A Magyar Köztársaság támogatja a többnyelvűségi stratégiát

Hiller István:


 

A Magyar Köztársaság támogatja Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségi biztosának többnyelvűséggel kapcsolatos stratégiáját, amely várhatóan novemberben kerül az Európai Unió tanácsülése elé – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Budapesten a biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

A tárcavezető szerint a többnyelvűség az Európai Unió versenyképesség-növelésének egyik meghatározó eleme.

„Mi magyarok és a Magyar Köztársaság a kulturális sokszínűség európai elvét, gyakorlatát valljuk” – fogalmazott.

A magyar anyanyelv a kultúra, az identitás meghatározó pontja – hívta fel a figyelmet Hiller István, hozzátéve, ahol a magyar nyelv jogosultsága nem vagy nem teljesen megfelelő, ott a Magyar Köztársaság a diplomácia szabályait betartva hallatni fogja a hangját a megfelelő fórumon. „Akik magyarul kívánnak tudni, beszélni, élhessenek szabad nyelvhasználati jogukkal az Európai Unión belül és kívül is”.

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a világnyelv programot, mely öt évvel ezelőtt indult el a magyar középfokú oktatásban. A 2008/2009-es tanévben 10 ezer olyan diák érettségizik, aki részt vett a programban.

Leonard Orban tájékoztatása szerint az Európai Unió 500 millió lakosa 23 hivatalos nyelvet, három ábécét, több mint 60 kisebbségi és regionális nyelvet használ. Ez a sokszínűség figyelmet érdemel, ugyanakkor kihívásokat is jelent – vélekedett.

A stratégia, amely kiterjed egyebek mellett a szociális, a társadalmi integrációra, az interkulturális párbeszédre, a jogi nyelvhasználatra, valamint a versenyképességre, megoldást jelent a kihívásokra. Fő üzenete, a többnyelvűség hidat kell képezzen a közösségek, országok között és nem megosztottságot.

A többnyelvűségi biztos megemlítette, hogy az Európai Bizottság valamennyi állampolgár nyelvtanulását támogatni fogja anyagilag is.

BreuerPress-info