Zsidó Nyári Fesztivál

Fiatal tehetségek


Szombaton kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál
Mint minden esztendőben, idén is különleges vendégekkel és sok újdonsággal várják a szervezők a Zsidó Nyári Fesztivál vendégeit. A 11. alkalommal, augusztus 30. és szeptember 8. között megrendezett rendezvény 17 helyszínen zajlik, több mint 50 programmal.
Forrás: Kultúra
Mint minden esztendőben, idén is különleges vendégekkel és sok újdonsággal várják a szervezők a Zsidó Nyári Fesztivál vendégeit. A 11. alkalommal, augusztus 30. és szeptember 8. között megrendezett rendezvény 17 helyszínen zajlik, több mint 50 programmal.

Az augusztus 30-án, szombaton kezdődő rendezvénysorozat programjában találunk olyan előadást, amelyből a rendkívüli érdeklődés miatt ráadást kell tartani. A Gryllus fivérek és Szalóki Ági augusztus 31-én, 17 órára meghirdetett koncertjére minden jegy elkelt, ezért 19 órától újból színpadra lépnek a művészek.
Müller Péter Sziámi sajnálatos balesete miatt a Jazzy Chanson Duo szeptember 6-ra tervezett koncertje elmarad. A megvásárolt jegyeket a szervezők visszaváltják a fesztivál központi jegyirodájában, a Síp u.12. szám alatt.
Fiatal tehetségek fesztiválja
A fesztivál idei szlogenjének megfelelően minden eddiginél több tehetséges fiatal művésznek kínálnak fellépési lehetőséget. Vendég lesz sokak kedvence, a kivételes hangi adottságokkal rendelkező David D’Or, aki popzenét, operát és világzenét egyaránt hatalmas sikerrel énekel.
A rendezvény alappilléréhez tartozó Nemzetközi kántorkoncerten Benzion Miller mellett két fiatal, sikeres kántor, Azi Shwartz és Yaakov Lemmer első alkalommal lép fel Magyarországon. Azi Shwartz tanulmányait a Yeshiva High School-ban végezte és kiemelkedő muzikalitásának köszönhetően évek óta Raymond Goldstein zeneszerző asszisztenseként dolgozik. Yaakov Lemmer egyike a kivételes hangi adottságokkal rendelkező fiatal kántoroknak, aki többek között Miller segítségével tökéletesítette tudását. 2006-ban a Cantors World énekversenyen első díjat nyert és évek óta a Young Israel of Beth El Cantorial Kórus állandó szólistája. A nagyszerű kántorok mellett a koncert vendége lesz a jeruzsálemi kántorkórus is, amely nem először jár Budapesten.
Sztárvendég a Zsinagógában
A XI. Zsidó Nyári Fesztivál sztárvendégei között lesz Dudu Fisher, a kiváló izraeli énekes, előadóművész, aki Izrael állam 60 éves fennállása alkalmából különleges zenés show-műsorral érkezik Budapestre, amelyet idén májusban a Tel Aviv-i Operaházban mutattak be. A Jeruzsálem című produkciót Barbara Chipurnoi ötlete nyomán maga Fisher írta. Tizennyolc dalon és vizuális effekteken keresztül a művész elmeséli a város és a jeruzsálemi emberek történetét. A dalok öt különféle nyelven, – angol, héber, ladino, francia és jiddis – hangzanak el, miközben színes, változatos a zenei aláfestés, a klezmertől egészen a világzenéig.
Klezmer, az örök klezmer
A klezmer zene idén is kiemelt szerepet kap, hiszen a Dohány utcai zsinagógában kétnapos klezmermaratonon négy kiváló zenekar lép a közönség elé. A jól ismert és népszerű magyar csapatok, a Budapest Klezmer Band és a Pannónia Klezmer Band mellett a szlovákiai Pressburger Klezmer Band és a lengyel Max Klezmer Band lesz a vendég.
A XI. Zsidó Nyári Fesztivál egyik záróeseménye szeptember 8-án Shlomo Bar, a világhírű ütőhangszeres, zeneszerző, énekes és a Fellegini KlezmerGipsy koncertje a Dohány utcai zsinagógában. Olyan egyedülálló jelentőségű zenei projekt bemutatására kerül sor, ahol a világ zsidóságának két ága, a szefárd és az askenáz találkoznak. Közreműködik Amir Ben Ami, Said Tachiti és Polnauer Flóra.
Tíz esztendős a Sabbathsong Klezmer Band. Képzeletbeli születésnapi gyertyáikat a Ruttkai Színház színpadán fújják el. Estjük sztárvendége Tabányi Mihály, a legendás „harmonikakirály”.
A Cotton Club Singers alapítója, László Boldizsár az idei esztendőben a Dohány utcai zsinagógában ünnepli pályafutásának 20 éves jubileumát. Ebből az alkalomból egészen különleges műsorral készül. Bizonyára sokak számára lesz meglepetés, hogy a Cotton Club Singers jól ismert slágerei mellett az opera világába egyre gyakrabban kiránduló László Boldizsár operaénekes vendégeivel Verdi, Halevy, Puccini és Gounod legnépszerűbb műveinek tolmácsolására is vállalkozik.
Rumbach utcai zsinagógai koncertek
A Rumbach utcai zsinagógában szeptember 2-án a spanyol ajkú diaszpórák, a szefárdok különleges zenei világába adnak betekintést a rendezők az Alma, vida y corazón című spanyol reneszánsz esttel. Az „őshazából” hozott spanyol zsidó dialektusban, ladinóul énekelt dalok a szerelemről, a hétköznapokról és a zsidó hagyományokról vallanak. Közreműködik Budai Miklós (lant), Jánosházi Péter (cselló), Pintér Ágnes (ének) és Gyulai Csaba (ütőhangszerek).
