ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

NAFTALI KRAUS


Mig az őrült iráni elnök atombombával fenyegeti Izraelt
IZRAELI SZIVSPECIALISTÁK IRAKI GYEREKEKET GYÓGYITANAK
Izrael egész sajátos módon hadakozik a moszlim terror gyilkos dühe ellen. Ezek gyilkolnak és öngyilkos brigádokban küldenek gyerekeket meghalni, hogy elnyerjék a „sahid” (mártir) titulust – mig izraeli orvosok palesztin gyerekeket gyógyitanak.
Nemrég beteget látogattam a Tel-Hásóméri kórházban. A rokonnal szomszédos szobában népes arab család „állomásozott”. Ezek az ott kezelt gyereküket látogatták, aki, kopaszra nyirva, a chemoterapiás kezeléstől gyötörten, köszönti Sálommal a szobája előtt elhaladókat, miközben egy játék géppisztollyal játszadozik. Mikor meglátott, rán szegezte a „fegyvert” és én felemeltem kezeimet, jeléül hogy „megadom magam” és kértem, ha lehet ne öljön meg. „Allah jusztur” (Isten őrizz!) – mondta – te jó zsidó vagy…
Igy miközben a kórházban kezelt több tucat arab gyerek (A Simon Peresz nevét viselő európai Intézet jóvoltából és finanszirozásával) állapitja meg, ki a „jó zsidó” és ki nem – és miközben az őrült iráni elnök tagadja a Sóát és atombombável fenyegeti Izraelt – az itteni orvosok szivbeteg arab gyerekeket kezelnek és mentenek meg az életnek, anélkül hogy a legtött ilyen eset egyáltalán nyilvánosságra kerülne.
A mult héten közölte a Jeruzsálem Post ammani tudósitója, hogy a Vörös Félhold kórházban müködő három izraeli szivspecialista 40 iraki kis gyereket röntgenezett meg, hogy megállapitsa milyen kezelés mentheti meg életület. A ritka és humánus együttmödést az egyik gyermeke mellett lévő iraki szülő azzal kommentálta, hogy „Az izraeliek jó népség, könyörületesek mások iránt”.
Ha mütétre van szükség, Izraelbe hozzák az iraki gyerekeket Jordániábol és a Wolfson kórházban műtik meg őket. „Izrael nem az ellenségem nekem” – mondja Abu Achmed, egy taxisoffőr Kirkukból, akinek 12 éves lányát Izraelben operálták és mentették meg. Sokat segitettek nekem és 12 éves lányomnak, Basitának. Sok muszlim tévedésben él ami Izraelt illeti”.

PUTIN LAKÁST VETT TEL-AVIVBAN IDŐS TANITÓNŐJÉNEK
Putin orosz elnök (volt magasrangu KGB tiszt) akiben hazájában sokan diktátort látnak – most emberi arcával mutatkozott be, amikor kiderült, hogy idős tanitónőjének – aki „közben” allijázott Izraelbe – lakást vásárolt Tel-Avivban.
Nem más mint az elterjedt és egykor hirhedt Komszomolkájá Právda közölte a szenzációs hirt és az idős hölgy fényképét is lehozta – egy interju kiséretében. Mina Judackaja (Jehudia) , aki már túl van a nyolcvanon, elmondta , hogy „annak idején” (legalább 40 évvel ezelőtt) a német nyelvre oktatta Putint, egy leningrádi gimnáziumban. Ennek később Putin jó hasznát vette, amikor Németországban mint KGB ügynők müködött.
A zsidó tanitónő, aki gyermektelen és korán elözvegyült, 1973-ban allijázott és az izraeli légierőnél talált állást, nem tudni milyen minőségben. Egy kis bérelt lakásban lakott Tel-Íavivban és élte a magányos nyugdijasok életét. Amikor egyszer meghallotta, hogy volt tanitványa Izraelbe látogat ( ez két évvel ezelőtt volt, 2005-ben – N.K.) és többek között találkozni akar a második világháboru hadviseltjeivel – elment az orosz követségre és kérte hadd találkozhasson az elnökkel.
Ez meg is történt és egy 40 perces barátságos esszmecsere során, amelyen közös emlékeket elevenitettek fel – „Putin elpanaszolta, hogy…kopaszodik” – majd meghivták egy további fogadásra is, ahol Putin bemutatta őt Kácáv izraeli államelnöknek ezeekkel a szavakkal: „Ismerje meg, elnök úr, egykori tanitónőmet”.
Mina Jehudia nem tudja honnan szerzett Putin tudomást lakásviszonyairól. „Egyszercsak megjelent nálam valaki, Putin küldötte Moszkvából és azt mondta hogy az Elnök nem felejti el azokat, akik vele jótt tettek, majd felajánlotta: válasszak két lakás között”. – mondja.
„Én a kisebbet választottam, egy másfél szobás öröklakást. Minek nekem nagyobb, a lényeg hogy közel legyen a Kupát Cholimhoz (betegsegélyző) és a patikához”.
Miután „ismeretlen tettesek” megvásárolták és nevére iratták a lakást és miután beköltözött, Mina Judackaja köszönő levelet intézett Putinhoz, melyben azt irta, hogy „szpassziba”, de emellett „a legnagyobb ajándék Ön, Elnök úr (vagy elvtárs) és barátsága. Kivánok sok energiát és kérem, vigyázzon egészségére”.

