ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

NAFTALI KRAUS


ANTISZEMITA FELIRATOK – KOLOZSVÁROTT
Magyar export? A magyar irredenta megérkezett Romániába? Nem lehet tudni, de a jelenség ismétlődik: zsidó nincsenek vagy alig vannak, de már Kolozsvárott is felüti csunya sárkányfejét a neo-náci antiszemitizmus: horogkeresztek a zsinagóga kapuján.
Ami érdekes: vajon ott is olyan pipogyán fogja a hatóság kezelni a „témát”, mint a Duna-Tisza közén? Most is Dunának, Oltnak egy a hangja?
Tippelem hogy – nem. A románoknak mindig – 44-ben is – több eszük volt.
Jiddiskeit a sült kolbászban…
Divatba jöttünk, azt meg kell hagyni. Mindenki rólunk beszél, hogy milyen nehéz zsidónak lenni. Mármint, Pesten, nem Izraelben, Chólile. Izrael az más, az közelkelet, nem európa. Ázsia.
Mentalitás.
Valaki beküldött nekem egy magyar ujságot és benne interju egy megtérővel, aki sok kitérő után, megtért,, vallásos zsidó lett, modern ortodox. És ime elmondja a száját tátó ujdondásznak, milyen nehéz zsidónak lenni, milyen nagy a kisértés, például egy sült kolbász egy hentesbolt kirakatában.
Aki a lapot hozza, régivágásu, keményfejü ortodox. Legyint egyet: ezek a mai betérők…
Mondom neki, ez nem betérő, hanem megtérő . Ez nem ugyanaz. Tisztelet és becsület annak, aki ellen tud állni egy sült kolbásznak. Ez az igazi báál- tsuvá. Ha Pesten lehetne minden utcasarkon kóser sült kolbászt kapni, akkor mi lenne ebben a pláne?
Katolizált az Izrael-barát olasz moszlim ujságiró
Magdi Allam, neves olasz moszlim iró és ujságiró, aki Izrael-barátságáról hires – egyik legutóbbi könyvének cime „Éljen Izrael!” – a mult héten katolizált és felvette a katolikus vallást, mikoris ebben, rendhagyó módon, maga a pápa segédkezik neki. Allam, aki Egyiptomban született, azzal hivta ki maga ellen a szélsőséges moszlim szervezetek haragját, hogy irásban és szóban Izraelt támogatta, mint a hires és elterjedt olasz napilap, a Corrierre Delle Sera egyik szerkesztője.
Egy 2006-ban a Jerusalem Postnak adott interjuban Allam az iró Iránt jelölte meg mint „a legnagyobb veszélyt a békére és stabilitásra a világ ezen részén”. Már 2003-ban tiltakozott magdi Allam a palesztin teror bombázó öngyilkos
Teror megnyilvánulásai ellen, ami miatt sok fenyegetés érte, olyannyira hogy az olasz kormány védelmet rendelt ki az irót fenyegető szélsőségesek ellen.
Nem közölték mi váltotta ki a moszlim iró katolizálását. Feltételezett ok, hogy felesége keresztény.
Két amerikai egyetem közös felmérésének eredménye:
AKI JÓTÉKONYSÁGOT AD – BOLDOGSÁGOT VESZ
Több mint 3300 évnek kellett eltelni, amig a világ rájött annak igazára ami a Tórában le van irva – igy reagáltak Jeruzsálemben a héten arra az amerikai hirre, amely két neves egyetem közös felmérésének eredményeként közölte, hogy aki jótékonyságot gyakorol és erre pénzt áldoz – az önmagának okoz örömet és esetleges levertségét, letargiáját a boldogság jóleső érzése váltja fel.
A neves „Sience” nevü tudományos folyóiratban megjelent cikk összegezi egy közös felmérés eredményét, amit az amerikai Columbia egyetem és a a Harward egyetem közgazdasági iskolájának szakértői végeztek a témában. Az eredmény: ha szerelmet, illetve szeretetet nem is lehet pénzért vásárolni, de „a boldogság jóleső érzését lehetséges – főleg ha a fizetővendég egy széles mosolyt is csatol az ügylethez”.
A kutatók, élükön Dr Elizabeth Dann és professzor Michael Norton, azt állitják, hogy a nagyon gazdag emberek, akik sokat adakoznak, megtalálták a „boldogság nyitját”: minél többet adakoznak, annál jobban érzik magukat

