Thököly emlékház

Törökország legnagyobb kulturális központjában

nyílik meg a Thököly emlékház


 

 

 

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly emlékházat csütörtökön Kocaeliben. II. Rákóczi Ferenc rodostói, illetve Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után ez immár a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely.

 

Hiller István csütörtökön Ankarában Hüseyin Celik közoktatási miniszterrel, valamint Ertuğrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszterrel tárgyalt a török-magyar oktatási és kulturális együttműködésről.

A magyar szakminiszter Nuri M. Çolakoğluval, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Isztambul Végrehajtó Bizottságának elnökével találkozik ma Isztambulban, majd részt vesz a „Mi az európai kultúra” című nemzetközi konferencián, ahol „Törökország helye és szerepe az európai kultúrában Magyarországról nézve” címmel tart előadást.

Hiller István a nap végén Pro Cultura Hungarica emlékplakettet ad át érdemei elismeréseként Ali Kabulnak, a Tekirdagi Rákóczi Múzeum gondnokának.

 

 

A Thököly emlékházról

 

A száműzetésbe kényszerült Thököly Imre a Márvány-tenger partján fekvő akkori Nikomédiában (vagy Izmit, a mai nagyváros neve: Kocaeli) telepedett le, és itt is halt meg 1705. szeptember 13-án.

 

Kocaeli önkormányzata 2005 őszén épp akkor vetette fel egy Thököly emlékház létrehozásának gondolatát, amikor az önkormányzat költségén impozáns, gránit talapzatú emlékművet hoztak létre a fejedelem fellelt síroszlopa egy darabjának felhasználásával, és utcát neveztek el Thököly Imréről, halálának 300. évfordulója alkalmából.

 

Az emlékház céljára a Kocaeli önkormányzat fölajánlott egy fölújítandó házat a SECA Parkban, a város tengerparti részére – az egykori papírgyár területére és környékére – tervezett sokfunkciós hatalmas szabadtéri pihenő, szórakoztató, kulturális központban, mely a legnagyobb lesz a maga nemében Törökországban. Az emlékház ennek köszönhetően olyan helyen található, ahol nemcsak a ma már hatalmas, mintegy másfél millió lelket számláló Kocaeli lakossága, de sok bel-, és külföldi látogató is megfordul majd.

 

Az emlékház létrehozásáról szóló megállapodást 2006. november 16-án írták alá Budapesten. A megállapodás értelmében Kocaeli önkormányzata az emlékház céljára biztosított egy (az önkormányzat tulajdonát képező) 202 négyzetméteres, egybenyitott ikerházat, melyet saját költségén a magyar muzeológus és látványtervező szakemberek útmutatásai alapján teljesen felújított. Ezen felül legyártatta a vitrineket, posztamenseket és a pihenő bútorokat, továbbá parkosította a környezetet. Vállalta a ház mindenkori üzemeltetését (gondnok, közüzemi díjak fizetése), továbbá a ház biztonsági berendezésekkel való felszerelését.

 

A magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium mintegy 14,5 millió forintot különített el az emlékház berendezésére. A Magyar Nemzeti Múzeum elkészítette a Thököly emlékház teljes kiállítási anyagát: festmény-, dokumentum-, érme-, fegyver-, stb. másolatokat, magyar és török nyelvű feliratokat, térképeket, valamint biztosította a kiállításhoz szükséges technikai felszerelést is. Az emlékház installálása, beépítése 2008. október közepén zajlott, miután a magyar Külügyminisztérium saját költségén kiszállíttatta a kiállítandó tárgyakat.

BreuerPress-info