BELPOLITIKAI HÍREK RÖVIDEN

MEGALAKULT A MAGYAR DEMOKRATIKUS CHARTA


 

    MEGALAKULT A MAGYAR DEMOKRATIKUS CHARTA
    A társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében megalakult a Magyar Demokratikus Charta szombaton Budapesten, a Művészetek Palotájában. A felhívás szerint a kirekesztés járványként terjed a társadalomban, egyes csoportok újra és újra elvitatják a kisebbségekhez tartozóktól, a másként gondolkodóktól a jogot, hogy egyenrangú polgárokként a nemzeti közösség tagjai lehessenek – olvasható a felhívásban, amelyet eddig mintegy kétszázan írtak alá.
    A charta egyik szervezője, Vitányi Iván szocialista politikus, szociológus azt mondta, a veszély tényleg nagyobb, mint az elmúlt 18 évben bármikor, a radikális szélsőjobb katonai egyenruhában masírozik, egyre több a fegyveres, bombás atrocitás, minden másság kirekesztése, és bőven akadnak a legális jobboldalról is, akik tűrik, bátorítják, támogatják ezt a folyamatot.
    A rendezvényen jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke is, de nem szólalt fel.
    FODOR GÁBOR: MAGYARORSZÁG POLITIKAI PATTHELYZETBEN VAN
    Ma Magyarország politikai patthelyzetben van, amelyben a szakértői kormány jelenti az SZDSZ szerint a legjobb lehetőséget az ország számára – erről Fodor Gábor, a párt elnöke beszélt szombaton Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.
    A pártelnök hangsúlyozta: az SZDSZ választási lehetőséget kínál az ország és a parlament számára.
    „Világossá kívánjuk tenni, hogy a választás, a liberális választás az nem Gyurcsány Ferenc, nem Orbán Viktor, hanem egy olyan felelős kormányzásnak a kialakítása, amit szakértői kormánynak nevezünk” – mondta a politikus.
    Eörsi Mátyás véleményére reagálva közölte: „Számunkra világos ez az út, és ehhez szeretnénk megnyerni a minél szélesebb közvélemény támogatását”. Úgy vélte, az SZDSZ parlamenti képviselői és ügyvivői nehéz viták után, de fel fognak sorakozni e mögött a koncepció mögött.
    
    EÖRSI MÁTYÁS: DEMOKRÁCIÁBAN NEM LÉTEZIK SZAKÉRTŐI KORMÁNY
    Demokráciában nem létezik szakértői kormány – nyilatkozta Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője szombaton Budapesten újságíróknak; a politikus szerint a pártoknak az ország előtt álló kihívásokról kell tárgyalni.
    „Szerintem szakértői kormány demokráciában nem létezik” – fogalmazott a képviselő kérdésre válaszolva a Magyar Demokratikus Charta megalakulását követően, majd hozzátette: nem volt jelen az ügyvivői testület pénteki ülésén.     Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken döntött úgy, elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.
    
    SEMJÉN ZSOLT A VÁLSÁGBÓL VALÓ KIVEZETŐ ÚTRÓL ÉS A SZAKÉRTŐI KORMÁNYRÓL
    A KDNP-nek az a célja, hogy az országot kivezesse a mostani válságból, a szakértői kormány ennek során ugyanakkor nem lehet végleges megoldás, hanem csak átmeneti. Erről a párt elnöke beszélt az MTI-nek szombaton Békéscsabán egy lakossági fórum megkezdése előtt.
    Semjén Zsolt szerint ugyanis – „és ezt senki nem vitatja, még Gyurcsány Ferenc sem” – napjainkban gazdasági, pénzügyi és szociális, vagyis az élet minden területét érintő válság van. A politikus a kivezető út feltételeként a stabil parlamenti többséget, a tényleges társadalmi támogatottságot és egy világos, hiteles és hihető programot meglétét nevezte meg.

 

BreuerPress-MTI