Internet: 2010-ig a sokszorosára kell növelni a rendelkezésre álló IP-címek számát Európában

Az internetalapú szolgáltatások növekvő népszerűségének következtében a jövőben nem lesz elég szabad internetcím, ha nem születik megfelelő intézkedés a várható megnövekedett kereslet kielégítésére.Az internet-felhasználóknak és szolgáltatóknak ezért segíteni kell abban, hogy átálljanak a hálózati protokoll legújabb változatára (IP 6-os verzió vagy IPv6), amely lehetővé teszi a címtartomány ugrásszerű növelését, hasonló módon ahhoz, ahogy a telefonszámok hosszát megnövelték a 20. században. Az Európai Bizottság ma azt a célt tűzte ki, hogy 2010-ig az Európai Unió vállalatainak, közintézményeinek és háztartásainak 25%-a áttérjen az IPv6 használatára. Európai szintű összehangolt fellépésre szólította fel az összes érintett felet annak érdekében, hogy az átállás hatékony legyen és időben történjen, valamint ne okozzon a fogyasztóknak többletköltséget, és az innovatív európai vállalatokat versenyelőnyhöz jutassa.
„Aki korán kel, aranyat lel” – jelentette ki Vivane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és a médiaügyekért felelős biztosa. „A vállalatok és közintézmények ugyan rövidtávon abba a kísértésbe eshetnek, hogy beérjék a régi rendszerrel, és igényeiket annak szűk lehetőségeihez alakítsák. Ez azonban azzal járna, hogy Európa nem tudna élni a legújabb internetes technológiák kínálta lehetőségekkel, és komoly problémával szembesülne, amikor a régi rendszer címtartománya kimerülne. Az IPv6 hálózati protokoll ezzel szemben annyi címet kínál, mint égen a csillag. Rövidesen, amikor az európaiak használni kívánják a legmodernebb internetes eszközöket, köztük az üzletekben, gyárakban és repülőtereken az intelligens címkéket, az intelligens és energiatakarékos fűtési és világítási rendszereket vagy éppen az autóba szerelhető hálózati és navigációs rendszereket, az IP-címek iránti kereslet máris az ezerszeresére növekszik. Ezért arra kérem a tagállamokat, gondoskodjanak arról, hogy 2010-ig az IPv6 protokollt a közintézmények és a vállalatok széles körben alkalmazzák”.
Az 1984 óta használt IP 4-es verzió nagyjából 4,3 milliárd cím kiosztását teszi lehetővé, és ebből már csak mintegy 700 millió, vagyis a címek csupán 16%-a áll még rendelkezésre új összeköttetések létrehozásához. Az új 6-os verzió szinte kimeríthetetlen számú IP-cím kezelésére képes, és ezzel lehetővé teszi olyan új felhasználások alkalmazását, amelyek a 4-es verzió esetében túl sok vagy túl drága eszközöket igényelnek. Az IPv6 segítségével az otthoni felhasználók sokkal könnyebben tudnak majd magánhálózatokat létrehozni és az internethez kapcsolódni.
A 6-os verzió elősegíti az innovatív internetfelhasználások megjelenését, különösen azokban az esetekben, ahol sok kicsi és egyszerű eszközt kell hálózatba foglalni. Javítani lehetne többek között az utcai világítás és az intelligens épületek energiagazdálkodását, valamint az interneten keresztül olcsón és megbízható módon össze lehetne kapcsolni a mindennapokban használatos háztartási eszközök távérzékelőit. Ez elősegítené és újabb lehetőségeket kínálna a vállalatoknak, hogy újabb innovációk bevezetésével előkészítsék az utat a hálózati felhasználások következő generációja felé.
A nagy gyártók által kínált legtöbb új számítógép és szerver már támogatja az IPv6-ot, de csak a régi 4-es verziójú IP-címen keresztül érhetőek el. A „GEANT”, az európai kutatói gerinchálózat már teljes mértékben IPv6-kompatibilis, és lehetővé tette Európa számára, hogy a világon a legtöbb IPv6-címmel büszkélkedhessen. A többi internetfelhasználó részére is biztosítani kell, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Az IPv6 protokoll gyors elterjedéséhez szükség van az összes ipari szereplő bevonásával történő európai szintű közös fellépésre, amelynek során a gerinchálózatoknak támogatniuk kell mindkét, a 4-es és a 6-os verziójú hálózati protokollt is.
Japánban az NTT (Nippon Telecom and Telegraph) már rendelkezik egy IPv6-tal működő nyilvános gerinchálózattal, és Kína is tervezi, hogy még a pekingi olimpia előtt létrehoz a 4-es és 6-os verzióval egyaránt kompatibilis hálózatokat. Az Egyesült Államok kormánya a közbeszerzési eljárások során feltételként szabja meg az IPv6-kompatibilitást, mindazonáltal az ottani internetes technológia a gyakorlatban hasonló az Európai Unióban használatos technológiához.
A Bizottság a ma elfogadott közleményében arra kérte a tagállamokat, járuljanak hozzá, hogy az európai közszféra úttörő szerepet játszhasson az új protokoll alkalmazásában és gondoskodjanak arról, hogy saját internetes hálózataik, valamint a közhivatalok weboldalai és az e-kormányzati szolgáltatások támogassák az IPv6-ot. A Bizottság azt is el szeretné érni, hogy az európai magánszféra által fenntartott legnagyobb weboldalak üzemeltetői is példát mutassanak ezen a téren, és közülük legalább százan – többek között online műsorszórók és hírszolgáltatók – 2008 végéig ilyen irányú kötelezettséget vállaljanak. A Bizottság weboldala, az „Europa.eu” legkésőbb 2010-re IPv6-kompatibilis lesz. Az európai informatikai ágazat ösztönzése érdekében a tagállamoknak – az Európai Bizottság és az amerikai kormány példáját követve – a közbeszerzési eljárás során feltételként kellene előírniuk az IPv6 protokoll használatát, fel kellenne hívniuk a vállalatok és a szervezetek figyelmét az új hálózati protokollra, és segíteni az arra történő átállást.
A Bizottság Brüsszelbe hívja az ágazat főbb képviselőit, ahol a május 30-i nyitó rendezvény keretében bemutatja a 6-os verziójú protokoll elterjedésének felgyorsítására irányuló kezdeményezését.
A Bizottság eddig 90 millió eurót fordított az IPv6-tal kapcsolatos kutatásra. 2002-ben cselekvési tervet indított el az IPv6-ra történő átállás előkészítésére, amelynek keretében a témában járatos számos szakértőből álló csoportot hozott létre (IP/02/284). Ennek köszönhetően az európai kutatói hálózatok már működőképesek az IPv6-környezetben, és az európai GEANT hálózat (IP/08/354) világelső az új protokoll alkalmazása területén. Az Európai Unió több mint harminc, az IPv6-tal közvetlen kapcsolatban álló európai kutatás-fejlesztési projektet finanszírozott az uniós kutatói keretprogram során.
Forrás: europa.eu
BreuerPress Info