SZAUDI MUFTI AZ ÖNGYILKOS JIHAD (szentháboru) ELLEN
… De egyelőre elkobozzák a túristáktól a feszületeket és egyéb vallási tárgyakat
Szaudi-Arábia legfőbb vallási kapacitása, – Sheikh Abd Al Aziz bin Abdallah Aal Sheikh – Fatwát ( vagyis moszlim vallási dokumentumot) bocsátott ki, amelyben élesen ellenzi és elitéli, hogy egyes moszlim szélsőségesek (értd ez alatt a palesztin és El-Kaida terroristákat) arra nevelik gyermekeiket, hogy legyenek öngyilkos Sahidok, hogy ezáltal minél több zsidót megöljenek és a menyországba kerülhessenek.
„Aki azt hiszi, hogy ezzel az Iszlám ügyét szolgálja és uszitja a fiatalokat ezen öngyilkos cselekedetekre – az vagy ignoráns, tudatlan ember, vagy szándékosan akar rosszat tenni ennek az országnak (Szaudiának)” – mondja a rövidnevü vallási kapacitás, egy annál hosszab vallási elmefuttatásban.
Azonban úgy látszik, hogy honfitársai nem hallgatnak Abd Al Aziz seikre, mivel Szaudi Arábia továbbra is a moszlim bigottság iskolapéldája. Nemrég közölte klienseivel egy nagy nemzetközi túrista iroda, hogy vigyázzanak: aki Szaudiába utazik, ne vigyen magával és ne legyen a zsebében, vagy a nyakán semmiféle vallási tárgy (mint feszület, Dávid csillag, stb) mivel a hatóságok azt a határon elkobozzák és még kellemetlensége is lehet belőle…

SÓFÁR JOM KIPURKOR A DAMASZKUSZI (EGYETLEN)ZSINAGÓGÁBAN
Ron Ben-jisáj, a Jediot Áchronot sztár-tudósitója, aki francia útlevéllel (is) rendelkezik – nemrég a Jom Kippurt, Damaszkuszban, Sziria fővárosában töltötte, ahol ellátogatot az egyetlen müködő zsinagógába és módja volt meghallgatni a böjtöt befejező Sófár fúvást, amikor az imarend szerint a résztvevők hangosan kiáltják, hogy „A jövö évben – Jeruzsálemben”.
Az eldugott helyen müködő zsinagógában – amely szigoru rendőri ellenőrzés alatt áll és csak a bűvös „Baksis” szó és gyakorlat (megvesztegetés) segitségével lehet bejutni – tiz férfit és öt nőt látott az izraeli riporter, valamint nyolc Tóra tekercset. A gábe nem merészelt beszélni vele és nevét is titokban tartotta .
Feltevés szerint egész Sziriában még kb, 800 – 1200 zsidó él, többnyire idősek. Az egyetlen zsinagógában hétköznap nincs minján. A gábe szerint nem bántják őket, de nem utazhatnak külföldre. Aki tehette – már rég elment, mondotta utalás formájában.
Ben-Jisáj leirása szerint a Sófár fúváskor, Jom Kippur kimenetele előtt könnyeket látott a jelenlevők szemében, akik önmagukat siratták…

