A Magyar Évad megnyitásával kezdte meg kínai programját Gyurcsány Ferenc

Kodály Zoltán életművét bemutató pekingi kiállítás átadásával nyitotta meg – helyi idő szerint vasárnap délután


– Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minden idők legnagyobb, jövő tavaszig tartó magyar gazdasági, kulturális és idegenforgalmi évadját Kínában.

A magyar kormányfő e megnyitóval kezdte meg négynapos hivatalos kínai látogatását, amelynek során tárgyalásokat folytat kínai vezetőkkel, és üzleti fórumokon is részt vesz a „Szabadság, szerelem” elnevezésű kulturális évad nyitó rendezvényein való részvétele mellett.
A Kodály-kiállítást a több mint százéves múltra visszatekintő Pekingi Tanárképző Egyetemen rendezték meg, ahol húsz éve tanítanak a Kodály-módszer szerint.
A miniszterelnök a Modern Művészeti Kiállítóteremben mai magyar roma festők műveiből összeállított tárlat megnyitásával folytatja vasárnapi programját. Este részt vesz a kínai Magyar Évad „Örökkék ég a felhők felett” – Zenés képeslapok Magyarországról címmel rendezett nyitó gálaelőadáson a Szun-jat-szen Hangversenyteremben.
A miniszterelnök szerint a kultúrának mindennél fontosabb szerepe van az egyes emberek között a szívekben és a fejekben meglévő akadályok leküzdésében, ami sokkal nagyobb feladat, mint a fizikai távolság áthidalása. A kínai Magyar Évad nagy lépés abban az irányban, hogy az együttműködés a tudományban és a kultúra területén is legalább olyan élénk legyen a két ország között, mint a gazdaságban vagy az élet más területein – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
A magyar kormányfő hétfőn kínai vezetőkkel tárgyal, kínai nagyvállalatok irányítóival találkozik, és üzleti fórumon vesz részt Pekingben.

BreuerPress