Hiller-Schmied: szélesíteni kell az oktatási együttműködést az EU-ban

Hiller István és Claudia Schmied a közös interjúban egyaránt síkra szállt az EU-s diákcsereprogram szélesítésért, az idegennyelv-oktatás további fejlesztéséért és a kulturális kapcsolatok erősítéséért.


A magyar miniszter jónak tartotta a lapnak azt a felvetését, hogy az Erasmus diákcsereprogram sikerén felbuzdulva meg lehetne fontolni, hogy a tanulók egy évet esetleg egy másik EU-ország oktatási intézményében töltsenek. „Ez egy olyan feladat, amely még megoldásra vár” – mondta. Hozzáfűzte, bármennyire szép is a magyar nyelv, mégiscsak elszigetelt, így a magyar fiatalok számára lényeges legalább egy világnyelv – például az angol vagy a német – elsajátítása, egyidejűleg a számítástechnikai tudást is fejleszteni kell náluk.
Az osztrák oktatási és kulturális miniszter ugyancsak kedvezően állt hozzá a gondolathoz, leszögezve, hogy a mobilitás értéknek számít a mai világban.
Abban is egyetértettek, hogy az oktatási és a kulturális ügyeket meg kell hagyni a nemzeti politikák keretében, a döntéseket az egyes országoknak maguknak kell meghozniuk, miközben súlyt fektetnek az uniós szintű együttműködésre is. Európa sokszínű, és léteznek nemzeti sajátosságok. Ezekre tekintettel kell lenni – húzta alá Claudia Schmied.
BreuerPress-info