Lomnici Zoltán gyújtotta meg Európa legnagyobb menórájának első lángját

Budapesten kedden


Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke gyújtotta meg Európa legnagyobb gyertyatartójának első lángját Budapesten kedden, a hanuka ünnepség kezdetén.

Az ünnepségen felolvasták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelét, amelyben megállapította, hogy Magyarország hirdeti a befogadás kultúrájának üzenetét. A hanuka egyben a függetlenség, a szabadság és a tolerancia elveit is hirdeti – mutatott rá a miniszterelnök a levelében.
Az Egységes Magyarországi Iztaelita Hitközség és a Chabad Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület által rendezett ünnepségen Lomnici Zoltán elmondta: mindent elkövet azért, hogy a holokausztot ne lehessen tagadni, ezzel összefüggésben a gyűlöletbeszédet pedig szigorúan kell büntetni.
Lomnici Zoltán a mécsesgyújtás előtt jeruzsálemi látogatásáról beszélt, ahol barátként fogadták őt, mint keresztény embert.
Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezető-helyettese reményét fejezte ki, hogy a menóra mécseseiből soha nem fogy el az olaj és erről a következő generációk is gondoskodnak majd.
A következő napokban közéleti személyiségek gyújtják meg a mécseseket: Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Kóka János, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakcióvezetője, Eran El-Bar, a Szochnut elnöke és Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium politikai államtitkára.
Hanuka ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görög uralom a zsidó népet a vallása miatt üldözte. Miután a zsidók leverték az elnyomó hatalmat és szentélyüket megtisztították, a menóra mécseseit meggyújtották. Ezt isteni csoda övezte: a rendelkezésre álló egy napi olaj nyolc napig égett.
A menórán naponta egy-egy gyertyával többet gyújtanak meg. A lángok az emberek közötti megbékélést és szeretetet jelképezik és a szabad vallásgyakorlatot is szimbolizálják.
BreuerPress