A Magyar Gárda ügyében bűn hallgatni

A köztársasági elnöktől, a történelmi egyházaktól és a Fidesz elnökétől is egyértelmű állásfoglalást vár a Magyar Gárdával kapcsolatban a szocialista párt – közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: „továbbra is kérjük az egyértelmű állásfoglalásokat, mert azt gondoljuk, hogy bűn hallgatni”.


Véleménye szerint jó lépés, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden nemzetközi sajtótájékoztatót kezdeményezett a Magyar Gárda ügyében az öt parlamenti párt részvételével. Mesterházy Attila jelezte: a rendezvényen a szocialista párt is jelen lesz.

Az MSZP országos elnöksége közben levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz, és azt kérte: fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdáról. A levelet Lendvai Ildikó, a szocialista párt parlamenti frakcióvezetője adta át az államfőnek kedden, miután a parlamenti pártok az új költségvetési szabályokról tárgyaltak a Sándor-palotában. Az MSZP-nek változatlanul az az álláspontja, hogy hasznos volna, ha elnök úr felelőssége, érdeklődése és aktivitása erre a témára, az ország jövője szempontjából fontos témára is kiterjedne – közölte Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva.
A szocialista párt országos elnöksége szombaton kiadott közleményében kérte Sólyom Lászlót, fejtse ki nyilvánosan az álláspontját a Magyar Gárdával kapcsolatban. Az államfő „egyértelmű szava most sokak számára hozna megnyugvást, további hallgatása pedig az ország nagy részének okozna csalódást” – írták a közleményben.
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője korábban azt közölte, hogy az államfő elítéli a félelemkeltésre alkalmas rendezvényeket és a félelemmel való manipuláció eszközét is, a Klubrádiónak nyilatkozva ezt azzal egészítette ki, hogy az államfő nem kívánja megszólalásával emelni az ügy – és a Magyar Gárda – jelentőségét.
MTI-BPI