Folytatódik

Az Új Tudás
Műveltség Mindenkinek


Hiller István: „A hirtelen mondatok helyett a véleménykérésre kell helyezni a hangsúlyt”
Folytatódik az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetése
„Az »Új Tudás« a magyar közoktatás elmúlt tíz évének legjelentősebb korszerűsítő programja. Majdnem 140 milliárd forint sorsáról kell úgy dönteni, hogy a legjobb helyre kerüljön” – jelentette ki Hiller István az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetésének budapesti helyszínén.
A Városházán tartott konferencián az oktatási és kulturális miniszter a régió oktatáspolitikusait és intézményvezetőit tájékoztatta a pedagóguspálya presztízsének helyreállításáért tervezett programpontokról.
A pedagóguspálya presztízse és az iskolai biztonság kapcsán Hiller István arról beszélt, hogy a hirtelen mondatok helyett a véleménykérésre, a bölcsességre kell helyezni a hangsúlyt, s a közoktatásban felmerülő problémákat együtt – pedagógusok, diákok és szülők összefogásával – kell megoldani. „Az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program is éppen az együttműködésből indul ki” – mondta a szaktárca vezetője.
A programot 2008. március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István miniszter. Ezután megkezdődött a társadalmi egyeztetés a szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetői a Pedagógusok Szakszervezete, a Kollégiumi Szövetség, a Magyar Védőnők Országos Egyesülete, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete, a Pozitív Országos Szakmai Egyesület, a Nevelési Tanácsadók Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete, a Gimnáziumok Országos Szövetsége vezetői előtt ismertették a program részleteit. A Közoktatás-politikai Tanács, az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Diákjogi Tanács, az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács is megtárgyalta, és támogatásáról biztosította a közoktatás és a közkultúra fejlesztését megújító programot.
A hét régió oktatáspolitikusai, intézményvezetői és pedagógusai is megismerhették az Új Tudás – Műveltség Programot Miskolcon, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben, Szekszárdon és Szegeden. Április 9-én, Székesfehérváron a programnak a korai fejlesztéssel és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatos elemei kerülnek megvitatásra.
Az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program célja a magyar közoktatás – a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése –, illetve a közkultúra megújítása.
BPI-info