Megmarad az átjárhatóság

a költségtérítéses és az államilag
finanszírozott képzés között


Hiller István oktatási és kulturális miniszter a népszavazás után rögtön összehívta a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy megvitassák a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseit.
A szakmai fórum mai tanácskozásán a szaktárca vezetője megerősítette: a legfontosabb, hogy a felsőoktatásban érintett szakmai és érdekképviseletei szervezetek konszenzusos megállapodásra jussanak a felsőoktatás finanszírozása kapcsán. A miniszter kiemelte: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához.
Hiller István tájékoztatta a Felsőoktatási Kerekasztal tagjait arról, hogy a népszavazás következményeként már a Parlament előtt van a felsőoktatási törvény módosítása, amely várhatóan április elején lép hatályba. Ennek értelmében 2008. szeptemberétől nem kell fejlesztési részhozzájárulást (FER) fizetni a hallgatóknak. Azok, akik februárban kezdték meg a mesterképzést, 30 napon belül visszakapják a pénzt. Körülbelül 200 hallgatóról van szó – tette hozzá Hiller István. Kijelentette, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium koncepciója volt a FER, és nem volt más elképzelés. A szakminiszter az egyeztetésen hangsúlyozta: ragaszkodik a minőségi felsőoktatás koncepciójához, s ebből nem enged.
A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai megerősítették, hogy támogatják az átjárhatóságot a költségtérítéses és az államilag finanszírozott képzés között. Ez azt jelenti, hogy a legjobban teljesítő 15 százalék átkerül az államilag finanszírozott képzésbe, a legrosszabbul teljesítő 15 százalék pedig a költségtérítéses képzésbe.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt is elmondta, hogy a felsőoktatásból nem vontak ki pénzt, törvényben garantált a felsőoktatás támogatása, amely évről évre növekszik, 2010-re eléri a 241 milliárd forintot.
A szakminiszter úgy vélekedett: a Felsőoktatási Kerekasztal eddig is példaértékű munkát végzett, és továbbra is szakmai fórumként működik majd a minőségi felsőoktatás megvalósítása érdekében.
A szakmai testületet 2006-ban Hiller István hívta életre azzal a céllal, hogy a felsőoktatási reform valamennyi lépését megvitassa a testület, a vitás kérdéseket pedig konszenzussal megoldja. Így fogadták el közösen 2007 februárjában a hallgatói juttatások rendszeréről szóló javaslatot is, amely segíti a hátrányos helyzetű hallgatókat, csökkenti a szociális helyzetből adódó különbségeket, és kiváló teljesítményekre ösztönzi a hallgatókat.
A Felsőoktatási Kerekasztal állandó tagjai: a Magyar Rektori Konferencia, a HÖOK, a DOSZ, az MTA, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, az OÉT munkaadói oldala, a felsőoktatási szakszervezetek képviselője, az egyházi felsőoktatási intézmények képviselője és az OKM.
BreuerPress