Kóka: van náci veszély

Ne kiáltsunk farkast – ezzel magyarázta az SZDSZ elnöke a Klubrádió Kontra című műsorában, hogy a párt frakcióvezetője miért nyilatkozta azt a Magyar Gárda kapcsán szervezett nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy nincs náciveszély Magyarországon. Kóka János a Kontrában azt mondta: annak áll fenn a veszélye, hogy a politikai közbeszéd részévé válnak ordas eszmék – ezt kell megakadályozni.


Mindenkinek le kell szögeznie, hogy távol áll a fasizmustól, „csak nehogy devalváljuk és elcsépelt szlogenné tegyük azt, hogy náciveszély van, mert akkor megszokottá válik” – mondta a pártelnök. Hozzátette azonban, hogy Magyarországon a demokrácia, azaz a szavazók, kirekesztették a parlamentből a szélsőségeket – és most annak áll fenn a veszélye, hogy ez visszaszivárog a közbeszédbe, a politikába.
Kóka János szerint bár a Fidesz sorra zárja ki a rasszista kijelentéseket tevő tagjait – ennél több kell, a félkatonai náci szervezet politikai szárnyával szakítsa meg az együttműködést. Ezért ajánlotta fel az SZDSZ, hogy kész együttműködni a Fidesszel, hogy leválhassanak a Jobbikról azokban az önkormányzati testületekben, ahol szükségük van partnerre a többséghez – mondta Kóka János.
Az egészsgébiztosítási reformról a pártelnök azt mondta, az egészségügyi és a pénzügyi tárcában a nyáron előrehaladt a törvényszöveg kodifikációja, kilenc politikai kérdés maradt fenn, melyből 6-7 már lezárult.
Kóka János kijelentette: „nem fogjuk engedni, hogy ne legyen verseny, mert akkor működésképtelen rendszert raknánk össze a pillanatnyi politikai kompromisszumok érdekében, az pedig értelmetlen volna.
Elsődleges érdekünk, felelősségünk, hogy működőképes rendszert hozzunk létre – mondta Kóka János.
Klub-radio -BPI