XVI. Benedek pápa Simon Peresz izraeli államfőt fogadta

A „közel-keleti térségben élő népek szenvedéseiről” és a békefolyamatról folytatott megbeszélést XVI. Benedek pápa és Simon Peresz izraeli elnök a katolikus egyházfő Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján


A 35 perces, szívélyes hangulatú találkozón Peresz meghívta a pápát, hogy látogasson el Izraelbe. Lombardi közlése szerint a pápa szívesen utazna a Szentföldre, ám ennek lehetséges időpontjáról nem kívánt beszélni. XVI. Benedeket már több alkalommal invitálták hivatalos látogatásra az izraeli vezetők, ám a Vatikán mindig arra hivatkozott, hogy a pápa csak béke vagy legalábbis tartós tűzszünet idején vállalkozna egy ilyen utazásra.
Simon Peresz ötnapos olaszországi látogatása az első külföldi útja azóta, hogy június 13-án a zsidó állam elnökévé választották. XVI. Benedekkel folytatott megbeszélése után a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Tarcisio Bertone vatikáni államtitkárral és Dominique Mamberti „külügyminiszterrel”. Szerdán este az izraeli elnök Romano Prodi miniszterelnökkel találkozott.
A Szentszék és Izrael között továbbra is függőben van egy kétoldalú megállapodás, az 1993-as alapegyezmény gazdasági fejezete, amely többek között rendezni hivatott az egyház szentföldi ingatlanainak jogi és adóügyi státusát, illetve a keresztény közösségek kereskedelmi tevékenyégét.

BreuerPress