Szíriai hírügynökség: izraeli gépek szíriai célpontokat lőttek; Izrael cáfolja

A hivatalos szíriai hírügynökség szerint izraeli harci repülőgépek szíriai területet bombáztak csütörtökön hajnalban, a támadásban nem sérült meg senki, és károk sem keletkeztek Az izraeli hadsereg cáfol, de vizsgálja az esetet.


Az izraeli repülőgépek helyi idő szerint éjfél után a Földközi-tenger felől behatoltak Szíriai légtérébe az ország északi részén, a szíriai-török határ közelében. A szíriai légvédelem tüzet nyitott a légtérbe belépő repülőgépekre azt követően, hogy „lakatlan területre ledobták munícióikat” – idézte a SANA a szíriai hadsereg szóvivőjét, aki hozzátette: Szíria „figyelmezteti Izraelt agresszív cselekedete miatt”, és „fenntartja magának a jogot, hogy saját belátása szerint reagáljon a történtekre”.
Hírügynökségi jelentések szerint egyelőre nem világos, mire utal a muníció elhullatása, harci gépek néha ledobják pót-üzemanyagtartályukat mozgékonyságuk és manőverező képességük fokozása érdekében.
Az izraeli hadsereg cáfolta a szíriai bejelentést. „Az eset nem történt meg” – idézett az izraeli rádió név nélkül egy katonai szóvivőt. Egy másik katonai szóvivő azt mondta, hogy vizsgálják az esetet.
Izraeli katonai források korábban közölték, hogy a zsidó állam légiereje nagyszabású hadgyakorlatot tart ezen a héten. Az izraeli harci repülőgépek rendszeresen gyakorlatoznak a zsidó állammal baráti viszonyt ápoló Törökország felett.
Az amerikai elnöki hivatal nem akart reagálni a szíriai bejelentésre.
A Szíria és Izrael között az Egyesült Államok védnökségével folyó béketárgyalások 2000 januárjában szakadtak meg a Golán-fennsík körüli nézetkülönbségek miatt. A két fél saját bevallása szerint kész újrakezdeni a békefolyamatot, ám a közeledésnek egyelőre kevés konkrét jelét látni.

BreuerPress