i/Washingtoni Magyar Évadot.

 

A miniszter végül „mindazok nevében, akik a magyar kultúrában hisznek” köszönetet mondott a magyar kultúra két követének, Fischer Ivánnak és Kocsis Zoltánnak a Budapesti Fesztiválzenekar létrehozásáért, a mostani vezetőségének pedig az együttes működtetéséért.

 

 

25 évvel ezelőtt egy pesti magánlakásban a mai magyar zenei kultúrát alapjaiban meghatározó esemény történt. Két zseniális ember, két kivételes művész – Fischer Iván és Kocsis Zoltán – megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart, ahogy a londoni Times fogalmazott: „Magyarország fiatal muzsikusainak legjavából”. Ma, negyed évszázaddal az első koncert után a Budapesti Fesztiválzenekar nemcsak a főváros, Magyarország, de a világ egyik legismertebb és legkedveltebb zenekarává vált. Ezt nemcsak mi magyarok gondoljuk így.

 

A nemzetközi zenei élet legtekintélyesebb folyóirata, a londoni Gramophone nyilvánosságra hozta a világ jelenlegi legjobb szimfonikus zenekarairól készült felmérés eredményét. A legtekintélyesebb kritikusok vettek részt az értékelésben, olyan rangos lapok szakértői állították sorba a zenekarokat, mint a Los Angeles Times, a New Yorker, a Die Presse vagy a Le Monde. A felmérés minden várakozást felülmúló magyar sikert hozott: a kritikusok a világ tíz legjobb zenekara közé szavazták a Budapesti Fesztiválzenekart.

 

A felmérés eredménye és a zenekar sikerei azt is bizonyítják, hogy az állami költségvetésnek az a része, melyet a Fesztiválzenekar kap, jó helyre kerül, sokszorosan megtérül. A Budapesti Fesztiválzenekar támogatási rendszere példaértékű konstrukció, amelyben az állam csak az egyik anyagi résztvevője a sikeres munka támogatásának. Az állam és a főváros mellett a nagyvállalatok, illetve bankok által létrehozott BFZ Alapítvány együtt teremti meg a garanciát a biztos hátterű munkához.

BreuerPress