Olmert és Abbász tárgyalnak a palesztin területek végső státusáról

Megállapodott Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök Jeruzsálemben abban, hogy a felek a novemberre tervezett nemzetközi Közel-Kelet-értekezlet után kezdik meg tárgyalásaikat a palesztin területek végső státusának rendezéséről.


Olmert elutasította viszont Abbász arra vonatkozó felhívását, hogy jelöljenek ki időpontot a – határok kérdését, Jeruzsálem sorsát és a palesztin menekültek esetleges hazatérését is érintő – tárgyalások befejezésére.
A két vezető az izraeli kormányfő rezidenciáján előbb négyszemközt, majd kíséretük bevonásával folytatott megbeszélésén utasította beosztottait olyan „közös dokumentum” kidolgozására, amely az Egyesült Államokban megrendezni tervezett nemzetközi Közel-Kelet-értekezlet után útjára indítandó státustárgyalások alapjául szolgálna – közölte Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a ciszjordániai Rámalláhban. Hozzátette: a dokumentum a kulcsfontosságú kérdéseket tárgyalná abból a célból, hogy az okmányt a nemzetközi konferencia elé tárják.
Egy izraeli tisztségviselő azt hangsúlyozta: a zsidó államnak az a szándéka, hogy az értekezlet után időbeli korlátozás nélkül tárgyalásokat kezdjen a végső megállapodásról. A palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség olyan „közös nyilatkozat” kidolgozásán fáradozik majd, amelynek megfogalmazása eléggé általános lesz ahhoz, hogy kikerüljék az akadályokat, mégis előre tudjanak lépni – fűzte hozzá.
Az útiterv nemzetközi békekezdeményezés, amely (az Izrael mellett élő) független palesztin állam megteremtését irányozza elő Ciszjordániában és a Gázai övezetben; a terv mindazonáltal írott malaszt maradt 2003-as megalkotása óta. A Közel-Kelet-értekezlet a megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalásokat hivatott kimozdítani a holtpontról.
Washingtonban közben bejelentették, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a jövő héten Izraelbe és a palesztin területekre látogat, hogy ingadiplomáciával megpróbálja elsimítani a felek nézeteltéréseit a nemzetközi értekezlet előtt. Az útról beszámoló Sean McCormack külügyi szóvivő nem közölt pontos dátumokat Rice látogatásával kapcsolatban, csak annyit jegyzett meg, hogy „nagy jövés-menésre számít”.
BreuerPress