Múzeumok Őszi Fesztiválja 2007

Az ország összes régiójából mintegy hetven múzeum nem kevesebb, mint négyszáz programmal várja a látogatókat és a szakembereket hat héten át


október 1. és november 15. között a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát második alkalommal rendezik meg.

A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántunk teremteni egy évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő rendezvénysorozattal, amelyen a látogatók széles rétegei kereshetik fel a múzeumok kiállításait, és vehetnek részt különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon, többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2006-ban 49 múzeum vett részt: 10 fővárosi, illetve 16 megyéből 39 intézmény. Az elmúlt év tapasztalatai alapján 2007-ben a Fesztivál kevesebb szakmai és több közönségprogramot kínál az érdeklődőknek.
Idén 70 múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hat témakörbe csoportosítva. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, és ezáltal egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség a programsorozat időszakában.
Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg különleges program részese lehet. Porcelándallamokat hallgathat négy szólamban, felkutathatja őseit, elkészítheti családfáját, címerét. Bejárhatja A Pál utcai fiúk című könyv helyszíneit, a Játék-tér-idő kalandora lehet, freskót festhet, részese lehet egy lovaggá ütési ceremóniának. Operaházi Borlovagok koncertjére mehet, betekinthet III. Béla udvarának hangulatába, történeti utazáson vehet részt a zene szárnyain, megismerheti a báltermek titkait, ellátogathat a múlt iskolájába, patkót készíthet a kovácsműhelyben. Elindulhat Munkácsy nyomában a Dél-Alföldön, bejárhatja kerékpárral Szatmárt és Bereget, retúrjeggyel utazhat bihari és hajdúsági múzeumokba, több millió éves erdő fáit „restaurálhatja”, Márton-napi lakomát csaphat.
A fesztivál fináléjában a tárca támogatásával 120 hátrányos helyzetű gyermek ingyenesen ismerkedhet meg Szentendre látványosságaival és vehet részt a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényein a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.
Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye idén is a Múzeumpedagógiai Évnyitó lesz október elsején. Az esemény házigazdája 2007-ben a Szépművészeti Múzeum.
Az évnyitó célja, hogy a múzeumokra mint az oktatás fontos helyszíneire irányítsa a figyelmet, másrészt pedig bemutassa, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.
Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílik arra is, hogy a tárca és a muzeális intézmények szakemberei beszámoljanak a közművelődés és a múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, és bemutassák legsikeresebb fejlesztéseiket. Külön blokkban adunk prezentációs lehetőséget azoknak az egyesületeknek, alapítványoknak, akik a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban.
Ekkor adják át a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésére a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat is.

Szakmai programok

A látogatóbarát múzeum megvalósításáért felelős munkatársak számára aktuális témákat ajánljunk végiggondolásra szakmai napok, műhelymunkák keretében:
Az idei év egyik szakmai programjaként DM – direkt múzeum címmel rendezünk konferenciát október 10-én a szentendrei Skanzenben, ahol a küldetésről, pozicionálásról, interpretációról, műtárgykörnyezet és látogatói infrastruktúra konfliktusairól és sikeres összehangolásáról, kommunikációról, emberi erőforrásról és finanszírozási kérdésekről hallgathatnak meg előadásokat és folytathatnak eszmecserét a résztvevők.
Design a múzeumban címmel várják a szakembereket műhelymunkára a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumba október 18-án. A résztvevők megtudhatják, mitől válik kellemes helyszínné egy kiállítás, hogyan lehet összehangolni a kiállítás-tervezők és a muzeológusok szempontjait, és hogy miként használhatóak a régi eszközök és berendezések kreatívabban.
Tápiószelén a Blaskovich Múzeumban Kulturális értékeink természeti öröksége címmel rendeznek szakmai napot október 19-én. A program célja, hogy a múzeumi, műemlékes szakemberek, a hivatásos természetvédők és a kulturális menedzserek tapasztalatokat cseréljenek, és megismerjék egy konkrét kistérségi együttműködés példáját a műemlékek természeti környezetének fejlesztése terén.
Pláza vagy kreatív alkotóműhely? címmel interaktív eseménynapot szerveznek a Ludwig Múzeumban október 27-én, amikor a következő kérdésekre keresik a választ: Vajon ki határozza meg a kortárs képzőművészet múzeumpedagógiájának a tartalmát? Ki a kortárs képzőművészeti szcéna legautentikusabb szereplője? Vajon épülhetnek-e hidak a kortárs képzőművészet különböző típusú intézményei között? Milyen együttműködési formák alakíthatók ki közöttük? A különböző területről érkező szakemberek és művészek milyen programokat tartanak a legfontosabbaknak a kiállítások mellett? A résztvevők a nap folyamán betekintenek a múzeum Lumú 10-10-ig rendezvényébe.
A múzeumok hétköznapi feladatairól, a tájékoztatás eszközeiről, a meghívó, szórólap, plakát, katalógus grafikai és tartalmi kérdéseiről lesz szó november 5-én a gyakorlattal egybekötött szakmai tanácskozáson Hódmezővásárhelyen, az Emlékpont – Tornyai János Múzeumban.

