Megjelent a Magyar Nemzetpolitikai Előterjesztés

A mai napon felkerült a Magyar Országgyűlés nemrég megindított új honlapjára, a www.kmkf.hu oldalra, Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének nemzetpolitikai előterjesztése, amelyet a Magyar Képviselők Fóruma, a KMKF 2007. szeptember 14.-i plenáris ülése konszenzussal fogadott el.


Az Országgyűlés elnöke, Dr. Szili Katalin a közelmúltban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, a KMKF számára honlapot hoztak létre. A sajtótájékoztatón az öt parlamenti párt képviselőin kívül jelen voltak a KMKF, a kárpát medencei magyar képviselők reprezentánsai.

Dr. Szili Katalin a bejelentés alkalmával elmondta, hogy a honlap létrehozását egy újabb építőkőnek tekinti a magyar-magyar együttműködés megújított formái közös alapjainak lerakásában.

A sajtótájékoztatón Szili Katalin ígéretet tett arra, hogy a KMKF ülésén közösen konszenzussal elfogadott nemzetpolitikai előterjesztés szerkesztett változatát az új honlapon mindenki számára elérhetővé teszik.

2007. október 9.-én megjelentették a KMKF 2007. szeptember 14.-i plenáris ülésén konszenzussal elfogadott nemzetpolitikai előterjesztés teljes szövegét.
A szöveg itt olvasható: kmkf.hu/2007/10/09/nemzetpolitikai_koncepcio

A KMKF plenáris ülése által elfogadott előterjesztés megfogalmazza a magyar-magyar együttműködés és a nemzeti érdekérvényesítés perspektíváit a magyar nemzet nagy részének európai uniós csatlakozása után. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma áttekintette annak az új helyzetnek a jellemzőit, amely Magyarország, Szlovákia, Szlovénia és Románia Európai Uniós csatlakozásával állt elő.

A most közzétett nemzetpolitikai előterjesztés szövege leszögezi, hogy „A különböző magyar szellemi és közéleti irányzatok követőinek kapcsolatai, valamint a közéleti kérdésektől független családi, baráti és szakmai kapcsolatok, ahogy eddig, továbbra is együttesen alkotják Magyarország és a határon túli magyarság kapcsolatrendszerét, együtt biztosítják a magyar nemzet határok feletti összetartozását.”

A KMKF alakuló ülését Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke 2004. szeptember 10-én hívta össze. Azóta évi egy alkalommal, minden év szeptemberében plenáris ülést tart Budapesten. A plenáris üléseket a KMKF szintén évente egy alkalommal ülésező Állandó bizottsága készíti elő, amelybe a KMKF-ben részt vevő pártok és szervezetek egy-egy főt delegálnak.

A KMKF a különböző kárpát-medencei országok országos, vagy tartományi megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fóruma. Az Országgyűlés frakciói 3-3 képviselőt küldtek a KMKF-be, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottsága 3 képviselőt, az Európai Parlament frakciónként 1-1 képviselőt delegált a statútum alapján az intézménybe. A 68 határon túli képviselővel együtt így a plenáris ülésen 89 képviselő tanácskozik.

A KMKF 2006. szeptemberi ülésen elfogadott állásfoglalás rendelkezett négy albizottság felállításáról (Gazdasági, Jogi, Kulturális és oktatási, illetve Külügyi és Európa-ügyi albizottságok) annak érdekében, hogy az évente egy alkalommal tartott plenáris ülések között is biztosítani lehessen a folyamatos párbeszédet a képviselők között, elsősorban szakpolitikai jellegű kérdésekben. A KMKF ez évi plenáris ülését 2007. szeptember 14.-én tartotta. Itt került elfogadásra a most megjelentetett Nemzetpolitikai Előterjesztés.
Barát Tamás – BPI info