„Éljen a Grund!”

A Molnár Ferenc-regény megjelenésének századik évfordulója alkalmából szervezett tárlaton az installációk segítségével Nemecsek Ernő lakásába, a Füvészkertbe vagy a Grundra léphet be a látogató.


Az érdeklődők elé tárják a regényhez kapcsolódó korabeli fővárosi helyszíneket, és rávilágítanak a mű keletkezéstörténetére, a szerző gyermekkorának életrajzi részleteire, a mű egykori helyszíneire, valamint az ezekben rejlő ellentmondásokra.
Az egyik fal egy nagy térképnek ad helyet: az atlaszon azt a több mint negyven országot jelölik, ahol Molnár Ferenc regénye megjelent. A kiállítás tárgyaihoz a magyaron kívül három idegen nyelven készítenek feliratokat, így a tárlat a kötetet más nyelven olvasók számára is élményt nyújt.
Az általános és középiskolás diákoknak, valamint tanáraiknak olvasási és múzeumpedagógiai feladatokat kínál a kiállítás. A szervezők ezzel is szeretnék felkelteni a fiatalok érdeklődését és kreativitásra ösztönözni őket.
A 2008 augusztusáig megtekinthető kiállításhoz a regény kiadásának századik évfordulója apropóján további gazdag programot kínál az év során a PIM.
Molnár Ferenc 1878. január 12-én született Budapesten. Genfi jogi tanulmányait követően 1897-ben hírlapíró lett Budapesten. Megjelent egy novelláskötete, majd 1902-ben bemutatták első darabját, A doktor urat. Ezután szinte minden évben új darabbal jelentkezett, amelyeket a Vígszínház játszott, de külföldi színházak is műsorra tűzték műveit.
1907-ben mutatták be Az ördögöt, ugyanebben az évben jelent meg A Pál utcai fiúk, amit számtalan nyelvre lefordítottak, magyar-amerikai koprodukciós film is készült belőle.
Molnár Ferenc az I. világháborúban haditudósító volt, ebből az időből prózai kötetei maradtak fenn. Későbbi darabjai közül emlékezetes A hattyú, az 1924-es Üvegcipő, valamint az 1926-os Játék a kastélyban.
1939-ben harmadik feleségével, Darvas Lilivel a fasizmus elől Svájcba, majd Amerikába távozott. Az emigrációban csak emlékiratait és levelezését folytatta; 1952. április 2-án halt meg New Yorkban. Összes műve már 1928-ban húsz kötetben jelent meg.
BreuerPress-info