Felavatták Nagykapornakon

a felújított zsidó temetőt


A Zala Megyei Önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) egy-egy millió forintos hozzájárulásával újították fel a Zala megyei Nagykapornakon az évtizedek óta elhanyagolt zsidó temetőt, amelynek avatásán részt vett Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is.
A zalai falu mellett, egy meredek, erdős domboldalon fekvő temető felújítása annak a megállapodásnak köszönhető, amelyet a Zala Megyei Önkormányzat még 2006-ban kötött a Mazsihisszal a zalai zsidó temetők rendbehozatalára. Az összefogás révén tavaly a pacsai, idén pedig a nagykapornaki temetőt sikerült felújítani – mondta az avatási szertartáson Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke.
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: a megállapodás 27 zsidó sírkert helyreállításáról szól, és erre a fontos célra idén is biztosít anyagi támogatást a megyei önkormányzat.
A nagykapornaki zsidó közösség és a temető történetét felidézve Sifter Péter polgármester arról beszélt, hogy a fellelhető adatok szerint 1776-ban még nem élt zsidóság a településen, 1816-ban öten voltak, a második világháború alatt 18 embert hurcoltak el, és csak egy asszony tért vissza szülőföldjére. Nem voltak sokan, de 1944-es elhurcolásukig alkotó közreműködésükkel segítették az egykori mezőváros fejlődését – tette hozzá a polgármester.
A 12 megtalált és megtisztítva, felújítva újból felállított sírkő elé egy jelképes bejáratot állítottak, az oda vezető útra pedig lépcsőt is építettek a munkálatokban résztvevők. A köszönetet kifejezve Kardos Péter főrabbi azt mondta: a zsidó hagyományok szerint az élet házának nevezett temető rendbehozatala a legnagyobb önzetlen jócselekedetnek számít, hiszen a halottaktól nem várható viszonzás.
BreuerPress + MTI