Nem hisznek az annapolisi találkozó sikerében

Az izraeliek többsége nem hisz abban, hogy a novemberre az egyesült államokbeli Annapolisba


tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia az izraeliek és a palesztinok közti közeledéshez, majd békés rendezéshez vezet – ez derül ki a Háárec közzétett közvélemény-kutatásából.

A lakosság 80 százalékát kitevő zsidók közül a megkérdezettek 56 százaléka nem hisz a találkozó sikerében, 39 százalék optimista, 5 százalék nem nyilvánított véleményt.
Az izraeli arab kisebbség ellenben derűlátóbb: a felmértek 46 százaléka véli úgy, hogy a találkozó közelítheti egymáshoz az álláspontokat, 37,5 százalék ellenvéleményt hangoztatott. A zsidó lakosság még nagyobb hányada, 77 százaléka szerint Ehud Olmert kormánya túlságosan gyenge ahhoz, hogy békemegállapodást kössön a palesztinokkal.
A felmérés megerősíti, hogy a zsidó többség nem hajlandó engedményeket tenni egy esetleges békemegállapodás olyan kulcskérdéseiben, mint Jeruzsálem hovatartozása vagy az 1948-ban elmenekült palesztinok visszatérése. A megkérdezettek 59 százaléka ellenzi, hogy Izrael kivonuljon Jeruzsálem arab kerületeiből, amit pedig Olmert fontolóra vett. Nyolcvanhét százalék ellenzi akár egyetlen menekült visszatérését Izraelbe, míg 6 százalék kész lenne maximum 100 ezret befogadni, 3 százalék pedig ennél nagyobb számú menekült hazatérésével is egyetértene.
A felmérést október elején készítette a Tel-avivi Egyetem Steinmetz központja.
BreuerPress-info