Az indiai terrorcselekmények


 kormányfő szerint külföldi csoport áll a háttérben

    Újdelhi/Mumbai (Bombay)/Iszlámábád/Berlin, 2008. november 27., csütörtök () – Egy külföldi központú csoport áll a Mumbaiban (Bombay) elkövetett támadássorozat hátterében – jelentette ki csütörtökön Manmohan Szingh indiai miniszterelnök.

    A jól szervezett, alaposan előkészített terrorcselekmények célja az volt, hogy pánikot idézzenek elő, ezért választottak a támadók előkelő célpontokat és öltek meg válogatás nélkül külföldieket – mondta a kormányfő.
    Egyes hírügynökségi beszámolók szerint Szingh azt mondta, „egy szomszédos országban” van a csoport bázisa. „India határozottan ki fog állni szomszédainál azért, hogy ne engedjék a területüket India elleni támadásokra használni” – fogalmazott.
    Az indai hatóságok gyakran vádolják a szomszédos Pakisztánt vagy Bangladest azzal, hogy menedéket nyújt indiai merényletekért felelős csoportoknak, illetve azzal, hogy ilyeneket támogat.
    Korábbi hírek szerint a Pakisztánból tevékenykedő Laskar-i-Taiba szélsőséges iszlamista szervezet vállalta magára a terrortámadásokat, később azonban egyik szóvivőjük a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a csoportnak „semmi köze a támadásokhoz”. Előzőleg egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsahidok is jelentkezett a merényletsorozat elkövetőjeként.

 

הזוג הולצברג (רפרודוקציה: חגי אהרון)

    A két luxusszállodában és több másik helyszínen végrehajtott támadásoknak hivatalos források szerint 101 halálos áldozata van. A legfrissebb hírek szerint legkevesebb öt külföldi van a halottak között. A PTI indiai hírügynökség egy brit, egy japán és egy ausztrál halálos áldozatról adott hírt. Az olasz külügyminisztérium egy olasz állampolgár, nem sokkal később a német külügyi tárca egy német férfi haláláról számolt be.
    A két szállodából és egy zsidó közösségi házból még nem sikerült kifüstölnie a rendőrségnek a támadókat. Közel kétszáz szállóvendég rekedt az egyik hotelben, az Oberoiban, egy részüket túszul ejtették a fegyveresek. Az Oberoi szállodalánc alelnöke szerint a támadás időpontjában mintegy 380-an tartózkodtak az épületben. Szemtanúk és televíziós tudósítások szerint lövések és robbanás hangja hallatszott a Tádzs Mahal szállodából, ahol szintén fegyveresek barikádozták el magukat. Az egyik ablakból füst gomolygott.

 

BreuerPress/MTI/AFP/Reuters