100 millió forint a kortárs képzőművészet támogatására

A Nemzeti Kulturális Alap


A kortárs képzőművészet speciális támogatási programjára 2008-tól 100 millió forintos keretösszeget fordítana a Nemzeti Kulturális Alap mondta Harsányi László elnök kedden, egy budapesti rendezvényen.

„Egy induló, és a remények szerint hosszabb ideig létező, új program körvonalait dönthetnénk el együtt” – tette hozzá a résztvevők segítségét kérve a program támogatandó céljainak és a lebonyolítás részleteinek kidolgozásában.
A majdani pályázati rendszerben hozzáférhető 100 millió forint felhasználásának feltétele lenne, hogy a közös programok finanszírozásában megjelenjen a magánszféra – hangsúlyozta az NKA elnöke, megjegyezve, hogy az elképzelés kiemelten fontos része a fiatal művészek elindítása, a bemutatkozás lehetőségének megteremtése.
Harsányi László beszélt arról, hogy évek óta létezik az igény a magánkezdeményezések, a magántőke, az üzleti szféra bevonására a kortárs művészet támogatásába, de eddig rendszerszerűen működő megoldás nem született.
Mint mondta, a magántőke bevonására elvileg két lehetőség van. Az egyik az, hogy az állam adókedvezményt ad a művészeti támogatások után, erre azonban jelenleg nem lehet számítani – mutatott rá.
A másik – az NKA terveiben is szereplő – lehetőségről szólva elmondta: olyan programokat keresnének közösen, amelyekbe szívesen fektet be a magántőke, és az üzleti szféra támogatását egészítenék ki költségvetési forrásból, akár minden egyes forinthoz egy állami forintot hozzáadva.
Hangsúlyozta, hogy nem ez az új program lesz a kortárs művészet egyetlen támogatási módja, hiszen a Képzőművészeti Kollégium éves költségvetése mintegy 300 millió forint. Erre épül ez a 100 millió forint, kifejezetten a most meghatározandó a célokra – mutatott rá.
Mint mondta, a vélemények nagyon eltérőek arra nézve, hogy a támogatás mire irányuljon, az egyik elképzelés szerint a kortárs művészet külföldi megjelenítését támogatnák. Egy másik lehetőség a közgyűjteményeket, közösségeket gazdagító műalkotás-vásárlás, de felmerült az is, hogy magánkezdeményezésként megvalósuló kiállításokhoz a többnyelvű katalógusokat finanszírozza az NKA – sorolta a lehetséges támogatási célokat Harsányi László.
Kiemelte: a kulturális alap missziója vagy a művészek támogatása, vagy az új alkotások közösségekhez való eljuttatása. „A piac, a műgyűjtés nem a mi területünk, az a magánkezdeményezéseké” – hangsúlyozta, hozzátéve hogy keresik azokat az érintkezési pontokat, ahol a két törekvés együtt megvalósítható.
A hozzászólásokban a támogatás céljainak meghatározásakor többek között felmerült a díjalapítás, továbbá a külföldi vásárokon, kiállításokon való jelenlét lehetőségének megteremtése és az intézmények segítése abban, hogy nagyobb lehetőségük legyen a kortárs művek megvásárlására.
BreuerPress