AKI FARMERBEN ÉS SZANDÁLBAN JÖN – HAZAKÜLDIK
VÉGE A LEZSER ÖLTÖZETNEK A KNESZETBEN
Az izraeliek elhiresültek lezser öltözködési szokásaikról. Az egykori kibbucnik, aki rövid nadrágban és trikóban, nomeg szandálban járta a világot – mostanáig még a Kneszetben is igy járt és utánzókra talált azokban, akik nem kibbuc tagok, de nem szeretik a formális öltözetet. Legfeljebb a rövid haki nadrágot váltották fel egy mesterségesen kopott , illetve koptatott, farmerrel.
Nos, ennek most vége. Dália Itcik, a Kneszet erőskezü elnöknője, rendeletet adott ki, amely szabályozza a T. Ház öltözködési kódját. Ezentul tilos a farmer, a rövid nadrág, a szandál és nőknél a T. Shirt, illetve a köldököt mutogató Buddha bluz. Látogató ha igy jön – nem engedik be. Dolgozó, aki igy jön munkába – hazaküldik. Ez alól a képviselők sem kivételek.
Az érdekeltek általában megértéssel fogadták a „gezérát” (drákói rendelet), a vallásos képviselők még dicsérték is a spiker álláspontját, amely egybevág a szemérmes vallásos öltözködési kód ismérveivel.
Mások, vagyis 2-3 feminista és baloldali képviselőnő kigunyolták az elnöknő igyekezetét „a vallásosokat megvásárolni”. Egy frakció-titkárnő, akit hazaküldtek hogy öltözzön át, azt mondta hogy ez botrány, neki senki ne irja elő
hogyan öltözködjön. A Kneszet őrei szigorú utasitást kaptak a kód betartatására és egyelőr úgy tünik hogy ez megy is…
KINAI ÜZLETASSZONY : BETÉRT ÉS ORTODOX ZSIDÓ LETT
Az óriási kinai birodalomban ma mindössze (kb) 1500 zsidó él. Ezek sem őslakók, hanem egyrészt a nácik elől menekülö európai zsidók leszármazottai, másrészt amerikai és izraeli üzletemberek. Szellemi szükségleteiket a Beiginban és Sanghájban müködö Chábád küldöttek elégitik ki.
Szin-Szin Zsang , aki 30 évvel ezelőtt született Manzsúriában – az egyik eredménye ennek a tevékenységnek. A szimpatikus üzletasszony, aki Izraelben Dvora-Lea Skolnik néven ismeretes (kevés ismerősének) – nemrég betért, ortodox zsidóvá vált („nagyon nehéz volt, de megéri” – mondja) és férjhez ment egy chábádnyikhoz. A mézesheteket Velencében töltötték és ott, Ros Hásánákor, a chábád zsinagógában imádkozott.
Az izraeli Háárec gazdasági melléklete, a The Marker, többoldalas cikket szentelt Dvora-Lea (Szin-Szin) Skolniknak, aki a Kina-Izrael társaság elnök tulajdonosa. Az ateistának nevelkedett nő, szakmájára nézve elektró(computer) mérnők és vállalata szakmai szolgáltatásokat nyujt a Kinában müködő és ott befektető izraeli cégeknek. Havonta két hetet tölt Kinában és kettőtt – Izraelben.
Az egész úgy kezdődőtt, hogy D.L nem volt megelégedve szellemi állapotával, valamit keresett. De nem tudta mit. Már feljött vidéki falujából, Beiginben élt, jó állása volt („nálunk heti hét napot dolgoznak”) és rengeteget olvasott . Egyszer barátai elvitték az ottani Chábád-Házba, hogy résztvegyen egy népes Széder-estén, de a bejáratnál posztoló rendőr nem engedte be: Kinában Chábád csak zsidókkal foglalkozhat és a nőnek nem volt izraeli vagy amerikai útlevele. „Egyszerü kinai voltam” – mondja.
A dolog nagyon bántotta; kintről, zuhogó esőben, nézte végig a Szédert és elhatározta: zsidó leszek és bentről fogok ünnepelni. Legott elutazott Izraelbe, ahol hamarosan kiderült, hogy Szin-Szinből nem egyhamar lesz Dvora-Lea. A „szokott” bürökrácián kivül, a betérés nagyon körülményes dolog, a zsidók nem téritenek, hanem elutasitják a betérni folyamodókat.
Ha már itt volt, megalapitotta vállalatát és megismerkedett a Skolnik családdal, akik Herzliában laknak, az előkelő diplomata negyedben. Norman Skolnik, aki chábád haszid, és felesége, Iláná (maga is betért, volt délafrikai szépségkirálynő) örökbe fogadták a makacs kinai leányzót aki mindenáron zsidó akart lenni. „Ha megigéred hogy betartsz három legfontosabb dolgot (a kásrut, a szombat és a családi élet zsidó módra) hozzásegitünk hogy betérhessél „– mondták neki.
Most már Dvorá-Leának nevezte magát és felvette a Skolnik nevet is. Közel két év megfeszitett tanulás után betétitették és ma Dvora-Lea (ez az egyik lubavitsdi rebbecen neve volt!) ortodox zsidó, aki már részt vett a Beigini közös Széderen – ezuttal belülről („most már van izraeli útlevelem és igazolás a rábbánuttól, hogy betértem”).
Hitte volna ezt? Valószinüleg igen. Hiszen kinai neve (Szin-Szin) az jelenti hogy „új nap virrad fel”.
Dvora-Leának már felvirradt…

NAFTALI KRAUS