JAPÁN GIJÓRET – „magyar” férj, „litván” ritus
BÁTJÁ DÉNES HOSSZÚ ÚTJA A ZSIDÓSÁGHOZ
Napjaink egy paradoxonja: ahogy sok zsidó eltávolodik a zsidóságtól, levedli a „másság”ot és előbb-utóbb elvész a zsidó nép számára – úgy akadnak egyesek, ujabban egyre többen, akik érdeklődnek a zsidóság iránt és tanulnak, amig – nagy nehézségek árán – sikerül betérniők.
Ezek egyike a japán Bátjá Dénes, aki hosszu istenkereső útján előbb keresztény lett, majd látván, hogy ez lelki szükségleteit nem elégiti ki – nagy erőfeszitéssel eljutott a zsidósághoz, mégpedig a lehető legszigorubb, ultra-ortodox zsidósághoz.
Jó nyelvérzékének köszönhetően, valamint hogy a Bibliát eredetiben értse – megtanult héberül. Mikor elhatározta hogy betér, családja „nem értett meg, de nem görditett akadályokat” – mondja. A tokiói betérést, egy ottani rabbi által, egy jeruzsálemi „pót betérés” követte, annak a rendje és módja szerint. Ma Bátjá – héberül Isten leánya – Jeruzsálemben lakik, forditással foglalkozik, férje magyar származásu (innen a Dénes név), de breszlávi haszid. Ő maga azt mondja,hogy ő a litván ritus szerinti zsidó életmódot követi.
Hogy vág ez össze a breszlávi haszidizmussal, ami minden csak nem litván?
Kitünően – mondja Bátjá. És ő csak tudja
***********************
Ámicháj Biton izraeli szakaszvezető,
elesett Irákban mint amerikai katona
Most hogy a héten elesett Irákban a 4000-ik amerikai katona, itt az alkalom elmondani, hogy közöttük van egy izraeli fiatal is, aki ahelyett hogy hazajött volna, hogy az izraeli hadseregbe vonuljon be – AHOGY EZT CSALÁDJA TERVEZTE -azzal demonstrálta hüségét és lojalitását fogadott hazájához, hogy Irakban szolgálja Amerikát. „Az ellenség ugyanaz” – mondta apjának Biton szakaszvezető, aki iraki szobájában…izraeli zászlót tartott.
Ámicháj szülei vigasztalakon gyászukban, bánják hogy elhagyták Izraelt és a közeljövöben tervezik a visszatérést. „Ezzel tartozunk fiunk enlékének – mondják.

AMIKOR AZ IZRAELI KAMERA SZINHÁZBAN
KICSERÉLIK AZ ÖSSZES MEZUZÁT. . .
Többen meghaltak, hirtelen és minden látható ok nélkül. Titokzatos balesetek történtek és a dolgozók nagy többsége elhatározta, hogy…kicserélik a mezuzákat.
Ha ez Jeruzsálemben, vagy Bné-Brákban történik, mindenki szemrebbenés nélkül venné tudomásul, és a dolog nem lenne érdemes egy ötsoros hirre sem. Azonban mivel ez a tel-avivi Kamera szinházban történt, amely a szekuláris baloldal egyik fellegvára – akkor ez már egészen más.
A sok, megmagyarázhatatlan haláleset nyomán, a szinház néhány dolgozójának kezdeményezésére meghivtak egy rabbit és kérték, vizsgálja felül a… mezuzákat. (Ezek a kis tokban lévő pergamenek, amelyen Tóra versek vannak – kézzel irva. Izraelben ehhez nem kell vallásosnak lenni:az ajtófélfák 99.9% án ott diszeleg a mezuza , amely szó egyébként…ajtófélfát jelent.
A nagy többség vallási okokból teszi fel a mezuzát és meg is csókolja, amikor jön és megy, de vannak akik ebben egyfajta védelmet látnak, valahol a talizmán és a védőoltás között. Voltak akik Dibukról beszéltek (egyfajta varázslatról, amikor szellem száll meg valakit, amelyet ki kell üzni) és volt aki az egészet egy kézlegyintéssel intézte el.
A meghivott rabbi Árje Lewin, aki észak-Tel-Aviv rabbija, jött vizsgálódott és kideritette hogy a szobák és termek egy harmadában egyáltalán nem volt mezuza, mig ahol volt is – nagyrészük alkalmatlan volt, vagyis nem felelt meg a halachikus elvárásoknak.
A rabbi megmagyarázta a dolog jelentőségét (a Tóra hosszu életet igér azoknak akik ajtófélfáikra felirják amit kell…), a mezuzákat pótolták, illetve kicserélték.
És azóta? Azóta nincsenek szerencsétlenségek – mondja egy világositó. Egy idősebb szinésznő meg rábólint hogy igaz, igy van, vagyis Ámen!
NAFTALI KRAUS