A jiddis költészet kedvelői Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásában Kányádi Sándor csodálatos fordításában élvezhetik az erdélyi jiddis népdalokat.
A klasszikus zene kedvelőit szeptember 4-én a Rumbach utcai zsinagógában a moldovai születésű izraeli énekesnő, Vira Lozinsky és Regina Driker jiddis dalestjére várják.
Szeptember 7-én az Európai zsidó kultúra napján a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében a Millennium rézfúvós kvintettjének koncertje lesz a Rumbach zsinagógában. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból alakult kvintett zsidó zeneszerzők műveinek átiratából illetve zsidó témájú darabok részleteiből ad koncertet.
Olasz Kultúrintézet
A Reneszánsz év rendezvényeit az egyik legkiválóbb olasz régizenei együttes, a Lucidarium fellépései gazdagítják. Idei budapesti koncertjük programját többek között a jiddis énekelt költészet legfontosabb kézirataiból Wurmsi Eisak Wallech állították össze. Sok közülük a kor legnagyobb „slágerei” közé tartozott: zsoltárok, különféle egyházi és szatirikus énekek, valamint a Purim és a zsidó esküvők kedvenc dalai csendülnek fel.
Szeptember 1-jén az Olasz Kultúrintézet koncerttermében a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas sztárja, Tokody Ilona és Lőwenberg Dániel ifjú zongoraművész kamarazenei estjével várják az érdeklődőket. Közreműködik Sípos Cecília csellóművész.
Az Adler Trio, az izraeli kulturális élet egyik legismertebb harmonikavirtuóz együttese is az Olasz Kultúrintézetben ad koncertet szeptember 2-án. Gazdag repertoárjuk a klasszikus zenétől a popig, a soultól a countryn át a zsidó zenéig terjed.
Uránia Nemzeti Filmszínház
Számos rangos külföldi vendége is lesz a Zsidó Nyári Fesztiválnak. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a holland klezmer együttes, a Nikitov fellépése ígér felhőtlen szórakozást. A fiatal csapat egyedi hangzásvilágával éppúgy sikert aratott az amszterdami Concertgebouw-ban, mint a Zsidó zene és örökség fesztiválon New Yorkban, de a magyar közönség előtt sem ismeretlenek, hiszen néhány éve már felléptek a Fonó Budai Zeneházban.
A világzene mai vitathatatlan magyar sztárelőadója, Palya Bea is elfogadta a fesztivál felkérését. Egyik legkiemelkedőbb sikerét, a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Psyché albumot 2008 tavaszán 13 koncertből álló magyarországi turnén mutatta be együttesével, a Palya Bea Quintettel.
Hasonlóan különlegesnek ígérkezik a kortárs magyar táncművészet egyik legismertebb előadója, Ladányi Andrea produkciója az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az előadása az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül.
Horgas Eszter fuvolaművész ebben az esztendőben a 90 éve született világhírű zeneszerző, karmester Leonard Bernsteinnek állít emléket olyan nagyszerű muzsikus partnerekkel, mint Vukán György, Lantos Zoltán, Meláth Andrea és Kovács Tamás.
Képzőművészet a fesztiválon
A Mednyánszky Galériában Róth Anikó festőművész, Szalma Edit festő- és grafikusművész valamint Kapolka Gábor fotóművész képeit tekinthetik meg. A Lengyel Intézetben egy rendhagyó tárlaton, a világhírű filmrendező, Andrzej Wajda színes grafikái láthatóak majd. A B55 Galériában három fiatal kortárs festőművész, Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa és Soós Nóra alkotásai várják az érdeklődőket szeptember 1-től közel három héten át. A Rumbach utcai zsinagógában augusztus 31-től szeptember 8-ig Réti Zoltán Mózes akverelljeit állítják ki.
A Szlovák Kultúrintézetben a Testvériség? című kortárs festészeti triennálén zsidó művészek mellett a hazai művésztársadalom nem zsidó művészei is szerepelnek a meghívottak között. Moreno Pincas a Ráday Galériából és a Roosevelt téri La Galerie Sofitelből varázsol cirkuszt.
A színház sem hiányzik a palettáról
A Karinthy Színpadon a Dollárpapa című vígjátékra és a Soproni Petőfi Színház Szomorú vasárnap című előadására válthatnak belépőjegyet az érdeklődők. Szeptember 6-án a Spinoza Házban Kulka János és László Zsolt főszereplésével Katrin Kressmann Taylor Címzett ismeretlen című kamaradarabjának magyarországi bemutató előadása lesz, rendező Groó Diana.
Augusztus 31-én a Duna Palotában az Evangélium Színház művészeinek előadásában a Bölcs Náthán című drámai költeményt mutatják be. A kisgyermekes családokat pedig az Ódry Színpad mesejátékára, a Leander és Lenszirom előadására várják, amelyet Alföldi Róbert állított színpadra.
Könnyűzenei is lesz
Bulizóna címmel első alkalommal szerveznek fergeteges könnyűzenei koncertsorozatot az A38 hajón többek között olyan népszerű együttesek részvételével, mint a Besh O Drom és a népszerű klezmercsapat, a Vodku, és a Magna Cum Laude.
BreuerPress