Nagyközönségnek szóló rendezvények

„Térjünk a tárgyra” – Nyitott kapuk, mesélő tárgyak
Az elmúlt évben igen sikeres kezdeményezés volt a „Térjünk a tárgyra” elnevezésű program, amelyet idén bővített formában kívánunk megismételni. A program keretében megismerkedhetnek a látogatók a szakmuzeológusok munkájával, betekintést nyerhetnek a múzeumok rejtett zugaiba, megismerhetik a háttérben zajló munkákat, kulisszatitkokat. A vállalkozóbb kedvű közönségnek, családoknak ajánljuk e témában a „Fedezd fel! – Kalandtúra a múzeumban” című – színes, interaktív feladatokkal, szellemi és fizikai akadályokkal nehezített – programot.

„Művészetek találkozása”
A képzőművészet, a zene, a tánc, a dráma és a költészet kiegészítik egymást, harmonikusan kapcsolódnak össze, segítenek megérteni, megszólaltatni a múzeumi kiállításokat. A program egyik aktualitása a Kodály Zoltán emlékév, amelynek keretében a kórusmuzsika és az egyházi zene kerül előtérbe. E tematika megvalósításában számítunk a helyi civil szervezetek, egyesületek, művészeti iskolák közreműködésére.

„Kézfogás” – Partnerségen alapuló értékmegőrző, ismeretterjesztő program
Múzeum, iskola, könyvtár és egyéb kulturális intézmények, vagy magyarországi és határon túli magyar múzeumok közös vállalkozása, múzeumi tanösvény formájában összekapcsolódó program megvalósítására. Cél egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése a közösen szervezett program keretében.

Hétköznapok történelme
E program keretében a helytörténeti emlékek gyűjtésére, kiállítások rendezésére ösztönözzük a múzeum munkatársait, a helyi lakosság bevonásával, a helyi média segítségével.

Ilyen a természetünk…
A program célja a szűkebb és tágabb természeti környezetünk tapasztalati megismerése és a környezettudatosság fejlesztése múzeumi közreműködéssel.
A program keretében a múzeumok természeti környezetével, történeti kertekkel, természet- és környezetvédelemmel, földünk értékeivel, a gazdag állat- és növényvilággal foglalkozó programokon vehetnek részt a látogatók.

Őszbúcsúztató – Szabadtéri Múzeumok Márton-napi vígassága
2006-ban a legnagyobb érdeklődés a szabadtéri múzeumok Márton-napi vígasságát kísérte. Egy eddig holtszezonnak számító időpontban szerveztek a múzeumok érdekes, látványos programokat. Ezt a kezdeményezést kedvezően fogadták a turisztikai programszervezők is. Természetesen 2007-ben sem maradhatnak el e fesztivál jellegű, szórakozást, kikapcsolódást, vidám együttlétet nyújtó múzeumi események.

A rendezvénysorozat szervezői a Múzeumot Mindenkinek Program Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre) és az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya, társszervezői a regionális múzeumi munkacsoport tagjai.
A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, 17 millió forintból valósul meg.
BreuerPress-info