Emléknap

Április 16


Április 16-a a Holokauszt Magyarországi Emléknapja. Az emléknapon folyamatosan rendhagyó történelemórákon fogadják a diákokat a vidéki Magyarország egyetlen Holokauszt Múzeumában Hódmezővásárhelyen.
A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára emlékezni és emlékeztetni az emberi szellem számára kötelező, elkerülhetetlen kihívás. 1944-ben – az ország német megszállását követően – e napon kezdődött a hazai zsidóság igazi tragédiája, amikor a Kárpátaljai településeken gettókba kényszeríttették és a náci haláltáborokba deportálták a zsidó származású magyarokat.
A tanulók az emléknapon a Holokauszt Múzeumban látottak segítségével könnyebben tudják feldolgozni a vészkorszak szörnyűségeit. Április 16-án a fiatalok a történelemtankönyvekben leírtakon túlmenően közvetlenebbül találkoznak 1944 borzalmaival; a vásárhelyi kiállítóhelyen húsvér emberek példáján keresztül érzékelhetik, hogy mi az, aminek soha többet nem szabad megtörténnie. A Shoa túlélői maguk mondják el azt, „amikor az ember úgy elaljasult, hogy önként kéjjel
ölt”. A 2004-ben létrejött hódmezővásárhelyi Holokauszt Múzeumot
eddig közel húszezren látták.
A Holokauszt Emléknapon nemcsak a múzeumot, hanem a Dél-alföld egyik legszebb – néhány éve felújított – zsinagógáját is megtekintik az emlékező diákok. A vásárhelyi zsinagóga órája mind a mai napig azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor 1944. június 16-án elhurcoltak 737 helyi zsidót. Hódmezővásárhelyen ezerötszáz zsidó lakott, a városban a Beretzk Pál polgármester-helyettes által vezetett helyi közigazgatás ellenállása miatt nem jelöltek ki gettót. A kutatás 470 vásárhelyi zsidó mártírt tart számon, akiknek a negyede 24 évesnél volt fiatalabb, ezért is állít külön emléket a gyermekáldozatoknak a Holokauszt Múzeum. A méltóképpen rendbe hozott zsinagógában egy igazi kuriózumot is láthatnak az érdeklődők: kiállításra került az a tóratekercs, ami megjárta a haláltábort is.
A vásárhelyi kiállítás emléket állít, azon Igaz Embereknek is, akik felemelték szavukat a bűnök ellen, s segítő kezet nyújtottak az üldözötteknek. Ehhez kapcsolódóan mutatják be április 21-én az Emlékpont Múzeumban az „Ocskay László százados, az elfelejtett hős”
című filmet. A 2500 embert – például az ismert előadóművészt, Kellér Dezsőt – megmentő Ocskayt a magyar Schindlerként tartják számon. A dokumentumfilm a bátor százados embermentő küzdelmeiről szól. A bemutatón a film alkotóin kívül jelen lesz egy Ocskay László által megmentett túlélő is.
BPI-info